Jako dziecko jadłam z koleżankami puchate kotki każdej wiosny. Wierzyłyśmy, że zjedzenie kotka, który przy przełykaniu miło łaskotał podniebienie, przyniesie szczęście. Nie jestem w stanie sobie przypomnieć, kto mi powiedział, że kotki można bezpiecznie jeść – po prostu pamiętam, że jadłam je jako dziecko. Dużo później dowiedziałam się, że bazie nie tylko są jadalne, ale mają delikatne właściwości wspomagające odporność, a zielarze polecają je jako wsparcie przy przeziębieniach.
Jakie właściwości ma wierzba?
Wierzba nazywana jest czasem ziołową aspiryną, ponieważ zawiera kwas salicylowy, który działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo i przeciwgorączkowo. Najpopularniejszym surowcem zielarskim jest kora wierzby i można ją kupić w sklepach z ziołami. W medycynie ludowej stosowano korę, gałązki i liście.
Mleko baziowe – co to jest?
Mleko baziowe często jest polecane na zielarskich i poświęconych dzikiej kuchni blogach jako łagodny napój, który może być wsparciem przy przeziębieniach. Dla przykładu tak o mleku baziowym pisze na swoim blogu Klaudyna Hebda: »Napar z bazi działa lekko przeciwzapalnie, napotnie i przeciwbólowo. Jest więc polecany przy przeziębieniach, grypie i innym grypopodobnych „dziadostwom” (...). Możesz użyć bazi świeżych, możesz użyć suszonych (lub ususzyć sobie na zaś). Jeśli u Ciebie bazie jeszcze „nie puściły”, możesz przynieść wierzbowe gałązki do domu, wstawić do wazonu i poczekać kilka dni, aż rozkwitną.«
Klaudyna Hebda podaje kilka przepisów na mleko baziowe – przede wszystkim podkreśla, że można mleko krowie zastąpić roślinnym. Ciekawą opcją jest zrobienie napoju na bazie słynnego złotego mleka, czyli mleka z dodatkiem kurkumy.
WAŻNE: W przypadku choroby i jakichkolwiek wątpliwości dotyczących możliwości wsparcia leczenia ziołami (szczególnie, jeśli dotyczy to dzieci i jeśli przyjmujesz leki) skonsultuj się ze swoim lekarzem.
Przepis: Mleko baziowe
Napar z kotków na mleku.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 12 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- szklanka mleka
- łyżka bazi
Sposób przygotowania
- Podgrzej mlekoMleko zagotuj i odstaw na 2 minuty, aby nie było wrzące.
- Zrób mleko bazioweGorącym mlekiem zalej bazie, przykryj i odstaw na ok. 10 minut. Podawaj ciepłe.
Czytaj też:
Herbatka z igieł sosny. Wzmocni odporność i ukoi zmysłyCzytaj też:
Wiosenny przysmak prosto z krzaka. Dlaczego warto jeść forsycję?