Kotlety mielone najlepiej smakują podane z ziemniakami i mizerią. Idealnie pasują do nich też buraczki lub gotowana marchewka. O tym, czy danie przypadnie do gustu twoim domownikom, decyduje jednak smak mięsa. Ważne jest, z jakiego rodzaju mięsa przygotujesz kotlety, a także jak je przyprawisz.
Dodaj do mięsa te dwa składniki
Żeby kotlety były pyszne, wystarczy dodać do nich 2 łyżki musztardy i 2 łyżki gęstej śmietany 18 proc. Nabiorą soczystości i wyrazistego smaku. Zyskają też wspaniały aromat.
Jakie mięso wybrać na kotlety mielone?
Chociaż wybór mielonych mięs jest duży, to najlepiej kupić mięso w kawałku i zmielić je w domu. Wtedy mamy pewność, że jest świeże i dobrej jakości. Do przyrządzenia kotletów najlepiej nadaje się kawałek łopatki wieprzowej. Jeśli nie chce wam się mielić mięsa lub nie macie takiej możliwości, najlepszym wyborem będzie produkt o składzie: 99 proc. mięsa i 1 proc. soli. Stanowi to gwarancję, że w mięsie nie ma dodatków sztucznych dodatków i spulchniaczy – doradza kulinarna ekspertka z portalu Przyślij Przepis.
Przepis: Przepis na soczyste mielone
soczyste mielone
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 8
Składniki
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki śmietany 18 proc.
- pół szklanki bułki tartej (dodatkowo bułka do obtaczania kotletów)
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 250 g pieczarek
- jajko
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- olej
Sposób przygotowania
- Przygotuj warzywaNajpierw zetrzyjcie na tarce cebulę, a potem przeciśnijcie czosnek przez praskę. Pokrójcie pieczarki w drobną kosteczkę, podduście na patelni.
- Wymieszaj mięso z innymi składnikamiDo mielonego mięsa dodajcie podsmażone warzywa, wbijcie jajko, wsypcie bułkę tartą, dodajcie sól i pieprz. Do tak przygotowanej masy dodajcie śmietanę oraz musztardę. Całość dokładnie mieszajcie, do momentu aż wszystkie składniki się połączą.
- Uformuj kotletyZ masy uformujcie kotlety i obtoczcie je w bułce tartej.
- Usmaż kotletyKotlety smażcie na mocno rozgrzanym oleju.
Czytaj też:
Polski schabowy będzie rarytasem? To niestety możliwy scenariuszCzytaj też:
Przez te produkty w zimę przybieramy na wadze. Lepiej je ograniczyć