To warzywne danie będzie hitem lata. Jak zrobić stek z kalafiora?

To warzywne danie będzie hitem lata. Jak zrobić stek z kalafiora?

Dodano: 
Stek z kalafiora
Stek z kalafiora Źródło: WPROST.pl / Robert Stachnik
W sieci można znaleźć wiele przepisów na steki kalafiora, ja proponuje podać je na zielonym puree i z pyszną, ziołową posypką – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który przygotował przepis na danie specjalnie dla „Wprost”.

– Moją inspiracją na to danie jest przepis jednego z izraelskich szefów kuchni, ale ja dodałem do niego puree i wyjątkową posypkę, którą można wykorzystać na wiele sposobów – mówi Leszek Wodnicki.

Jak zrobić idealny stek z kalafiora?

Kucharz radzi, aby przede wszystkim nie kroić kalafiora zbyt cienko. – 3-4 cm to minimum. Kalafior powinien być lekko chrupiący. Przecież kalafiora możemy jeść nawet na surowo, więc nie ma się czego bać. To bardzo wdzięczne warzywo – podkreśla. Kalafior jest najpierw podsmażany na złoto a dopiero potem pieczony. Kalafiora zamiast w piekarniku można też ewentualnie przygotować na grillu. To dobra opcja na letnie przyjęcia w ogrodzie.

Ziołowa posypka to uniwersalny dodatek

W przepisie robi się ją z gotowej panierki panko (trzeba jej szukać na półkach z azjatycką żywnością), ale jak podkreśla Leszek Wodnicki, bez problemu można wykorzystać także zwykłą bułkę tartą, którą wystarczy przesmażyć na maśle z ziołami i suszonymi pomidorami. – Osobiście uwielbiam tę posypkę, bo sprawdza się jako dodatek do wielu dań. Można posypać nią sałatkę, ja często dodaję ją do ryb, wystarczy położyć ją na wierzch ryby – mówi Leszek Wodnicki.

Zielone puree z cukinii

Stek z kalafiora jest podany na zielonym puree z cukinii. To łatwy do przygotowania dodatek, który można wykorzystać także do innych dań. Sekretem jest zblanszowanie cukinii oraz liści pietruszki i bazylii. Dzięki temu puree będzie miało piękny kolor.

Przepis: Stek z kalafiora z puree z cukinii i ziołową posypką

Stek z kalafiora Leszka Wodnickiego.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
35 min.
Liczba porcji
2

Składniki

  • STEK
  • 1/2 średniego kalafiora
  • 2 gałązki tymianku
  • kilka ząbków czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • masło
  • olej bazyliowy
  • PUREE
  • 2 zielone cukinie
  • garść liści pietruszki i bazylii (bez łodyg)
  • opcjonalnie 1/2 zielonej papryki lub papryczki padron
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól do smaku
  • woda z gotowania cukinii
  • ZIOŁOWA POSYPKA
  • garść liści pietruszki i liści bazylii
  • panierka panko
  • kilka suszonych pomidorów bez oliwy

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj składniki
    Przygotuj składniki
    Uszykuj składniki na stek z kalafiora i od razu rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Przygotuj puree
    Przygotuj puree
    Cukinie pokrój na mniejsze kawałki i wydrąż z nich łyżką środek. Uszykuj liście pietruszki i bazylii. W rondlu zagotuj wodę. Przygotuj wodę i lód w misce.
  3. Zblanszuj zioła
    Zblanszuj zioła
    Blanszuj liście pietruszki i bazylii ok.30 sekund we wrzącej wodzie (po prostu wrzuć je do wrzątku). Użyj łyżki cedzakowej i przenieść je do wody z lodem.
  4. Zblanszuj cukinię
    Zblanszuj cukinię
    W tej samej gorącej wodzie blanszuj cukinie przez 90 sekund i przenieś je do wody z lodem. Odcedź cukinie i liście na durszlaku.
  5. Zmiksuj cukinię i zioła
    Zmiksuj cukinię i zioła
    Włóż do miksera zioła, cukinię i opcjonalnie zieloną paprykę, 3 łyżki wody, oliwę i sól do blendera. Miksuj na puree. W razie potrzeby dodaj dodatkową wodę i odpowiednio dopraw solą i pieprzem.
  6. Przygotuj kalafior
    Przygotuj kalafior
    Pokrój kalafior w poprzek na steki o grubości około 3-4 cm.
  7. Usmaż steki
    Usmaż steki
    Rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek na patelni razem z masłem. Smaż stek kalafiorowy z obu stron na złoty kolor, a następnie umieść go na papierze do pieczenia na blasze.
  8. Dopraw i upiecz
    Dopraw i upiecz
    Dopraw solą i dodaj gałązki tymianku oraz rozgniecione ząbki czosnku, a następnie piecz przez ok. 10 minut. Kalafior ma być upieczony, ale nie może być miękki.
  9. Przygotuj posypkę
    Przygotuj posypkę
    Przygotuj ziołową posypkę. Na maśle przesmaż panko. Dodaj posiekane zioła i pokrojone suszone pomidory.
  10. Dodaj posypkę do kalafiora
    Dodaj posypkę do kalafiora
    W połowie pieczenia kalafiora nałóż na niego ziołową posypkę. Wstaw do piekarnika, aż posypka lekko się zezłoci.
  11. Nałóż danie na talerz
    Nałóż danie na talerz
    Rozłóż puree na talerzu do serwowania, a kalafiora umieść delikatnie na górze.
  12. Udekoruj danie
    Udekoruj danie
    Dookoła skrop olejem bazyliowym, posyp solą morską i udekoruj tymiankiem.

Leszek Wodnicki i jego danie

Leszek Wodnicki to półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef. „Oddał fartucha” dopiero w 11 odcinku. Jak sam przyznaje, gotowanie to jego życie i prawdziwa pasja. Jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, ale również spotkania ze znajomymi, dyskusje, próbowanie nowych smaków. W gotowaniu lubi kreatywność, poszukuje nowych kulinarnych wyzwań. Kuchnia w jego wykonaniu nawiązuje do najlepszych tradycji kuchni śródziemnomorskiej oraz nowoczesnej kuchni europejskiej. Otwierając 8 lat temu swoją szkołę gotowania „Kulinarne Atelier”, spełnił swoje największe marzenie. W plebiscycie Mistrzowie Smaku w 2022 roku zdobył tytuł Kucharza Roku w województwie zachodniopomorskim. Jego autorskie przepisy pojawiają się cyklicznie na wprost.pl.

Czytaj też:
Zrób taką sałatkę na przyjęcie, a wszyscy będą prosić o przepis! Sałatka tabbouleh to hit lata
Czytaj też:
Ten pyszny gulasz zrobisz w pół godziny! W roli głównej cieciorka

Źródło: odzywianie.wprost.pl
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl