Pełne cennego dla naszego wzroku beta-karotenu, a także luteiny i zeaksantyny marchewki, których jedzenie może przyczyniać się do obniżenia poziomu cholesterolu, doskonale nadają się do wypieków.
Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że wyśmienite ciasto marchewkowe można przygotować także na parze, dzięki czemu osiągnie odpowiednią wilgotność i nie będzie suche.
Wbrew pozorom taki sposób jest nie tylko dużo prostszy do zrobienia, ale sprawia także, że słodki deser z niskokalorycznych marchewek będzie jeszcze smaczniejszy niż wszystkie pozostałe, które piecze się w piekarniku.
Najprostszy przepis na ciasto marchewkowe bez pieczenia
Składniki:
- 1 średniej wielkości marchewka utarta na drobne kawałki
- 1 opakowanie mielonego twarogu
- pół szklanki cukru (warto zastąpić go zdrowymi zamiennikami – stewią lub erytrytolem)
- ćwierć szklanki oleju
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- pół łyżki sody oczyszczonej
- pół łyżki cynamonu
- 5 łyżek stołowych mleka
- aromat waniliowy do smaku
- Zaczynamy od starcia marchewki na tarce o drobnych ząbkach.
- W osobnym naczyniu wykładamy śmietankowy twaróg, do którego dodajemy cukier (lepiej zastąpić go zdrowymi zamiennikami), a następnie wszystko dokładnie mieszamy (mikserem lub zwykłym mieszadełkiem).
- Do powstałej w ten sposób masy przesiewamy mąkę z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Potem dokładamy garść mielonego cynamonu i znów wszystko mieszamy.
- Kiedy ciasto nieco zgęstnieje, dokładamy do niego 5 łyżek stołowych mleka (lub więcej, jeśli masa jest za gęsta) i po raz kolejny mieszamy – aż do momentu, gdy masa zacznie mieć kremową i gładką konsystencję.
- W dalszej kolejności dokładamy startą marchewkę i znów mieszamy. Można w tym momencie dołożyć szczyptę wanilii lub aromat waniliowy (lub inny ulubiony).
- Gotowe ciasto przekładamy do blaszki wysmarowanej olejem (najlepiej prostokątnej, jak do piernika), którą gotujemy na parze na patelni z przykrywką i wrzącą wodą podgrzewaną wcześniej przez około 5 minut.
- Ciasto powinno ugotować się po około 30-40 minutach na palniku o średniej intensywności płomienia. Ten sam efekt osiągniemy też w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Czytaj też:
Jak zrobić zdrowe ciasto bez... mąki, cukru i oleju? Banalnie prosty przepisCzytaj też:
Przepis na smaczne ciasto z... warzyw – lepsze niż pizza! Jak je zrobić?Czytaj też:
Jak zrobić ratatuj? Przepis na bajecznie pyszne danie, które podbiło świat