Wątróbka drobiowa to broń w walce z anemią. Zrób „kawior” z wątróbki

Wątróbka drobiowa to broń w walce z anemią. Zrób „kawior” z wątróbki

Dodano: 
Kawior z wątróbki na grzance
Kawior z wątróbki na grzance Źródło:Shutterstock
Wątróbka drobiowa to produkt niezwykle bogaty w składniki odżywcze. Powinny na nią zwrócić szczególnie uwagę osoby mające problemy z niedoborem żelaza. Wątróbka w formie pasty, z dodatkiem jajek na twardo, nazywana również „kawiorem z wątróbki”, będzie nie tylko pełna zdrowych minerałów, ale i pyszna.

Wątróbka drobiowa to produkt, wokół którego narosło wiele mitów. Jednym z nich jest przekonanie, że należy jej unikać, gdyż gromadzi toksyny. Tak naprawdę wątroba oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii, ale ich nie magazynuje, tylko przekazuje do usunięcia z organizmu. Oczywiście najlepiej kupować wątróbkę z drobiu hodowanego na wolnym wybiegu lub w sposób ekologiczny. Jeśli lubimy wątróbkę, warto ją jeść, bo jest tańsza niż inne rodzaje mięsa, a przy tym pełna cennych składników odżywczych. Dziś polecamy przepis na wyśmienitą pastę z wątróbki. Warto też sięgnąć po sprawdzony patent na smażenie wątróbki drobiowej.

Przepis na kanapkową pastę z wątróbki nazywaną „kawiorem”

Pasta z wątróbki i gotowanych jajek nazywana jest też „kawiorem” z wątróbki lub „żydowskim kawiorem”. To jedno z najpopularniejszych dań kuchni żydowskiej – obok cymesu, kugla czy czulentu. Tradycyjnie podawane jest podczas kolacji szabasowej. Nazwa pochodzi prawdopodobnie stąd, że przekąska traktowana była kiedyś jako namiastka kawioru, bo ortodoksyjni Żydzi nie jedzą kawioru. Ryba jesiotr, z której pozyskuje kawior, jest na indeksie potraw zakazanych. Posiekane kawałeczki wątróbki miały przypominać ziarenka ikry. Danie jest też znacznie tańsze od kawioru, na który nie wszystkich było stać.

Przepis: „Kawior” z wątróbki

Przepis na pastę z wątróbki i gotowanych jajek

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
6

Składniki

  • pół kilograma wątróbek drobiowych
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka koniaku lub słodkiego wina
  • 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj składnikiWątróbkę oczyść, cebulę obierz i pokrój na kawałki. Jajka ugotuj na twardo.
  2. Usmaż wątróbkęNa patelni rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojoną cebulkę, podduś ok. 5 minut. Dodaj wątróbki i smaż ok. 10 minut, aż nie będzie w nich krwi. Pod koniec podlej łyżką alkoholu.
  3. Przygotuj pastęZa pomocą robota kuchennego rozdrobnij wątróbki z cebulą na dość gładką masę. Jajka posiekaj i dodaj do masy, dodaj majonez, sól i pieprz do smaku. Podawaj na grzankach np. z konfiturą z czerwonej cebuli.

Co zawiera wątróbka drobiowa?

  1. Wątróbka jest bardzo dobrym źródłem żelaza, bo zawiera aż 9 mg żelaza na 100 g, co stanowi prawie całą dzienną zalecaną dawkę żelaza dla mężczyzn i połowę zalecanej dziennej dawki tego pierwiastka dla kobiet. Dodatkowo jest to żelazo hemowe wykazujące najlepszą przyswajalność (ok. 15-35 proc. takiego żelaza z posiłku jest przyswajane przez organizm). Ze względu na to, że nasz organizm nie produkuje sam żelaza, musimy dostarczać go codziennie w pożywieniu, a jest to niezwykle ważny pierwiastek dla naszego zdrowia. Żelazo wchodzi w skład czerwonych krwinek, pełni ważną rolę w transporcie tlenu, wspomaga nasz układ nerwowy i odpornościowy, chroniąc przed infekcjami. Jego niedobór objawia się zmęczeniem, bólami i zawrotami głowy, problemami z koncentracją, zajadami w kącikach ust, a w rezultacie może prowadzić do anemii.
  2. Wątróbka zawiera duże ilości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, w tym witaminy A, która wspiera wzrok, a jej brak może prowadzić do ślepoty zmierzchowej (tzw. kurzej ślepoty), czyli gorszego widzenia po zmroku, suchości oczu, a nawet zaćmy, oraz witaminę E zwaną witaminą młodości, gdyż opóźnia proces starzenia. Wątróbka jest też niezwykle bogatym źródłem witamin z grupy B, które są ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, a ich brak skutkuje większą podatnością na stres i nerwowością.
  3. Wątróbka drobiowa jest też dobrym źródłem składników mineralnych takich jak: magnez (dobry na układ nerwowy), wapń i fosfor (oba są ważne dla zdrowych kości)oraz potas – na obniżenie ciśnienia krwi.

Uwaga: Kobiety w ciąży powinny ograniczać spożywanie wątróbki ze względu na wysoką zawartość witaminy A, która w nadmiarze może być szkodliwa dla rozwijającego się płodu.

Czytaj też:
Drętwienie rąk i nóg może być objawem anemii. Dowiedz się, co jeszcze na nią wskazuje
Czytaj też:
Jedz ciemnozielone warzywa codziennie. Efekty będą zaskakujące – możesz pozbyć się migren