Zbieraj liście pokrzywy! Można zrobić z nich nalewkę, która obniża poziom cholesterolu

Zbieraj liście pokrzywy! Można zrobić z nich nalewkę, która obniża poziom cholesterolu

Dodano: 
Nalewka z pokrzywy
Nalewka z pokrzywyŹródło:Shutterstock
Pokrzywa to nie tylko uciążliwy chwast, ta roślina ma też wiele cennych właściwości leczniczych, od wieków wykorzystywanych w medycynie naturalnej. Zachowały się dowody na to, że Mikołaj Kopernik leczył pokrzywą kolkę nerkową. Dziś wiadomo, że wyciąg z liści pokrzywy pomaga m.in. obniżyć cholesterol i oczyszcza organizm z toksyn. Dowiedz się, jak przyrządzić z nich prozdrowotną nalewkę.

„Gdyby ludzie wiedzieli, jaką ma ona moc leczniczą, nie uprawialiby niczego innego oprócz pokrzywy” – napisała o pokrzywie Maria Treben w swojej książce „Apteka Pana Boga”. Badania potwierdzają szereg właściwości leczniczych pokrzywy. Pokrzywa zwyczajna zawiera witaminy A, K B 2 i C, ale także minerały takie jak magnez, wapń i żelazo oraz kwasy organiczne i fitosterole. Najcenniejsze są jej liście.

Wyciąg z liści pokrzywy pomaga oczyścić organizm z toksyn i zmniejsza dolegliwości po zatruciach. Reguluje też przemianę materii. Badania wskazują, że obniża poziom złego cholesterolu i ciśnienie krwi, zapobiegając rozwojowi miażdżycy. Wykazuje również działanie hipoglikemiczne, czyli obniżające poziom glukozy we krwi. Pokrzywa wykorzystywana jest także w leczeniu infekcji układu moczowego. Wyciąg z liści działa moczopędnie i przeciwobrzękowo. Wspiera układ odpornościowy, łagodząc przebieg niektórych chorób, w tym: grypy, jelitówki oraz przeziębienia. Wspomaga proces niszczenia chorobotwórczych bakterii, wirusów i grzybów. Uznawana jest również za środek czyszczący krew i dlatego zalecana jest osobom cierpiącym na choroby reumatyczne. Żeby wykorzystać prozdrowotne właściwości liści z pokrzywy, można przyrządzać z nich napary lub pić z nich nalewkę (w określonych dawkach).

Kiedy i gdzie zbierać liście z pokrzywy?

Najlepszym czasem na zbiór liści pokrzywy jest wczesna wiosna (kwiecień- maj). Liście należy bowiem zrywać, zanim roślina zacznie kwitnąć. Po okresie kwitnienia nie są już tak bogate w cenne dla naszego zdrowia mikroelementy. Najlepiej zbierać wierzchołkowe liście młodych pędów (3-4 liści z górnej części rośliny). Ważne jest również, żeby rośliny, z których zbieramy liście, nie rosły w pobliżu ulic, bo mogą być zanieczyszczone metalami ciężkimi.

Jak przyrządzić nalewkę z liści pokrzywy?

Przepis: Nalewka z pokrzywy

Przepis na nalewkę z pokrzywy

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
19 min.
Liczba porcji
20

Składniki

  • 0,5 l soku z pokrzywy,
  • 500 ml wódki 40-procentowej,
  • 450 ml spirytusu rektyfikowanego,
  • 50 g płynnego miodu.

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj sok z pokrzywyŻeby zrobić nalewkę z liści pokrzywy, należy najpierw przygotować sok. Aby uzyskać 0,5 litra soku trzeba zerwać 1 kg świeżych liści (2 pełne torebki), dokładnie zblendować je, a następnie przefiltrować przez gazę.
  2. Połącz składnikiSok z pokrzywy należy połączyć z wódką, spirytusem i miodem. Pamiętaj, że smak miodu wpłynie również na smak nalewki. Do nalewki pokrzywowej można wykorzystać leśne miody, ciekawy smak nada jej miód lipowy, ale sprawdzą się też delikatne miody, czyli np. rzepakowy czy akacjowy.
  3. Odstaw nalewkęNalewkę należy odstawić na minimum 3 tygodnie. Po tym czasie jest gotowa do spożycia.

Prozdrowotnie nalewkę z pokrzywy należy pić w ilości ok. 1 do 3 łyżeczek od herbaty dziennie. Przed zastosowaniem można rozcieńczyć ją z wodą.

UWAGA: nalewki nie mogą pić dzieci, kobiety w ciąży i inne osoby, które z różnych powodów nie powinny spożywać alkoholu.

Czytaj też:
Co pić, gdy boli pęcherz? Sięgnij po te 3 napoje
Czytaj też:
Jak zrobić kremową zupę z pokrzyw? Pomaga na anemię, oczyszcza i świetnie smakuje