Sprawdzony patent na wątróbkę drobiową. Dodajcie jeden składnik do smażenia

Sprawdzony patent na wątróbkę drobiową. Dodajcie jeden składnik do smażenia

Dodano: 
Smażona wątróbka
Smażona wątróbka Źródło:Shutterstock / freeskyline
Wątróbka drobiowa smażona z cebulką to prosty pomysł na tani obiad (wątróbkę drobiową można kupić za mniej niż 10 zł za kilogram). Aby wyszła idealna, wystarczy zastosować jeden patent.

Smażona wątróbka drobiowa do dla wielu koszmar z dzieciństwa. Jednak przyrządzona w odpowiedni sposób może być świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny.

Jak usmażyć wątróbkę?

Wątróbka drobiowa przed smażeniem powinna być starannie oczyszczona z błon. Nie należy jej również solić na tym etapie – dzięki temu nie stanie się sucha i twarda. Prosty patent, który sprawi, że będzie smakowała wyjątkowo, to obtoczenie jej przed smażeniem w mące pszennej. Wątróbkę w mące trzeba kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć ok. 6-7 minut (wątróbka drobiowa nie powinna być surowa). Ważne jest, aby wątróbkę posolić dopiero na koniec smażenia.

Kiedy dodać cebulę do smażonej wątróbki?

Cebula jest nieodzownym dodatkiem do tradycyjnej wątróbki. Warto i tu zastosować prosty zabieg, który sprawi, że danie będzie naprawdę smaczne. Na patelni rozgrzejcie olej i dodajcie pokrojoną w piórka cebulę. Należy ją smażyć, aż się zeszkli, na koniec można dodać jeszcze odrobinę masła, aby cebulka się pięknie skarmelizowała. Wówczas należy zdjąć cebulę z patelni i dopiero smażyć na niej wątróbkę (zwykle trzeba wówczas dolać jeszcze odrobinę oleju). Cebulkę należy dodać ponownie do wątróbki pod koniec smażenia.

Jak podawać smażoną wątróbkę?

Smażona wątróbka najlepiej smakuje podawana od razu po usmażeniu. Można ją jeść w towarzystwie dobrego pieczywa (koniecznie posypcie wątróbkę natką pietruszki – to doda daniu odrobinę świeżości), ale możecie ją też podać jako klasyczny obiad z ziemniakami i surówką. Do wątróbki świetnie pasują wszelkiego rodzaju kiszonki – np. kapusta kiszona i ogórki kiszone, ale sprawdzi się tu też sałatka z pomidorów i cebuli, tradycyjna mizeria, surówka z marchewki, selera i jabłka albo tarte buraczki.

Czytaj też:
Smażysz cebulę? Dodaj ten jeden składnik, a wyjdzie idealna
Czytaj też:
Wątróbka drobiowa to broń w walce z anemią. Zrób „kawior” z wątróbki

Źródło: Odżywianie WPROST.pl