Lukier królewski jest idealny do dekorowania ciasteczek i bożonarodzeniowych pierniczków. Można z niego wyczarować prawdziwe cudeńka, bo świetnie się sprawdzi w najbardziej precyzyjnych dekoracjach. Trudno mówić o tym, że lukier jest zdrowy, bo składa się głównie z cukru, jednak ten zrobiony w domu ma najprostszy z możliwych skład i żadnych niepotrzebnych ulepszaczy. Jedna łyżeczka takiego lukru to ok. 30 kalorii.
Jak zrobić idealny lukier królewski?
Wystarczą trzy składniki: białko jaja, cukier puder i odrobina soku z cytryny. Kluczem do zrobienia dobrego lukru jest odpowiednie wymieszanie składników. I tu nie ma drogi na skróty. Mikser nie jest dobrym rozwiązaniem, bo szybkie mieszanie napowietrzy lukier, a tego chcemy uniknąć (pęcherzyki powietrza będą utrudniać dekorowanie, szczególnie przy drobnych i cieniutkich elementach). W domowych warunkach lukier najlepiej wymieszać ręcznie, używając do tego widelca. Najwygodniej będzie mieszać w kubku. I tu potrzeba cierpliwości: najlepiej usiądź wygodnie przed telewizorem i mieszaj lukier nawet 20 minut. Jeśli lukier jest zbyt gęsty, dodaj kilka kropli soku z cytryny. Jeśli zbyt rzadki, możesz go zagęścić cukrem. Ale nasza rada jest inna: dodaj odrobinę mąki ziemniaczanej.
WAŻNE: do zrobienia lukru używa się surowego białka, dlatego pamiętaj o wyparzeniu jaja przed rozbiciem.
Jak używać lukru królewskiego?
Lukier możesz zabarwić dowolnymi barwnikami. Aby dekorować wypieki, przełóż lukier do rękawa cukierniczego, albo tubek zrobionych z papieru do pieczenia, woreczka czy nawet koszulki do dokumentów. Im mniejsza dziurka, tym precyzyjniejsze dekoracje zrobisz. Lukier królewski można przechowywać w lodówce kilka dni, trzeba go jedynie szczelnie przykryć (np. folią spożywczą), a przed ponownym użyciem ponownie zamieszać. Lukier na piernikach zawsze zostaw do wyschnięcia. Jeśli robisz skomplikowane wzorki i nakładasz kilka warstw na siebie, pozwól kolejnym warstwom dobrze wyschnąć, przed nałożeniem następnej. Lukier królewski świetnie sprawdzi się do dekorowania i klejenia domków z piernika.
Przepis: Lukier królewski
Lukier idealny do dekorowania świątecznych wypieków.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 1 białko (z jaja średniej wielkości)
- 150-160 g cukru pudru
- kilka kropel soku z cytryny
Sposób przygotowania
- Przygotuj składnikiCukier puder przesiej, aby nie było w nim w grudek. Do kubka wbij białko. Usuń z niego wszystkie włóka (białe cząstki). Dodaj cukier puder i kilka kropli soku z cytryny.
- Wymieszaj składnikiWymieszaj składniki, używając np. widelca. Potrzebują ręcznego mieszania przez ok. 15-20 minut. Lukier powinien być gładki i błyszczący.
Czytaj też:
Sprawdzony przepis na świąteczne pierniczki. Pachnące przyprawami i wyjątkowo smaczneCzytaj też:
Te kruche ciasteczka zawsze wychodzą. Są idealne na Boże Narodzenie