Jak zrobić tradycyjne ciasteczka z wróżbą? Sprawdzony przepis

Jak zrobić tradycyjne ciasteczka z wróżbą? Sprawdzony przepis

Dodano: 
Ciasteczka z wróżbą
Ciasteczka z wróżbą Źródło: Shutterstock
Tradycyjne ciasteczko z wróżbą może być dobrym urozmaiceniem sylwestrowego przyjęcia. Jeśli zrobisz je samodzielnie, sam zdecydujesz, jakie życzenia i wróżby będą zawierały.

Zrobienie ciasteczek z wróżbą jest bardzo łatwe, chociaż wymaga odrobiny zachodu. W sieci można znaleźć gotowe pomysły na wróżby i życzenia, ale tej części przygotowań warto poświęcić więcej czasu, bo spersonalizowane życzenia (mogą być zabawne, mogą być nieco poważniejsze), dostosowane do zainteresowań towarzystwa, z jakim się bawisz, z pewnością dostarczą wszystkim wiele radości.

Skąd pochodzą ciasteczka z wróżbą?

Mówi się o nich najczęściej: chińskie ciasteczka z wróżbą. Wiele osób kojarzy je z chińskimi restauracjami, gdzie są podawane na zakończenie posiłku. Ta nazwa jest jednak myląca, bo tradycyjne ciasteczka z wróżbą pochodzą z Japonii, a do Chin przywieźli je japońscy migranci. I to już za sprawą Chińczyków ciasteczka zyskały popularność na całym świecie.

Jak zrobić ciasteczka z wróżbą?

Zrobienie ciastek jest proste, bo tak naprawdę wystarczy dobrze zagnieść składniki ciasta. Aby uzyskać charakterystyczny kształt ciastek, można wykorzystać prosty trick: sklejone już ciastka wystarczy „przewiesić” na brzegu miski. Smak wypieku można zmieniać, dodając zamiast cynamonu cukru waniliowego czy np. ekstraktu z pomarańczy. Ciasteczka z wróżbą podaje się zwykle w najprostszej wersji, czyli bez żadnych dodatków, ale jeśli masz ochotę, można je udekorować, np. maczając brzegi w polewie czekoladowej czy lukrze, a następnie w kolorowych posypkach, wiórkach czy posiekanych orzechach.

Same karteczki z życzeniami czy wróżbami najlepiej wydrukować. Napisane flamastrem czy cienkopisem mogą się zniszczyć w czasie pieczenia.

Przepis: Ciasteczka z wróżbą

Chrupiące ciasteczka z wróżbą mogą być atrakcją sylwestrowej nocy lub innych spotkań towarzyskich.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 jajka
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka oleju
  • karteczki z życzeniami/wróżbami

Sposób przygotowania

  1. Uszykuj ciastoWymieszaj mąkę, cukier i cynamon. Zrób na środku dołek, wbij jajka, dodaj wodę i olej. Mieszaj ciasto drewnianą szpatułką lub nożem, potem zagniataj rękoma, aż będzie gładkie. Powinno przypominać ciasto na pierogi, choć jest nieco twardsze. Jeśli czujesz, że ciasto jest jednak zbyt twarde, możesz dodać jeszcze łyżkę wody. Zawiń ciasto folią i odstaw na 15-20 minut.
  2. Piecz ciasteczkaCiasto cienko rozwałkuj. Wkrawaj koła (np. szklanką). Na każde układaj złożoną karteczkę z życzeniami, zawiń ciasto, jak pierożka i sklej. Uformuj kształt półksiężyca. Piecz ok. 17-20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Czytaj też:
Przepis na świąteczny makowiec. Krótka historia pochodzenia ciasta