W większości polskich domów sałatka jarzynowa jest nieodłącznym elementem świątecznego stołu. Pojawia się niemal co roku, przygotowywana według rodzinnego przepisu. Serwuje się ją na urodziny, imieniny, Wielkanoc, ale też Boże Narodzenie. I choć każda doświadczona pani domu ma własną recepturę na to popularne danie, to warto wystrzegać się dwóch banalnych błędów, które mogą zrujnować jego smak i konsystencję.
Te błędy psują sałatkę jarzynową
Pamiętam, że gdy byłam dzieckiem i przygotowywałam z mamą sałatkę jarzynową, to jak mantrę powtarzała ona, by ugotowanych warzyw nie kroić zbyt grubo (na duże kawałki). Wtedy wydawało mi się to przesadą. Myślałam, że rozmiar kosteczek tak naprawdę nic nie zmienia. Teraz jednak, gdy sama przygotowuję tę sałatkę dla moich bliskich, to wiem, jakie to ważne. Większe kawałki sprawiają, że składniki nie łączą się ze sobą harmonijnie. Sałatka traci wtedy charakterystyczną kremowość, a majonez nie rozprowadza się równomiernie. Tę różnicę wyraźnie poczułam, gdy rok temu spróbowałam sałatki z grubo pokrojonymi warzywami u mojej cioci. Nie smakowała zbyt dobrze.
Przestrzeganie tej zasady jest bardzo ważne, jednak trzeba też uważać, by nie wziąć sobie jej do serca zbyt bardzo – kostka nie może być też za drobna, bo wtedy z sałatki robi się „nieapetyczna papka”. Warzywa powinny być pokrojone w równą kostkę, nie większą niż ziarnko grochu.
Zbyt gruba kostka nie jest jedynym błędem podczas przygotowywania tego dania. Musisz też uważać na to, by nie dodać zbyt dużo majonezu, ponieważ przytłoczy on inne smaki – warzyw czy jajek. Pamiętaj też, że nie każdy majonez jest taki sam. Część osób wybiera majonez o niskiej zawartości tłuszczu, ale może to wpływać na konsystencję i smak sałatki. Najlepszy efekt da jednak użycie klasycznego majonezu. Jeśli jesteś na diecie, zamiast majonezu można użyć jogurtu naturalnego, co sprawia, że sałatka jest lżejsza i mniej kaloryczna, ale nadal smaczna.
Co zrobić, żeby sałatka była dłużej świeża?
Jeżeli z kolei chcesz, żeby sałatka dłużej wytrzymała – nie dodawaj do niej od razu cebuli. Zrób to dopiero przed podaniem. To warzywo szybko fermentuje, a przez to całość stanie się gorzka i niesmaczna. Podobnie zrób z sosem – dodaj go dopiero na samym końcu. Koniecznie też sprawdź, co zrobić, żeby sałatka nie popsuła się zbyt szybko. Niezwykle ważne jest też to, by trzymać ją w lodówce. Nigdy nie zostawiaj sałatki poza lodówką na dłużej niż dwie godziny (a jeśli w pomieszczeniu jest naprawdę ciepło, to maksymalnie na jedną godzinę). Po tym czasie znacznie wzrasta ryzyko rozwoju bakterii.
Jeśli robisz dużą ilość, rozważ podzielenie jej na mniejsze pojemniki. Dzięki temu każda porcja będzie miała krótszy czas ekspozycji na powietrze, gdy będziesz ją wyciągać. Świeżo przygotowaną sałatkę jarzynową powinno się spożyć w ciągu 3 do 5 dni od momentu przygotowania. Warunkiem jest jednak jej odpowiednie przechowywanie.
Czytaj też:
Seniorzy powinni pamiętać o tej przekąsce. Już garść dziennie dba o serce, jelita i cukierCzytaj też:
Świąteczna „pychotka” znika pierwsza ze stołu. Robię to ciasto co roku, bo każdy się nim zajada
