Przegotowanie ciasta snickers nie zabierze ci dużo czasu, bo zamiast piec spód do niego, wykorzystuje się herbatniki. Doskonale nadają się ciastka typu petit beurre. Deser powstaje z trzech warstw herbatników. Przekładamy je pyszną masą orzechową i kremem kajmakowym. Na górze należy ułożyć orzechy włoskie oraz orzeszki ziemne. To ciasto na zimno smakuje wybornie i jest bardzo sycące i dość kaloryczne. W 100 gramach tego smakołyku jest ok. 460 kalorii.
Przepis na ciasto snickers bez pieczenia
Składniki
Polewa orzechowa
- 200 g posiekanych orzechów włoskich i ziemnych,
- 90 g margaryny,
- 1 łyżka cukru,
- 2 łyżki miodu.
Dodatkowo
- 360 g herbatników – około 36 sztuk,
- 1 duży budyń waniliowy/ śmietankowy,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 4 łyżki cukru,
- 700 ml mleka,
- 1 mała puszka (około 200 gramów) masy kajmakowej w puszce (lub skondensowanego mleka słodzonego, gotowanego przez 3 godziny w garnku z wodą, by uzyskać kajmak),
- orzechy włoskie i ziemne do posypania (najlepiej wyprażone).
Sposób przygotowania ciasta snikers
- Zaczynamy od przygotowania polewy orzechowej. W niewielkim garnku rozpuszczamy margarynę z cukrem i miodem. Na koniec dodajemy do niej posiekane orzechy. Gotujemy chwilę do rozpuszczenia cukru. Odstawiamy do przestudzenia.
- 500 ml mleka należy zagotować z dodatkiem cukru. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy budyń, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę budyniową, ciągle gotując i energicznie mieszając. Odstawiamy ją do ostudzenia.
-
Na dno formy lub blaszki (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) układamy warstwę herbatników. Smarujemy równo budyniem, przykrywamy kolejną warstwą ciastek. Smarujemy je masą kajmakową i przykrywamy ostatnią warstwą herbatników. Na wierz dajemy masę budyniową i posypujemy orzechami.
- Gotowe ciasto odstawiamy na ok. 4 godziny do lodówki. Deser trzymamy w chłodzie i wyjmujemy tylko przed samym podaniem.
Dlaczego warto jeść orzechy?
Orzechy włoskie uważane są za jedne z najzdrowszych na świecie. Dlatego, że mają w sobie duże pokłady kwasów tłuszczowych omega-3. Dzięki temu są w stanie ochronić nasze serce przed groźnymi chorobami. Orzechy ziemne zawierają natomiast najwięcej białka ze wszystkich orzechów. Są też bogate w witaminy z grupy B i stanowią źródło tłuszczów jedno- i wielonasyconych. Zawierają cenne dla organizmu składniki, które mają właściwości neutralizowania wolnych rodników, czyli zapobiegają starzeniu się komórek.
Czytaj też:
Niezdrowe i nie odchudzają. Bez tabu o produktach „light” i bez cukruCzytaj też:
Nadmiar orzechów w diecie może zaszkodzić. Co się stanie, gdy zjesz za dużo orzechów?