Czekoladowe ciasto z wiśniami. Rozpustny przepis nie tylko na lato

Czekoladowe ciasto z wiśniami. Rozpustny przepis nie tylko na lato

Dodano: 
Ciasto czekoladowe z wiśniami
Ciasto czekoladowe z wiśniami Źródło:Shutterstock / Sokor Space
Mocno czekoladowe, wilgotne, słodkie i kwaśne jednocześnie. Takie jest czekoladowe ciasto z wiśniami. Wyjątkowy deser zrobisz w niecałą godzinę.

To ciasto dla prawdziwych fanów czekolady. Dodatek wiśni sprawia, że wypiek nabiera charakteru, a owoce idealnie przełamują słodycz.

Jak zrobić czekoladowe ciasto z wiśniami?

Zrobienie ciasta nie jest trudne i jednocześnie jest to przepis z typu tych, które zawsze wychodzą. Warto jednak pamiętać o kilku rzeczach. Nie skracaj czasu potrzebnego na dobre utarcie masła z cukrem. Rób to do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a masa będzie jaśniutka i puszysta. Cukier biały możesz zastąpić drobnym cukrem trzcinowym. W naszym przepisie do aromatyzowania ciasta używamy ekstraktu waniliowego. Ale śmiało możesz użyć także esencji migdałowej albo dodać do ciasta skórkę otartą z pomarańczy. Przy robieniu ciasta ważny jest czas pieczenia. Nie powinien przekroczyć 50 minut, ponieważ wtedy wypiek straci swoją wilgotność i ciasto będzie zbyt suche.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. RADA: ciasto możesz zrobić także poza sezonem, wtedy wystarczy użyć mrożonych wiśni. Trzeba je tylko wcześniej rozmrozić i odsączyć z soku.

Przepis: Czekoladowe ciasto z wiśniami

Rozpustne ciasto z czekoladą i sezonowymi owocami.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
12

Składniki

  • 100 g masła
  • szklanka drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki zmielonych migdałów
  • 1/4 szklanki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 220 ml kefiru
  • ekstrakt waniliowy
  • 350 g wiśni

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj ciastoCzekoladę rozpuść w rondelku i odstaw do wystudzenia. Masło i cukier utrzyj (najlepiej mikserem) na jasną i puszystą masę. Dodaj kolejno jajko i czekoladę i dalej ucieraj. Dodaj kefir, ekstrakt waniliowy, mąkę, proszek i sodę, kakao oraz zmielone migdały. Wszystko wymieszaj łyżką – tylko do połączenia składników.
  2. Upiecz ciastoWyłóż ciasto na blachę. Na ciasto połóż wydrylowane wiśnie. Piecz ok. 45 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.

Jak podawać ciasto czekoladowe z wiśniami?

Ciasto z wiśniami możesz podawać od razu po upieczeniu, jeszcze ciepłe w towarzystwie lodów waniliowych, czekoladowych lub wiśniowych. Oczywiście doskonale smakuje także w klasycznej wersji, czyli po wystudzeniu. Możesz ciasto udekorować posypując je cukrem pudrem, a jeśli mało ci czekolady – użyj do dekoracji polewy czekoladowej. Ciasto będzie także dobrze smakowało w towarzystwie sosu waniliowego lub kwaśnych sosów owocowych (malinowego, wiśniowego lub pomarańczowego).

Czytaj też:
Najprostszy przepis na babeczki z morelami. Nie potrzebujesz miksera
Czytaj też:
Jogurtowe ciasto z porzeczkami. Proste i szybkie

Źródło: Odżywianie WPROST.pl