Jajka to jeden z tych artykułów spożywczych, które niemal każdy ma w swojej lodówce. Główny Inspektor Sanitarny właśnie poinformował o wycofaniu jednej z partii popularnego produktu. Sprawdź, czego dokładnie dotyczy komunikat i lepiej czym prędzej zrób przegląd kuchennych zapasów. Nie narażaj zdrowia swojego i bliskich.
Jajka wycofane z rynku – szczegóły decyzji GIS
Postanowienie Głównego Inspektora Sanitarnego ma związek z badaniami przeprowadzonymi przez Państwową Inspekcję Sanitarną. W trzech z pięciu analizowanych próbek stwierdzono obecność bakterii Salmonella spp. Patogen znaleziono również na powierzchni skorupek jaj (w 2 z 5 próbek). Szczegółowe informacje na temat skażonego produktu zamieszczamy poniżej:
Nazwa produktu: Świeże jaja z chowu ściółkowego, 10 sztuk
- Numer partii/ Data minimalnej trwałości: 05.01.2026
- Producent: BESTFARM Ferma Drobiu Bestwinka – Janusz Matyjasik, ul. Dworkowa 22, 43-512 Bestwinka, Zakład pakowania jaj: PL-24025908
Podjęto natychmiastowe działania w celu wycofania wymienionych wyżej jajek z rynku. „Przeprowadzono również badania właścicielskie jaj pochodzących z wszystkich stad w kierunku obecności pałeczek Salmonella. W chwili obecnej trwa oczekiwanie na wynik”– czytamy w komunikacie udostępnionym przez Głównego Inspektora Sanitarnego.
Dlaczego wycofane jajka mogą szkodzić zdrowiu?
Spożycie skażonych jajek grozi zatruciem pokarmowym. Pierwsze symptomy, czyli bóle brzucha, gorączka, odwodnienie, nudności i wymioty, mogą pojawić się już po kilku godzinach od momentu zjedzenia produktów. W niektórych przypadkach kontakt z czynnikiem zakaźnym może prowadzić do poważnych komplikacji zdrowotnych i skutkować ogólnoustrojowym zakażeniem. Na ciężki przebieg zatrucia narażone są przede wszystkim kobiety w ciąży, małe dzieci oraz osoby starsze. W grupie ryzyka znajdują się również pacjenci z przewlekłymi chorobami.
Czytaj też:
Na święta porzuciłam makowiec i sernik. Te kulki mocy robię w pół godziny i znikają szybciej niż pralinkiCzytaj też:
Wygląda jak babciny klasyk, a nie ma mąki. Zobacz, jak zrobić to puszyste ciasto z makiem

