Proste lody czekoladowe bez maszynki. Potrzebne są tylko trzy składniki

Proste lody czekoladowe bez maszynki. Potrzebne są tylko trzy składniki

Dodano: 
Lody czekoladowe
Lody czekoladowe Źródło: Shutterstock / nerudol
Aby zrobić domowe lody, wcale nie potrzebujesz maszynki do lodów. Wypróbuj przepis na czekoladowe lody, do których potrzebne są tylko trzy składniki.

Zrobienie domowych lodów wcale nie jest trudne. Jedyne co jest potrzebne, to cierpliwość w czekaniu, aż się zamrożą. Samo ich przygotowanie zajmie ci 10 minut.

Ulubione lody Włochów, a co lubią Polacy?

Lody czekoladowe na pierwszym miejscu stawiają Włosi i Niemcy. A jak jest w Polsce? Wg badania przeprowadzonego cztery lata temu przez ośrodek badawczy Kantar (na zlecenie LOTTE Wedel) Polacy najczęściej jedzą lody we własnym domu. To jeden z ulubionych deserów, bo co czwarty ankietowany Polak, kiedy ma ochotę na coś słodkiego, sięga właśnie po lody. Najchętniej to lody śmietankowe i waniliowe, ale podium zamykają lody czekoladowe.

Jak zrobić domowe lody czekoladowe?

Sekretem tych lodów jest puszysta śmietanka i słodkie, gęste mleko. Te składniki sprawią, że lody będą idealnie kremowe. Ważne jest, aby ubitą śmietanę mieszać z resztą składników delikatnie, a masa z mleka i czekolady nie może być ciepła. Jeśli chcesz podkręcić intensywność smaku, możesz do lodów dodać jeszcze łyżkę gorzkiego kakao (dodaj je do mleka wymieszanego z czekoladą). Do lodów oprócz kawałków czekolady można dodać też posiekane kolorowe żelki, orzechy, suszone owoce czy wiórki kokosowe.

Gotowe lody najlepiej podawać w pucharkach. Można je jeść same lub udekorować. Sprawdzi się tu bita śmietana, bakalie, a w wersji dla dorosłych odrobina likieru (np. wiśniowego). Domowe lody można też dodać do filiżanki czarnej, gorzkiej kawy. Można także polać je gorącą czekoladą – w zależności od upodobań białą, gorzką lub mleczną.

Przepis: Czekoladowe lody bez maszynki

Pyszny deser nie tylko na upalne dni.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
5 godz.
Liczba porcji
4

Składniki

  • puszka skondensowanego, słodzonego mleka (400 g)
  • 300 g śmietanki 36%
  • 150 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj składnikiCzekoladę podziel na dwie części. Połowę rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofali, połowę zetrzyj lub posiekaj na kawałki. Czekoladę lekko ostudź (musi pozostać płynna) i wymieszaj z zimnym mlekiem skondensowanym. Możesz użyć blendera. Śmietankę ubij na sztywno.
  2. Zrób lodyUbitą śmietanę delikatnie wmieszaj w masę z mleka i czekolady. Na koniec dodaj czekoladowe kawałki. Przełóż do naczynia i włóż do zamrażarki na co najmniej 5-6 godzin.

Czytaj też:
Dlaczego czekolada tak nam smakuje? Zaskakujące wyniki eksperymentu
Czytaj też:
To prawdopodobnie najzdrowsze lody świata. Wystarczą dwa składniki

Źródło: odzywianie.wprost.pl