Kto z nas nie uwielbia delikatnego, mlecznego ryżu z pachnącymi cynamonem jabłkami? To danie może być idealne na śniadanie.
Ryż na mleku to dla wielu z nas klasyczne danie z dzieciństwa. Często jedliśmy je na śniadanie lub jako przekąskę w ciągu dnia. Potrawa ta dobrze smakuje bowiem z dodatkiem owoców i przypraw, takich jak cynamon. Podstawą jest ugotowanie ryżu na mleku z cukrem, a następnie zapieczenie z owocami w piekarniku. Takie danie ma niezwykle aromatyczny zapach i delikatny, mleczny smak. Jest doskonałe dla dzieci, ale zajadać się nim może cała rodzina. Chcesz wiedzieć, jak przygotować zapiekany ryż? Sprawdź ten przepis.
Przepis na zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem
Składniki:
- 250 ml mleka
- 250 ml wody
- 4 małe jabłka
- 1 szklanka ryżu
- 1 łyżka masła
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki wanilii
- 2 łyżeczki cynamonu
- rodzynki do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Wlej mleko i wodę do garnka. Podgrzewaj, aż się zagotuje. Zmniejsz ogień i dodaj ryż, masło i szczyptę soli.
- Gotuj całość bez przykrycia, aż cały płyn się wchłonie (ok. 15-20 minut) i wyłącz ogień.
- Dodaj wanilię w proszku i cukier. Wymieszaj i odstaw.
- Rozgrzej piekarnik do 180° C.
- W międzyczasie umyj i obierz jabłka. Pokrój je na kawałki lub cieknie plasterki.
- Wymieszaj kawałki jabłka z cynamonem.
- Natłuść naczynie żaroodporne.
- Umieść w nim warstwowo ryż i jabłka. Jako ostatnią warstwę umieść ryż.
- Posyp jeszcze cynamonem i wstaw do piekarnika na ok. 40 minut.
- Podawaj lekko przestudzone. Udekorować rodzynkami.
Czytaj też:
Śniadanie z restauracji w twojej kuchni – przepis na szakszukę
Źródło: Zdrowie WPROST.pl