Śledzie można podać na wiele sposobów. Tak przygotowują śledzia Ania Starmach i Ewa Wachowicz

Śledzie można podać na wiele sposobów. Tak przygotowują śledzia Ania Starmach i Ewa Wachowicz

Dodano: 
Śledzie w śmietanie
Śledzie w śmietanie Źródło: Shutterstock / gkrphoto
Śledzie to popularne ryby, które są też jedną z częściej przygotowywanych potraw postnych. Warto często po nie sięgać, ponieważ zawierają więcej witaminy D i kwasów omega-3 niż karp i łosoś. Polecamy dwa sprawdzone przepisy na dania ze śledziem w roli głównej.

Według aktualnych zaleceń Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego i Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego, ryby powinno spożywać się dwa razy w tygodniu, w tym co najmniej jeden raz – ryby morskie. Do takich należy właśnie śledź.

Czy śledź jest zdrowy?

Śledź jest zdrowy i to nawet bardzo! Już 100 g tej ryby może dostarczyć nawet do połowy dziennego zapotrzebowania na białko. Warto dodać, że jest to białko dużo lepiej przyswajalne niż to pochodzące z drobiu czy wieprzowiny. Poza tym śledź zawiera więcej witaminy D i kwasów omega-3 niż inne popularne ryby, takie jak karp i łosoś. Śledź powinien znaleźć się w diecie osób zagrożonych chorobami serca i układu krążenia czy chorobami pochodzenia autoimmunologicznego. Regularne spożywanie tej ryby przyczynia się do obniżenia poziomu ciśnienia i złego cholesterolu LDL.

Co znajduje się w 100 g śledzia? Wartości odżywcze takiej porcji to:

  • kalorie – 162,
  • białko – 16,3 g,
  • woda – 70,9 g,
  • tłuszcz – 10,7 g,
  • węglowodany – 0 g,
  • cholesterol – 64 mg.

Składniki mineralne w śledziach to:

  • sód – 89 mg,
  • sól – 0,223g,
  • potas – 239 mg,
  • wapń – 32 mg,
  • fosfor – 219 mg,
  • magnez – 24 mg,
  • żelazo – 0,9 mg,
  • cynk – 1,12 mg,
  • miedź – 0,23 mg,
  • mangan – 0,02 mg,
  • jod 24,3 – µg.

Witaminy, które dostarcza porcja 100 g śledzi:

  • witinamina A –25 µg,
  • retinol – 25 µg,
  • Β-karoten – 0 µg,
  • witamina D – 19 µg,
  • witamina E – 1,07 mg,
  • tiamina – 0,02 mg,
  • ryboflawina – 0,13 mg,
  • niacyna – 2,9 mg,
  • witamina – B6 0,42 mg,
  • foliany – 5 µg,
  • witamina – B12 13 µg.

Śledzie w oleju lnianym według przepisu Anny Starmach

Zarówno w internecie jak i w książkach kucharskich można znaleźć różne przepisy na dania z wykorzystaniem śledzi. Przedstawiamy jeden z nich, autorstwa Anny Starmach, jurorki kulinarnych programów telewizyjnych MasterChef i MasterChef Junior.

Przepis: Śledzie w oleju lnianym (przepis Anny Starmach)

Prosty przepis na śledzie.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 500 g filetów śledziowych
  • 100 ml oleju lnianego
  • 2 cebule
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 goździk
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj śledzie i cebulęKilka dni przed planowanym podaniem przygotuj rybę: śledzie mocz w zimnej wodzie przez mniej więcej 3–4 godziny. Następnie dokładnie je opłucz, osusz i pokrój na kawałki (1 filet na 3–4 kawałki). Cebulę obierz, pokrój w piórka, posyp solą, zalej octem i sokiem z cytryny, odstaw na pół godziny.
  2. Połącz składnikiW słoiku układaj naprzemiennie śledzie, cebulę i przyprawy. Całość zalej olejem i szczelnie zakręć. Schowaj do lodówki. Najlepsze śledzie są po mniej więcej 4–5 dniach.

Śledzie w śmietanie według przepisu Ewy Wachowicz

Inny przepis na śledzie, tym razem w śmietanie, proponuje Ewa Wachowicz, producentka telewizyjna, Miss Polonia 1992. Na swojej stronie ewawachowicz.pl prezentuje następującą recepturę.

Przepis: Śledzie w śmietanie wg przepisu Ewy Wachowicz

Sprawdzony przepis na śledzie.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 500 g śledzi solonych
  • 2 cebule
  • sok z cytryny
  • 1 winne jabłko
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta cukru
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • woda i mleko do namoczenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj składnikiŚledzie moczy przez kilka godzin w wodzie, obierz ze skóry, zalej mlekiem i odstaw na godzinę. Cebulę pokrój w półplasterki. Jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach i skrop sokiem z cytryny.
  2. Połącz składnikiRyby osusz, obłóż cebulą i jabłkiem. Śmietanę dopraw szczyptą soli, pieprzem i cukrem. Zalej śledzie. Danie najlepiej dekorować posiekaną natką pietruszki.

Czytaj też:
Jak przygotować warzywa do sałatki jarzynowej? Patenty na wyjątkową sałatkę z jarzyn
Czytaj też:
To najzdrowsza sałatka z jajek. Zrobisz ją w 15 minut

Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl