Według aktualnych zaleceń Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego i Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego, ryby powinno spożywać się dwa razy w tygodniu, w tym co najmniej jeden raz – ryby morskie. Do takich należy właśnie śledź.
Czy śledź jest zdrowy?
Śledź jest zdrowy i to nawet bardzo! Już 100 g tej ryby może dostarczyć nawet do połowy dziennego zapotrzebowania na białko. Warto dodać, że jest to białko dużo lepiej przyswajalne niż to pochodzące z drobiu czy wieprzowiny. Poza tym śledź zawiera więcej witaminy D i kwasów omega-3 niż inne popularne ryby, takie jak karp i łosoś. Śledź powinien znaleźć się w diecie osób zagrożonych chorobami serca i układu krążenia czy chorobami pochodzenia autoimmunologicznego. Regularne spożywanie tej ryby przyczynia się do obniżenia poziomu ciśnienia i złego cholesterolu LDL.
Co znajduje się w 100 g śledzia? Wartości odżywcze takiej porcji to:
- kalorie – 162,
- białko – 16,3 g,
- woda – 70,9 g,
- tłuszcz – 10,7 g,
- węglowodany – 0 g,
- cholesterol – 64 mg.
Składniki mineralne w śledziach to:
- sód – 89 mg,
- sól – 0,223g,
- potas – 239 mg,
- wapń – 32 mg,
- fosfor – 219 mg,
- magnez – 24 mg,
- żelazo – 0,9 mg,
- cynk – 1,12 mg,
- miedź – 0,23 mg,
- mangan – 0,02 mg,
- jod 24,3 – µg.
Witaminy, które dostarcza porcja 100 g śledzi:
- witinamina A –25 µg,
- retinol – 25 µg,
- Β-karoten – 0 µg,
- witamina D – 19 µg,
- witamina E – 1,07 mg,
- tiamina – 0,02 mg,
- ryboflawina – 0,13 mg,
- niacyna – 2,9 mg,
- witamina – B6 0,42 mg,
- foliany – 5 µg,
- witamina – B12 13 µg.
Śledzie w oleju lnianym według przepisu Anny Starmach
Zarówno w internecie jak i w książkach kucharskich można znaleźć różne przepisy na dania z wykorzystaniem śledzi. Przedstawiamy jeden z nich, autorstwa Anny Starmach, jurorki kulinarnych programów telewizyjnych MasterChef i MasterChef Junior.
Przepis: Śledzie w oleju lnianym (przepis Anny Starmach)
Prosty przepis na śledzie.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 500 g filetów śledziowych
- 100 ml oleju lnianego
- 2 cebule
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka octu z białego wina
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- 1 goździk
- sól
Sposób przygotowania
- Przygotuj śledzie i cebulęKilka dni przed planowanym podaniem przygotuj rybę: śledzie mocz w zimnej wodzie przez mniej więcej 3–4 godziny. Następnie dokładnie je opłucz, osusz i pokrój na kawałki (1 filet na 3–4 kawałki). Cebulę obierz, pokrój w piórka, posyp solą, zalej octem i sokiem z cytryny, odstaw na pół godziny.
- Połącz składnikiW słoiku układaj naprzemiennie śledzie, cebulę i przyprawy. Całość zalej olejem i szczelnie zakręć. Schowaj do lodówki. Najlepsze śledzie są po mniej więcej 4–5 dniach.
Śledzie w śmietanie według przepisu Ewy Wachowicz
Inny przepis na śledzie, tym razem w śmietanie, proponuje Ewa Wachowicz, producentka telewizyjna, Miss Polonia 1992. Na swojej stronie ewawachowicz.pl prezentuje następującą recepturę.
Przepis: Śledzie w śmietanie wg przepisu Ewy Wachowicz
Sprawdzony przepis na śledzie.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 500 g śledzi solonych
- 2 cebule
- sok z cytryny
- 1 winne jabłko
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta cukru
- 1 pęczek natki pietruszki
- woda i mleko do namoczenia
Sposób przygotowania
- Przygotuj składnikiŚledzie moczy przez kilka godzin w wodzie, obierz ze skóry, zalej mlekiem i odstaw na godzinę. Cebulę pokrój w półplasterki. Jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach i skrop sokiem z cytryny.
- Połącz składnikiRyby osusz, obłóż cebulą i jabłkiem. Śmietanę dopraw szczyptą soli, pieprzem i cukrem. Zalej śledzie. Danie najlepiej dekorować posiekaną natką pietruszki.
Czytaj też:
Jak przygotować warzywa do sałatki jarzynowej? Patenty na wyjątkową sałatkę z jarzynCzytaj też:
To najzdrowsza sałatka z jajek. Zrobisz ją w 15 minut