Sałatka nicejska, która jak wskazuje nazwa, wywodzi się z Nicei na południu Francji, początkowo zawierała kilka składników, czyli to, co akurat mieszkańcy tego miasta mieli w domu. Wersja tego dania z zieloną fasolką i ziemniakami została spopularyzowana przez Julię Child, amerykańską znawczynię francuskiej kuchni. Właśnie w takiej formie stanowi idealne danie na lekki i sycący obiad.
Dlaczego sałatka nicejska jest zdrowa?
Ta sałatka jest źródłem pełnowartościowego białka, którezawarte jest w tuńczyku (100 g tuńczyka to nawet 29 g białka) oraz w jajkach, które również są jego doskonałym źródłem. Jest to niezwykle ważne szczególnie w diecie osób po 40 roku życia, aby zachować mięśnie w formie i móc prowadzić jak najdłużej aktywny tryb życia. Bardzo ważnym składnikiem codziennej diety jest błonnik pokarmowy, który ogranicza ryzyko chorób serca, cukrzycy i pomaga zachować właściwą wagę. W sałatce nicejskiej doskonałym źródłem błonnika są fasolka szparagowa, ziemniaki i pomidory.
Witaminy to kolejny składnik, który znajdziemy w naszej sałatce. Witamina C znajduje się w pomidorach i sałacie, witaminy z grupy B w tym kwas foliowy znajdziemy w kaparach, zaś jajka są bardzo dobrym źródłem witaminy A.
Niezwykle ważną dla naszego zdrowia witaminę D znajdziemy z kolei w tuńczyku. Dzięki tej sałatce dostarczymy też organizmowi antyoksydanty, szczególnie z grupy polifenoli. W cebuli i kaparach znajduje się przeciwnowotworowa kwercetyna, w oliwkach przeciwzapalny i przeciwbólowy oleokantal zaś w jajkach i sałacie działająca pozytywnie na wzrok luteina. Dodatkowo dzięki dodaniu oliwy z oliwek dostarczymy organizmowi cenne kwasy omega-3, które mają pozytywny wpływ na pracę mózgu i wzmacniają odporność.
Przepis na sałatkę nicejską
Przepis: Sałatka nicejska
Przepis na sałatkę nicejską
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Śródziemnomorska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- puszka dobrego tuńczyka w oleju (ok. 150 g)
- 6 ugotowanych małych ziemniaków
- 100 g ugotowanej zielonej fasolki szparagowej
- 4 jajka ugotowane na półtwardo
- 1 mała czerwona cebula
- 1 sałata lodowa lub rzymska
- puszka dobrego tuńczyka w oleju (ok. 150 g)
- 6 ugotowanych małych ziemniaków
- 100 g ugotowanej zielonej fasolki szparagowej
- 4 jajka ugotowane na półtwardo
- 1 mała czerwona cebula
- 1 sałata lodowa lub rzymska
Sposób przygotowania
- Przygotuj sos winegretDo słoika dodaj musztardę, szczyptę soli, ocet winny i oliwę. Energicznie potrząsaj słoikiem aż do uzyskania jednolitej emulsji
- Przygotuj warzywaUmyj dokładnie sałatę, osącz i porwij na kawałki. Pomidorki umyj i przekrój na pół, cebulę, obierz i pokrój na cienkie plasterki. Ziemniaki pokrój na cząstki a fasolkę na pół.
- Przygotuj sałatkąNa dużym półmisku rozłóż porwaną na kawałki sałatę, pokrojone warzywa oraz jajka pokrojone na ćwiartki. Dodaj rozdrobnionego tuńczyka, posyp oliwkami i kaparami. Na końcu polej winegretem i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawaj z kromką dobrego pieczywa.
Czytaj też:
Jak jeść warzywa strączkowe, żeby uniknąć wzdęć?Czytaj też:
Fasolka szparagowa: właściwości, wartości odżywcze, przepis