Pasztet z ciecierzycy to dobry sposób na wprowadzenie do diety większej liczby produktów roślinnych, które mogą zastąpić mięso. Zmniejszenie udziału mięsa w diecie ma korzystne efekty zdrowotne, dlatego warto to rozważyć, zwłaszcza w sezonie infekcji. Dieta uboga w produkty roślinne i zdrowe tłuszcze może sprzyjać osłabieniu naturalnej odporności organizmu.
Dlaczego warto jeść ciecierzycę?
Ciecierzyca to roślina strączkowa, która jest bardzo dobrym źródłem białka. Dostarcza też dużych ilości kwasu foliowego, a także potasu, wapnia, fosforu, magnezu, witaminy A, witaminy K, błonnika. Dzięki temu wspiera pracę układu trawiennego, narządu wzroku, wzmacnia serce i korzystnie oddziałuje na pracę układu nerwowego i kostnego.
Zalety wegańskich pasztetów
Pasztet to produkt, który można spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie zastąpi pasztety mięsne (np. drobiowe czy wieprzowe) na kanapkach. Można serwować z dodatkiem ciepłych sosów żurawinowych lub borówkowych, przygotowywać z nich koreczki albo farsz do różnego rodzaju wyrobów mącznych.
Pasztet wegański jest bardzo zdrowy i pomaga zwiększyć udział w diecie produktów roślinnych. Jak zrobić pyszny pasztet z ciecierzycy z żurawiną?
Przepis: Pasztet z ciecierzycy z żurawiną
Pasztet z ciecierzycy z żurawiną to pyszny pasztet wegański.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 80 godz.
- Czas gotowania
- 60 godz.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 150
Składniki
- 300 g ciecierzycy z puszki lub słoika
- średnia włoszczyzna
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g pomidorów suszonych drobno pokrojonych
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 100 g suszonej żurawiny
- 100 ml wody
- 3 łyżki sosu sojowego
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatułowa, kminek
Sposób przygotowania
- Rozgrzej oliwęNa rozgrzanej oliwie z oliwek podsmaż czosnek z cebulą.
- Dodaj warzywaDodaj obrane i starte na tarce marchew, pietruszkę i selera z włoszczyzny (po 1 średniej wielkości warzywie)
- Podduś je pod przykryciemPodduś warzywa pod przykryciem do czasu aż zmiękną. Następnie dodaj pomidory suszone, sos sojowy oraz ciecierzycę. Całość gotuj przez chwilę i przypraw do smaku.
- Przełóż do foremkiUbitą masę przełóż do foremki i piecz przez 60 minut w temperaturze 180 stopni w opcji góra-dół. Gotowy pasztet podawaj na ciepło lub na zimno. Gotowe!
Czytaj też:
Dieta pegańska to połączenie dwóch znanych diet. Ostatnio bije rekordy popularności