Pyszny keks pełen bakalii. Wypróbuj nasz przepis

Pyszny keks pełen bakalii. Wypróbuj nasz przepis

Dodano: 
Keks.
Keks. Źródło:Shutterstock / gkrphoto
Słodki i pełen pysznych bakalii. Taki jest idealny keks. To ciasto doskonałe do kawy. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niego świąt Bożego Narodzenia.

Keks to ciasto „na bogato”, a wszystko za sprawą dużej ilości bakalii i kandyzowanych owoców. Pięknie wygląda na świątecznym stole, a samodzielnie upieczony może być prezentem dla gospodarzy, kiedy idziesz w gości.

Jakie bakalie dodać do keksu?

W przepisie jest 400 g bakalii. Jakie wybierzesz – to zależy od ciebie. W mieszance mogą się znaleźć np. kandyzowane skórki pomarańczy, suszone morele, suszona żurawina, rodzynki i orzechy włoskie. Większe suszone owoce, takie jak np. morele pokrój na mniejsze kawałki. Bardzo ważne jest, aby bakalie dobrze wymieszać z mąką, dzięki temu nie wszystkie opadną na dno podczas pieczenia. Do keksa możesz dodawać ulubione orzechy, jednak lepiej wybierać te miękkie (np. orzechy pekan, włoskie albo nerkowce). To ciasto, które kroi się raczej w cieńsze kawałki i twardsze orzechy (np. laskowe) będą to utrudniać.

O czym pamiętać robiąc ciasto na keks?

Ważne jest, aby masa z masła, cukru i jajek była naprawdę puszysta. Najlepiej ubijać ją na najwyższych obrotach miksera. Masło wyjmij odpowiednio wcześnie z lodówki (powinno być miękkie, ale nie roztopione), jajka również powinny być w temperaturze pokojowej.

Jak udekorować keks?

Jeśli chcesz udekorować keks, najlepiej do tego wykorzystać biały lukier. Może to być lukier królewski zrobiony z cukru pudru i białek albo lukier na bazie cukru i soku z cytryn. Oblane lukrem ciasto możesz dodatkowo ozdobić orzechami i kandyzowaną skórką pomarańczową. W najprostszej wersji możesz po prostu oprószyć keks cukrem pudrem.

Przepis: Keks

Tradycyjne ciasto z bakaliami.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
10

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • kostka miękkiego masła
  • 6 jajek
  • 1 łyżka śmietany 18 proc.
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 400 g bakalii
  • masło i bułka tarta do wysypania foremki

Sposób przygotowania

  1. Wymieszaj bakalie z mąkąMąkę wymieszaj dokładnie z proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj bakalie i wszystko dobrze wymieszaj.
  2. Utrzyj masło, cukier i jajkaMiękkie masło włóż do osobnej miski razem z cukrem. Zmiksuj na jasną, puszystą masę (miksuj kilka minut). Następnie dodawaj kolejno jajka, dokładnie miksując masę. Ma być puszysta.
  3. Wymieszaj ciastoDo masy z masła i jajek dodaj mąkę z bakaliami i łyżkę śmietany. Wymieszaj wszystko łyżką.
  4. Upiecz ciastoKeksówkę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Przełóż ciasto do foremki i piecz ok. 50-60 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 170 st. Celsjusza.

Czytaj też:
Sprawdzony przepis na miękkie pierniczki. Sekretem jest jeden składnik
Czytaj też:
Jak zrobić pieczony schab i pieczoną karkówkę? Dzięki tym trikom wyjdą idealnie