Szybki przepis na meksykańską quesadillę. Zrobisz ją z gotowej tortilli

Szybki przepis na meksykańską quesadillę. Zrobisz ją z gotowej tortilli

Dodano: 
Quesadilla
QuesadillaŹródło:MSM Mońki
Kuchnia meksykańska jest pełna kolorów i smaków. Pożywna quesadilla bez wątpienia pomoże ożywić wiosenne menu. Robi się ją szybko – wystarczy, że wykorzystasz gotową tortillę.

Kuchnia meksykańska jest pełna ożywczych przypraw, soczystych owoców i chrupiących warzyw. Quesadilla z serem edamskim, papryką, cukinią i chutneyem z mango i mięty jest doskonałym pomysłem na sycący obiad lub rozgrzewającą i pobudzającą zmysły kolację.

Jak zrobić quesadillę?

Klasyczna meksykańska quesadilla to kukurydziana tortilla, na którą nakłada się łatwo topiący się żółty ser, a następnie składa tortillę i zapieka. Ale to nie jest jedyna opcja i do takiej quesadilli można dodać swoje ulubione dodatki. My proponujemy przede wszystkim warzywa oraz wyrazistą kiełbasę chorizo. Jeśli nie jesz mięsa – pomiń dodatek chorizo. Danie z warzywami i serem też będzie przepyszne!

Z czym podać quesadillę?

Kiedy czekamy z niecierpliwością na polskie sezonowe owoce, warto przychylnym okiem spojrzeć na owoce egzotyczne. Z soczystego mango można zrobić pyszny chutney – oprócz owoców wystarczy posiekać czerwoną cebulę, pikantną papryczkę, dodać orzeźwiający sok z limonki i świeże liście mięty. Taki sos doskonale podkreśli smak dań mięsnych z dodatkiem rozpływającego się żółtego sera.

Jaki ser dodać do quesadilli?

Powinien to być żółty ser, który łatwo się rozpuszcza. Warto postawić tu na sery o łagodnym smaku, np. ser edamski. – W kuchni najważniejsze jest zachowanie równowagi. Ostre i orientalne przyprawy doskonale podkreślają smak łagodnego sera edamskiego. Ten klasyczny półtwardy ser holenderski doskonale sprawdza się w różnego rodzaju zapiekankach i sałatkach z dodatkiem owoców – radzi Ewa Polińska, ekspertka MSM Mońki. Jak dodaje, naturalny smak tego sera sprawia, że można go śmiało łączyć z niemal każdym składnikiem.

Przepis: Quesadilla z warzywami, chorizo i serem

Meksykańskie danie podawane z chutneyem z mango

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Meksykańska
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
2

Składniki

  • 1 tortilla
  • 50g chorizo
  • 100 g sera edamskiego
  • 50 g pomidorów pelatti
  • 1 ząbek czosnku
  • 5g suszonej bazylii lub pęczek świeżej bazylii
  • 1 papryczka chili
  • 1 papryka czerwona
  • 50 g cukinii
  • 30 g rukoli
  • 30 g czerwonej cebuli
  • 50 g mango
  • 5 g suszonej mięty lub pęczek mięty
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Zrób sos pomidorowyZblenduj pomidory z czosnkiem, bazylią i przyprawami.
  2. Zrób quesadillęTortillę rozłóż, zrób jedno nacięcie od środka do rantu, smaruj sosem, na ćwiartkę dodaj starty ser, na następną ćwiartkę pokrojoną w kostkę paprykę i rukolę, na następną chorizo i czerwoną cebulę, na kolejną cukinię. Po rozłożeniu składników, złóż tortillę na cztery, żeby wyszedł trójkąt. Piecz w 180 ℃ około 15 min.
  3. Przygotuj chutney i podaj danieMango razem z czerwoną cebulą obierz i pokrój w drobną kosteczkę, dodaj miętę, drobno posiekaną papryczkę chilli, przypraw solą i pieprzem. Nałóż z góry quesadillę i udekoruj rukolą.

Czytaj też:
Czy można jeść żółty ser codziennie? Odpowiedź może zaskoczyć
Czytaj też:
Zupa krem z ogórków kiszonych. Przepis na inną wersję tradycyjnej ogórkowej

Źródło: mat. MSM Mońki, odzywianie.wprost.pl