To najzdrowsza sałatka z jajek. Zrobisz ją w 15 minut

To najzdrowsza sałatka z jajek. Zrobisz ją w 15 minut

Dodano: 
Sałatka z jajek i awokado
Sałatka z jajek i awokado Źródło: Shutterstock / Tatiana Volgutova
Sałatka jajeczna sprawdzi się na śniadanie, kolację, na przyjęcie albo jako dodatek na kanapki. My proponujemy zdrowy przepis, gdzie główną rolę obok jajek grają awokado i sos jogurtowy.

Sałatki jajeczne zwykle ociekają kalorycznym majonezem. My proponujemy, aby dodać do sałatki lekki sos jogurtowy. Sama sałatka ma tylko dwa zdrowe składniki: jajka i awokado.

Jak zrobić sos jogurtowy do jajek?

Sos jogurtowy najlepiej robić z gęstego naturalnego jogurtu. Musi to być jogurt bez dodatku cukru. Możesz przyprawić jogurt tak, jak w naszym przepisie (musztarda, sok z cytryny, sól, pieprz i natka pietruszki w dowolnej ilości), ale nie jest to jedyna możliwość. Do sosu jogurtowego możesz dodać także inne składniki. Może to być:

  • posiekany drobno koperek,
  • posiekana świeża mięta,
  • przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku,
  • posiekany drobno szczypiorek,
  • dzikie zioła (np. gwiazdnicabluszczyk kurdybanek),
  • starta na drobnych oczkach tarki rzodkiewka.

Do sosu możesz także dodać odrobinę miodu i inne ulubione przyprawy, np. pieprz cayenne czy curry. Jeśli kochasz majonez i nie przejmujesz się kaloriami, możesz także zrobić sos na bazie jogurtu i majonezu, wtedy na pół szklanki jogurtu dodaj łyżkę stołową majonezu (wówczas przyprawiaj solą ostrożnie, bo sam majonez jest już słony).

Jak podawać sałatkę z jajek i awokado?

Sałatka z jajek i awokado to danie bardzo uniwersalne. Możesz ją jeść na co dzień, jako zdrowe i sycące danie dla całej rodziny, ale taka sałatka sprawdzi się także jako danie na przyjęcie – sałatka jajeczna idealnie pasuje na Wielkanoc. Sałatkę możesz jeść w towarzystwie grzanek z pełnoziarnistego, wędzonej ryby czy pieczonych ziemniaków. A możesz ją po prostu położyć na kanapki.

Przepis: Sałatka z jajek i awokado

Zdrowa sałatka z lekkim sosem.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
2

Składniki

  • 2-3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 awokado
  • łyżeczka soku z cytryny
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz, pół łyżeczki musztardy, posiekana natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Uszykuj składnikiJajka i awokado pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. Jogurt wymieszaj z musztardą, przyprawami i posiekaną natką pietruszki.
  2. Przygotuj sałatkęWymieszaj jajka i awokado z sosem jogurtowym.

Czytaj też:
Przepis na proste bułeczki śniadaniowe. Twoja rodzina będzie zachwycona!
Czytaj też:
Brudna dwunastka 2023. Te warzywa i owoce mają najwięcej pestycydów

Źródło: odzywianie.wprost.pl