Podstawowy przepis na ten sos, który proponujemy, wymaga ta naprawdę zmiksowania jogurtu i awokado i doprawieniem wszystkiego sokiem z cytryny i solą. To dodatek, który możesz dodać do wielu potraw, ale możesz też, w zależności od potrzeb i upodobań, eksperymentować z podstawowym przepisem.
Dlaczego połączenie jogurtu i awokado jest zdrowe?
Jogurt naturalny to m.in. cenne źródło białka, wapnia czy witamin z grupy B. Jak każdy zakwaszany produkt mleczny ma pozytywny wpływ na mikroflorę jelit i wspomaga metabolizm. Dodatkowo jogurt wspomaga zdrowie kości. Awokado z kolei dzięki witaminom, mikroelementom i innym składnikom pomaga regulować ciśnienie, wspiera pracę serca, obniża cholesterol i upiększa skórę.
Do czego można dodać sos jogurtowy z awokado?
Tak naprawdę sos jogurtowy z awokado możesz dodać do wszystkiego: do sałatki, do kanapek, do mięs, ryb, pieczonych i surowych warzyw, a nawet do pizzy. Sos można przechowywać w lodówce maksymalnie kilka dni (nie zapomnij o soku z cytryny, inaczej sos ściemnieje).
W zależności od tego, do czego chcesz wykorzystać sos, ale też od własnych upodobań smakowych, podstawowy przepis na sos możesz wzbogacać o ulubione dodatki. Do sosu jogurtowego z awokado możesz dodać czosnek, czosnek niedźwiedzi, natkę pietruszki, kolendrę, garść liści szpinaku, a cytrynę możesz z powodzeniem zastąpić limonką (jeśli lubisz cytrusowy posmak, dodaj do sosu otartą z cytryny lub limonki skórkę). Smak możesz także podkręcać przyprawami takimi jak kolorowy pieprz, pieprz ziołowy, kurkuma czy curry.
Przepis: Sos jogurtowy z awokado
Idealny jako dodatek do sałatek, mięs, warzyw, kanapek i pizzy.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 8 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 1 awokado
- szklanka jogurtu naturalnego
- sól
- odrobina soku z cytryny
Sposób przygotowania
- Przygotuj awokadoAwokado przekrój na pół, usuń pestkę i wybierz owoc ze skórki. Skrop cytryną, aby awokado nie ciemniało.
- Zmiksuj składnikiZmiksuj na gładko awokado z jogurtem i odrobiną soli. Możesz dodać więcej soku z cytryny.
Czytaj też:
Awokado pieczone z jajami przepiórczymi. Zdrowe i sycące danie