Zrobienie domowych lodów wcale nie jest trudne. Jedyne co jest potrzebne, to cierpliwość w czekaniu, aż się zamrożą. Samo ich przygotowanie zajmie ci 10 minut.
Ulubione lody Włochów, a co lubią Polacy?
Lody czekoladowe na pierwszym miejscu stawiają Włosi i Niemcy. A jak jest w Polsce? Wg badania przeprowadzonego cztery lata temu przez ośrodek badawczy Kantar (na zlecenie LOTTE Wedel) Polacy najczęściej jedzą lody we własnym domu. To jeden z ulubionych deserów, bo co czwarty ankietowany Polak, kiedy ma ochotę na coś słodkiego, sięga właśnie po lody. Najchętniej to lody śmietankowe i waniliowe, ale podium zamykają lody czekoladowe.
Jak zrobić domowe lody czekoladowe?
Sekretem tych lodów jest puszysta śmietanka i słodkie, gęste mleko. Te składniki sprawią, że lody będą idealnie kremowe. Ważne jest, aby ubitą śmietanę mieszać z resztą składników delikatnie, a masa z mleka i czekolady nie może być ciepła. Jeśli chcesz podkręcić intensywność smaku, możesz do lodów dodać jeszcze łyżkę gorzkiego kakao (dodaj je do mleka wymieszanego z czekoladą). Do lodów oprócz kawałków czekolady można dodać też posiekane kolorowe żelki, orzechy, suszone owoce czy wiórki kokosowe.
Gotowe lody najlepiej podawać w pucharkach. Można je jeść same lub udekorować. Sprawdzi się tu bita śmietana, bakalie, a w wersji dla dorosłych odrobina likieru (np. wiśniowego). Domowe lody można też dodać do filiżanki czarnej, gorzkiej kawy. Można także polać je gorącą czekoladą – w zależności od upodobań białą, gorzką lub mleczną.
Przepis: Czekoladowe lody bez maszynki
Pyszny deser nie tylko na upalne dni.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 5 godz.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- puszka skondensowanego, słodzonego mleka (400 g)
- 300 g śmietanki 36%
- 150 g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania
- Przygotuj składnikiCzekoladę podziel na dwie części. Połowę rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofali, połowę zetrzyj lub posiekaj na kawałki. Czekoladę lekko ostudź (musi pozostać płynna) i wymieszaj z zimnym mlekiem skondensowanym. Możesz użyć blendera. Śmietankę ubij na sztywno.
- Zrób lodyUbitą śmietanę delikatnie wmieszaj w masę z mleka i czekolady. Na koniec dodaj czekoladowe kawałki. Przełóż do naczynia i włóż do zamrażarki na co najmniej 5-6 godzin.
Czytaj też:
Dlaczego czekolada tak nam smakuje? Zaskakujące wyniki eksperymentuCzytaj też:
To prawdopodobnie najzdrowsze lody świata. Wystarczą dwa składniki