– Moją inspiracją na to danie jest przepis jednego z izraelskich szefów kuchni, ale ja dodałem do niego puree i wyjątkową posypkę, którą można wykorzystać na wiele sposobów – mówi Leszek Wodnicki.
Jak zrobić idealny stek z kalafiora?
Kucharz radzi, aby przede wszystkim nie kroić kalafiora zbyt cienko. – 3-4 cm to minimum. Kalafior powinien być lekko chrupiący. Przecież kalafiora możemy jeść nawet na surowo, więc nie ma się czego bać. To bardzo wdzięczne warzywo – podkreśla. Kalafior jest najpierw podsmażany na złoto a dopiero potem pieczony. Kalafiora zamiast w piekarniku można też ewentualnie przygotować na grillu. To dobra opcja na letnie przyjęcia w ogrodzie.
Ziołowa posypka to uniwersalny dodatek
W przepisie robi się ją z gotowej panierki panko (trzeba jej szukać na półkach z azjatycką żywnością), ale jak podkreśla Leszek Wodnicki, bez problemu można wykorzystać także zwykłą bułkę tartą, którą wystarczy przesmażyć na maśle z ziołami i suszonymi pomidorami. – Osobiście uwielbiam tę posypkę, bo sprawdza się jako dodatek do wielu dań. Można posypać nią sałatkę, ja często dodaję ją do ryb, wystarczy położyć ją na wierzch ryby – mówi Leszek Wodnicki.
Zielone puree z cukinii
Stek z kalafiora jest podany na zielonym puree z cukinii. To łatwy do przygotowania dodatek, który można wykorzystać także do innych dań. Sekretem jest zblanszowanie cukinii oraz liści pietruszki i bazylii. Dzięki temu puree będzie miało piękny kolor.
Przepis: Stek z kalafiora z puree z cukinii i ziołową posypką
Stek z kalafiora Leszka Wodnickiego.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 2
Składniki
- STEK
- 1/2 średniego kalafiora
- 2 gałązki tymianku
- kilka ząbków czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- masło
- olej bazyliowy
- PUREE
- 2 zielone cukinie
- garść liści pietruszki i bazylii (bez łodyg)
- opcjonalnie 1/2 zielonej papryki lub papryczki padron
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól do smaku
- woda z gotowania cukinii
- ZIOŁOWA POSYPKA
- garść liści pietruszki i liści bazylii
- panierka panko
- kilka suszonych pomidorów bez oliwy
Sposób przygotowania
- Przygotuj składnikiUszykuj składniki na stek z kalafiora i od razu rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Przygotuj pureeCukinie pokrój na mniejsze kawałki i wydrąż z nich łyżką środek. Uszykuj liście pietruszki i bazylii. W rondlu zagotuj wodę. Przygotuj wodę i lód w misce.
- Zblanszuj ziołaBlanszuj liście pietruszki i bazylii ok.30 sekund we wrzącej wodzie (po prostu wrzuć je do wrzątku). Użyj łyżki cedzakowej i przenieść je do wody z lodem.
- Zblanszuj cukinięW tej samej gorącej wodzie blanszuj cukinie przez 90 sekund i przenieś je do wody z lodem. Odcedź cukinie i liście na durszlaku.
- Zmiksuj cukinię i ziołaWłóż do miksera zioła, cukinię i opcjonalnie zieloną paprykę, 3 łyżki wody, oliwę i sól do blendera. Miksuj na puree. W razie potrzeby dodaj dodatkową wodę i odpowiednio dopraw solą i pieprzem.
- Przygotuj kalafiorPokrój kalafior w poprzek na steki o grubości około 3-4 cm.
- Usmaż stekiRozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek na patelni razem z masłem. Smaż stek kalafiorowy z obu stron na złoty kolor, a następnie umieść go na papierze do pieczenia na blasze.
- Dopraw i upieczDopraw solą i dodaj gałązki tymianku oraz rozgniecione ząbki czosnku, a następnie piecz przez ok. 10 minut. Kalafior ma być upieczony, ale nie może być miękki.
- Przygotuj posypkęPrzygotuj ziołową posypkę. Na maśle przesmaż panko. Dodaj posiekane zioła i pokrojone suszone pomidory.
- Dodaj posypkę do kalafioraW połowie pieczenia kalafiora nałóż na niego ziołową posypkę. Wstaw do piekarnika, aż posypka lekko się zezłoci.
- Nałóż danie na talerzRozłóż puree na talerzu do serwowania, a kalafiora umieść delikatnie na górze.
- Udekoruj danieDookoła skrop olejem bazyliowym, posyp solą morską i udekoruj tymiankiem.
Leszek Wodnicki to półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef. „Oddał fartucha” dopiero w 11 odcinku. Jak sam przyznaje, gotowanie to jego życie i prawdziwa pasja. Jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, ale również spotkania ze znajomymi, dyskusje, próbowanie nowych smaków. W gotowaniu lubi kreatywność, poszukuje nowych kulinarnych wyzwań. Kuchnia w jego wykonaniu nawiązuje do najlepszych tradycji kuchni śródziemnomorskiej oraz nowoczesnej kuchni europejskiej. Otwierając 8 lat temu swoją szkołę gotowania „Kulinarne Atelier”, spełnił swoje największe marzenie. W plebiscycie Mistrzowie Smaku w 2022 roku zdobył tytuł Kucharza Roku w województwie zachodniopomorskim. Jego autorskie przepisy pojawiają się cyklicznie na wprost.pl.
Czytaj też:
Zrób taką sałatkę na przyjęcie, a wszyscy będą prosić o przepis! Sałatka tabbouleh to hit lataCzytaj też:
Ten pyszny gulasz zrobisz w pół godziny! W roli głównej cieciorka