Najzdrowszy deser świata. Prosty przepis na kokosowy pudding chia

Najzdrowszy deser świata. Prosty przepis na kokosowy pudding chia

Dodano: 
Kokosowy pudding z chia
Kokosowy pudding z chia Źródło:Shutterstock / TATYANA BUKHTOYAROVA
Jeśli kochasz desery, ale chcesz się zdrowo odżywiać – kokosowy pudding chia jest dla ciebie. Jest idealny na ciepłe dni, sycący, można go zjeść także na śniadanie.

To bez wątpienia jeden z najzdrowszych deserów świata. Wszystko za sprawą nasion chia, czyli nasion szałwii argentyńskiej. Podstawowy przepis na pudding daje nieskończone możliwości podania deseru.

Jakie działanie mają nasiona chia?

Te niepozorne nasionka kryją w sobie wielką moc. Nasiona chia to inaczej nasiona szałwii argentyńskiej. Roślina pochodzi z Gwatemali i Meksyku, a samo słowo chia oznacza w języku Majów siłę.

Nasiona chia to bogate źródło zdrowych tłuszczów – zawierają nawet trzykrotnie więcej kwasów tłuszczowych omega-3, niż łosoś! Ponadto są źródłem błonnika, witamin i minerałów. To między innymi żelazo, mangan, fosfor, cynk, selen czy wapń. Ze względu na zawartość białka chętnie sięgają po nie osoby na dietach roślinnych.

Regularne jedzenie nasion chia poprawia pracę serca i układu krążenia, ma dobry wpływ na procesy trawienne oraz zdrowie układu nerwowego. Nasiona szałwii argentyńskiej mają działanie przeciwzapalne oraz przeciwutleniające. Warto je jeść także dla urody, bo poprawiają kondycję skóry i włosów.

Jak zrobić kokosowy pudding z chia?

Nasiona chia pęczniejąc, tworzą charakterystyczną żelową konsystencję płynu, w którym są namoczone. Mleko kokosowe jest idealną podstawą deserów z chia, nadaje im kremowości i smaku. Najlepiej przygotować deser wieczorem, wstawić do lodówki, a rano można cieszyć się gotowym puddingiem. Mleko kokosowe z puszki dobrze jest odrobinę rozcieńczyć – można dowolnym mlekiem (jeśli użyjesz mleka roślinnego, uzyskasz deser wegański, bez laktozy) lub wodą. Deser można dosłodzić miodem albo innym słodzikiem (np. syropem z agawy).

Tak przygotowany deser można podać w dowolny sposób. Ze świeżymi owocami, z orzechami, z musami owocowymi, z czekoladą. Pudding z chia z dodatkiem owoców to także dobry pomysł na lekkie i pożywne śniadanie. Z jednej puszki mleka kokosowego wychodzi spora porcja puddingu – można przechowywać ją w lodówce od kilku dni do tygodnia i sięgać, kiedy przyjdzie ci na to ochota.

Przepis: Kokosowy pudding z chia

Zdrowy deser z mlekiem kokosowym i owocami.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
5 godz.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
5

Składniki

  • puszka mleka kokosowego
  • szklanka dowolnego mleka roślinnego (może być kokosowe, owsiane, migdałowe)
  • 4 łyżki nasion chia
  • łyżka miodu
  • ulubione owoce sezonowe (np. truskawki, jagody, borówki)

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj mleko i chiaMleko kokosowe z puszki wymieszaj z mlekiem roślinnym. Dodaj miód i nasiona chia. Dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na co najmniej 5-6 godzin, by nasiona napęczniały.
  2. Podaj deserNałóż mleko z nasionami do pucharków. Udekoruj ulubionymi owocami i dodatkami.

Czytaj też:
Dieta wegańska - co to jest i czy jest zdtowa?