Przygotuj na obiad soczyste mielone! Wystarczy dodać te 2 składniki

Przygotuj na obiad soczyste mielone! Wystarczy dodać te 2 składniki

Dodano: 
Kotlety mielone
Kotlety mielone Źródło: Shutterstock
Masz dylemat co zrobić na obiad: schabowe czy mielone? Wypróbuj przepis na soczyste kotlety mielone, które zachwycą smakiem najwybredniejszych smakoszy. Dowiedz się, jakie składniki dodać do mięsa.

Kotlety mielone najlepiej smakują podane z ziemniakamimizerią. Idealnie pasują do nich też buraczki lub gotowana marchewka. O tym, czy danie przypadnie do gustu twoim domownikom, decyduje jednak smak mięsa. Ważne jest, z jakiego rodzaju mięsa przygotujesz kotlety, a także jak je przyprawisz.

Dodaj do mięsa te dwa składniki

Żeby kotlety były pyszne, wystarczy dodać do nich 2 łyżki musztardy i 2 łyżki gęstej śmietany 18 proc. Nabiorą soczystości i wyrazistego smaku. Zyskają też wspaniały aromat.

Jakie mięso wybrać na kotlety mielone?

Chociaż wybór mielonych mięs jest duży, to najlepiej kupić mięso w kawałku i zmielić je w domu. Wtedy mamy pewność, że jest świeże i dobrej jakości. Do przyrządzenia kotletów najlepiej nadaje się kawałek łopatki wieprzowej. Jeśli nie chce wam się mielić mięsa lub nie macie takiej możliwości, najlepszym wyborem będzie produkt o składzie: 99 proc. mięsa i 1 proc. soli. Stanowi to gwarancję, że w mięsie nie ma dodatków sztucznych dodatków i spulchniaczy – doradza kulinarna ekspertka z portalu Przyślij Przepis.

Przepis: Przepis na soczyste mielone

soczyste mielone

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
8

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.
  • pół szklanki bułki tartej (dodatkowo bułka do obtaczania kotletów)
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g pieczarek
  • jajko
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • olej

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj warzywaNajpierw zetrzyjcie na tarce cebulę, a potem przeciśnijcie czosnek przez praskę. Pokrójcie pieczarki w drobną kosteczkę, podduście na patelni.
  2. Wymieszaj mięso z innymi składnikamiDo mielonego mięsa dodajcie podsmażone warzywa, wbijcie jajko, wsypcie bułkę tartą, dodajcie sól i pieprz. Do tak przygotowanej masy dodajcie śmietanę oraz musztardę. Całość dokładnie mieszajcie, do momentu aż wszystkie składniki się połączą.
  3. Uformuj kotletyZ masy uformujcie kotlety i obtoczcie je w bułce tartej.
  4. Usmaż kotletyKotlety smażcie na mocno rozgrzanym oleju.

Czytaj też:
Polski schabowy będzie rarytasem? To niestety możliwy scenariusz
Czytaj też:
Przez te produkty w zimę przybieramy na wadze. Lepiej je ograniczyć

Opracowała:
Źródło: Przyślij Przepis