Lekka i zdrowa galaretka na Wielkanoc. Wegańska i bez tradycyjnej żelatyny

Lekka i zdrowa galaretka na Wielkanoc. Wegańska i bez tradycyjnej żelatyny

Dodano: 
Wegańska galaretka na Wielkanoc
Wegańska galaretka na Wielkanoc Źródło:Shutterstock / Grazyna Kownacka
To lekka i zdrowa alternatywa dla tradycyjnej galarety z wieprzowych nóżek. Wegańska galaretka bez żelatyny to idealna przekąska na wiosenne, nie tylko świąteczne, przyjęcia.

Robi się ją bardzo łatwo, jest niskokaloryczna i smaczna. Do tego sam przepis możesz modyfikować w zależności od tego, jakie produkty masz akurat w domu.

Jak zrobić wegańską galaretkę bez żelatyny?

Wykorzystaj roślinny odpowiednik żelatyny, czyli agar (agar-agar). Agar kupisz już bez problemu w większości sklepów. Sekretem wytrawnych galaretek jest dobry bulion warzywny. Wystarczy rozpuścić w nim agar w proporcjach podanych na opakowaniu. Trzeba pamiętać, że agar ma nieco inną konsystencję, niż galareta przygotowana z wieprzowej żelatyny. Roślinna galaretka będzie mniej sprężysta. Jej zaletą jest bez wątpienia to, że tężeje natychmiast po schłodzeniu.

Co dodać do wegańskiej galarety?

Możesz dodać ulubione warzywa, tofu, ale też kiełki czy mikroliście. W galaretce wielkanocnej świetnie sprawdzi się rzeżucha, jednak pamiętaj, aby tego typu dodatki zalewać nieco ostudzonym już bulionem. Jeśli masz w sobie duszę artysty, możesz pobawić się kompozycją i np. układać w naczyniach wzorki. Prosty sposób na efektowną galaretkę to układanie poszczególnych składników kolorystycznymi warstwami (np. biała, żółta, zielona, pomarańczowa itp). Jeśli jesz wegetariańsko – możesz dodać do galaretki także przekrojone na połówki jaja przepiórcze.

Jak podawać wegańską galaretę?

Wegańska galaretka dokładnie tak samo, jak ta tradycyjna, dobrze smakuje w towarzystwie odrobiny octu lub soku z cytryny. Pasuje do niej także sos chrzanowy, możesz ją podać udekorowaną wegańskim majonezem z mleka sojowego. Wyjęte z foremek galaretki możesz ułożyć na świeżych liściach sałaty lub cykorii.

Przepis: Wegańska galaretka na Wielkanoc

Kolorowa, warzywna galaretka, idealna na wiosenne przyjęcia.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • Agar agar na litr płynu
  • dwie szklanki warzyw: np. kukurydza, groszek, gotowana marchewka, brokuły, surowa papryka
  • kostka wędzonego tofu

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj warzywa i tofuTofu pokrój w drobną kostkę, tak samo wszystkie warzywa. Napełnij warzywami i tofu dowolne foremki.
  2. Przygotuj galaretęW bulionie rozpuść agar agar według instrukcji na opakowaniu. Nieco schłodzonym zalewaj warzywa w foremkach i odstaw, aż galaretka stężeje.

Czytaj też:
Rukola – pięknie ozdobi wielkanocny stół, doda smaku świątecznym potrawom