Szparagi i truskawki? Zrób z nich sałatkę z waniliowym dressingiem!

Szparagi i truskawki? Zrób z nich sałatkę z waniliowym dressingiem!

Dodano: 
Sałatka ze szparagów i truskawek
Sałatka ze szparagów i truskawekŹródło:WPROST.pl / Robert Stachnik
Próbowaliśmy i gwarantujemy: to jest tak dobre, że nie sposób nie wylizać talerzy do czysta. – Ta sałatka będzie bohaterem każdego przyjęcia. Ja proponuję podać ją jako oryginalny deser – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który przygotował przepis na sałatkę ze szparagów i truskawek specjalnie dla „Wprost”.

To sezonowa sałatka, która smakuje tak dobrze, jak wygląda. – Białe szparagi możemy jeść na surowo, trzeba je tylko obrać. Do tego drugi sezonowy produkt, czyli truskawki i mamy proste, ale zarazem wyjątkowe połączenie – mówi Leszek Wodnicki.

Jak zrobić sos waniliowy?

Skąd pomysł, żeby do szparagów dodać wanilię? – Chciałem, żeby to był deser. A skoro deser to od razu pomyślałem o wanilii. Smak dressingu podkręca też dodatek odrobiny prosecco – opowiada kucharz. Radzi, aby sałatkę polaną sosem, odstawić choć na kilka minut, aby truskawki i szparagi delikatnie się w nim zamarynowały.

Czym udekorować sałatkę z truskawek i szparagów?

– Potraktujmy talerz jak obraz. Ja kierowałem się kolorami, chciałem, aby to danie wyglądało po prostu pięknie. Stąd mój wybór padł na nieprażone i niesolone pistacje, które mają wyjątkowy, zielony kolor oraz suszone kwiaty bławatka – mówi Leszek Wodnicki. Ale jak podkreśla, to nie są jedyne możliwości, bo do dania można dodać inne jadalne kwiaty – suszone albo świeże. Mogą to być np. kwiaty hibiskusa, stokrotki czy płatki nagietków.

Przepis: Sałatka szparagowo-truskawkowa z dressingiem waniliowym

Wiosenna sałatka, która może być deserem.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Fusion
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 8 białych szparagów
  • 250 g truskawek
  • Ekstrakt waniliowy (ok. 1 łyżki)
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • Sól, pieprz
  • 3 łyżki miodu
  • 4 łyżki prosecco
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka niesolonych posiekanych pistacji
  • Kwiaty jadalne do dekoracji (suszone lub świeże)

Sposób przygotowania

  1. Uszykuj składniki
    Uszykuj składniki
    Truskawki i szparagi umyj. Szparagi obierz.
  2. Pokrój truskawki i szparagi
    Pokrój truskawki i szparagi
    Truskawki i szparagi pokrój w plasterki (pokrój pod kątem na cienkie plasterki, jak na carpaccio).
  3. Zrób dressing
    Zrób dressing
    Ocet winny wymieszaj z solą, pieprzem, miodem, wanilią. Dodaj prosecco i oliwę. Wszystko dobrze połącz.
  4. Ułóż truskawki i szparagi
    Ułóż truskawki i szparagi
    Jeden talerz traktuj jak jedną porcję. Układaj plasterki szparagów i truskawek tworząc wzór kwiatka. W środek włóż końcówki szparagów.
  5. Dodaj dressing
    Dodaj dressing
    Truskawki i szparagi obficie polej dressingiem. Odstaw na chwilę, aby wszystko się zamarynowało.
  6. Udekoruj i zaserwuj danie
    Udekoruj i zaserwuj danie
    Posyp sałatkę posiekanymi pistacjami i jadalnymi kwiatami. Podawaj od razu.

Leszek Wodnicki i jego sałatka ze szparagów i truskawek

Leszek Wodnicki to półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef. „Oddał fartucha” dopiero w 11 odcinku. Jak sam przyznaje, gotowanie to jego życie i prawdziwa pasja. Jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, ale również spotkania ze znajomymi, dyskusje, próbowanie nowych smaków. W gotowaniu lubi kreatywność, poszukuje nowych kulinarnych wyzwań. Kuchnia w jego wykonaniu nawiązuje do najlepszych tradycji kuchni śródziemnomorskiej oraz nowoczesnej kuchni europejskiej. Otwierając 8 lat temu swoją szkołę gotowania „Kulinarne Atelier”, spełnił swoje największe marzenie. W plebiscycie Mistrzowie Smaku w 2022 roku zdobył tytuł Kucharza Roku w województwie zachodniopomorskim. Jego autorskie przepisy pojawiają się cyklicznie (co sobotę) na wprost.pl.

Czytaj też:
Zielone szparagi w cieście z majonezem wasabi. Prosty przepis na szparagowy sezon
Czytaj też:
Ile truskawek dziennie można zjeść? Łatwo to wyliczyć

Źródło: odzywianie.wprost.pl