To ciasto posmakuje nie tylko osobom na diecie roślinnej. A świadomość, że jego podstawą są zdrowe, pełne cennych dla organizmu witamin i mikroelementów, orzechy, kasza jaglana i migdały, pozwoli bez wyrzutów sumienia sięgnąć po kolejny kawałek. To ciasto jest także smaczną alternatywą sernika dla osób, które z różnych powodów nie mogą jeść nabiału.
Jak zrobić sernik z nerkowców i kaszy jaglanej?
To ciasto bez pieczenia, choć jego zrobienie wymaga odrobiny cierpliwości. Przede wszystkim trzeba namoczyć nerkowce dzień wcześniej (lub rano w dniu, kiedy robisz ciasto). Miękkie orzechy łatwo zmiksują się na kremową masę. Dodatek cytryny sprawi, że będą przypominały tradycyjny twaróg. Dzięki kaszy jaglanej masa stężeje. Ważne jest, aby dobrze ugotować kaszę i aby wchłonęła płyn z gotowania.
Spód ciasta to bardzo zdrowa i smaczna masa z daktyli, migdałów i wiórków kokosowych. Co ważne dla osób nietolerancją pokarmową – nie zawiera glutenu.
Z czym podawać sernik z kaszy jaglanej?
Z przepisem możesz eksperymentować. Zamiast skórki cytrynowej, możesz dodać do niego inny aromat (wanilię, olejek migdałowy, skórkę z pomarańczy). Część masy możesz zmiksować z odrobiną świeżych owoców (wówczas warto dać nieco więcej kaszy) – np. z truskawkami, borówkami czy jagodami.
Wierzch ciasta możesz udekorować w dowolny sposób: ułożyć na nim świeże owoce, polać rozpuszczoną z odrobiną oleju kokosowego czekoladą, karmelem lub inną ulubioną polewą. W najprostszej wersji udekoruj sernik nerkowców świeżą miętą lub listkami melisy.
Przepis: Sernik z kaszy jaglanej i nerkowców
Zdrowe ciasto z kaszy jaglanej i nerkowców
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 8
Składniki
- szklanka kaszy jaglanej
- szklanka nerkowców
- ok. pół szklanki syropu z agawy
- sok z 1 cytryny
- otarta skórka z cytryny
- łyżeczka oleju kokosowego
- na spód: 1,5 szklanki migdałów, 12 suszonych daktyli, szklanka wiórków kokosowych, odrobina wody, łyżeczka oleju kokosowego
Sposób przygotowania
- Zrób spód ciastaZmiksuj na drobno migdały, dodaj namoczone daktyle, i olej kokosowy i zblenduj na lepką, plastyczną masę, dodaj wiórki. Gęstość możesz regulować dodając w razie potrzeby odrobinę wody. Foremkę wyłóż masą i wstaw do lodówki, aby się dobrze schłodziła.
- Przygotuj orzechy, ugotuj kaszęOrzechy nerkowca namocz dzień wcześniej (idealnie to ok. 12 godzin). Ugotuj kaszę jaglaną (na szklankę kaszy potrzebujesz ok. czterech szklanek wody lub roślinnego mleka) – kasza powinna wchłonąć cały płyn.
- Zrób masę z kaszy i orzechówOrzechy zmiksuj na gładką masę z częścią gorącej kaszy, dodaj resztę kaszy i wlewaj syrop z agawy, dodaj odrobinę oleju kokosowego i skórkę z cytryny.
- Zrób ciastoNa schłodzony spód od razu wylej masę z kaszy i orzechów, wygładź i odstaw do lodówki, aż dobrze stężeje. Ciasto podawaj udekorowane owocami, świeżą miętą lub ulubioną polewą.
Czytaj też:
Lekka i zdrowa galaretka na Wielkanoc. Wegańska i bez tradycyjnej żelatyny