Morwa czarna to drzewo, które rośnie w naturalnych warunkach na południu Europy oraz w niektórych regionach Azji, Chin, Afganistanu i Pakistanu. Uprawiana jest również w Polsce. Jej owoce są niewielki, a pojawiają się w lipcu. Są bardzo słodkie. Wyglądem przypominają maliny lub jeżyny. Należy je zbierać gdy są miękkie i mają intensywny ciemny kolor. Nie nadają się do długiego przechowywania, dlatego warto wykorzystać czas, kiedy są dostępne. Morwa czarna wykazuje działanie lecznicze. Korzystne dla zdrowia właściwości wykazują nie tylko owoce, ale i liście morwy, z których przygotowuje się napary i herbaty.
Zrób sok z czarnej morwy
Owoce czarnej morwy można jeść jako samodzielną przekąskę, dodawać do deserów, ale też przyrządzać z nich przetwory. Doskonale smakują dżemy, konfitury czy sok z morwy. Sok oprócz walorów smakowych ma też właściwości prozdrowotne. Łagodzi objawy przeziębienia oraz kaszel.
Przepis: Sok z czarnej morwy
Zdrowy sok.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 3 godz.
- Liczba porcji
- 20
Składniki
- 2 kg. owoców czarnej morwy
- 1 kg. cukru
- 750 ml wody
Sposób przygotowania
- Przygotuj owoce i zasyp cukremOwoce starannie oczyszczamy. Następnie zasypujemy je cukrem. Taką mieszankę zostawiamy na noc.
- Ugotuj owoce na małym ogniuDo mieszanki owoców z cukrem dolewamy trochę wody. Gotujemy przez około 3 godziny na małym ogniu.
- Przecedź sokPo wystygnięciu mieszankę przeciskamy przez gazę.
- Zagotuj ponownie sok i rozlej do butelekPowstały sok ponownie gotujemy i przelewamy do butelek, które mocno zakręcamy. Wyrób odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce. Jest gotowy do spożycia.
Jak owoce czarnej morwy działają na organizm?
Owoce czarnej morwy zawierają duże ilości witaminy C i rutyny, które wspierają odporność organizmu, korzystnie działające na układ nerwowy witaminy z grupy B, witaminę A oraz kwas foliowy. W ich składzie znajdziemy też m.in.: zapobiegające wystąpieniu anemii żelazo, cynk, potas, magnez oraz fosfor. Owoce morwy zawierają cenne antocyjany, które odpowiadają za ciemny kolor owoców, ale przede wszystkim obniżają poziom cholesterolu i wspierają układ krwionośny, zapobiegając zawałom serca i udarom mózgu.
W składzie owoców czarnej mory znajdziemy też polifenole, które wykazują właściwości antybakteryjne, antyoksydacyjne oraz regulują poziom glukozy ze krwi. Ze względu na zawartość błonnika (w 100 g 1,7 g) stymulują pracę jelit i zapobiegają zaparciom. Ponadto owoce czarnej morwy są niskokaloryczne, w 100 g są 43 kcal. Również ich indeks glikemiczny nie jest wysoki (IG 25), nie podnosi się więc znacząco poziomu cukru po ich zjedzeniu, zalecane są więc osobom z cukrzycą.
Czytaj też:
Żarówką próbował zwalczyć zaparcia. Mogło skończyć się śmierciąCzytaj też:
Chcesz pozbyć się zaparć w naturalny sposób? Jedz agrest