To ciasto dla prawdziwych fanów czekolady. Dodatek wiśni sprawia, że wypiek nabiera charakteru, a owoce idealnie przełamują słodycz.
Jak zrobić czekoladowe ciasto z wiśniami?
Zrobienie ciasta nie jest trudne i jednocześnie jest to przepis z typu tych, które zawsze wychodzą. Warto jednak pamiętać o kilku rzeczach. Nie skracaj czasu potrzebnego na dobre utarcie masła z cukrem. Rób to do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a masa będzie jaśniutka i puszysta. Cukier biały możesz zastąpić drobnym cukrem trzcinowym. W naszym przepisie do aromatyzowania ciasta używamy ekstraktu waniliowego. Ale śmiało możesz użyć także esencji migdałowej albo dodać do ciasta skórkę otartą z pomarańczy. Przy robieniu ciasta ważny jest czas pieczenia. Nie powinien przekroczyć 50 minut, ponieważ wtedy wypiek straci swoją wilgotność i ciasto będzie zbyt suche.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. RADA: ciasto możesz zrobić także poza sezonem, wtedy wystarczy użyć mrożonych wiśni. Trzeba je tylko wcześniej rozmrozić i odsączyć z soku.
Przepis: Czekoladowe ciasto z wiśniami
Rozpustne ciasto z czekoladą i sezonowymi owocami.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 12
Składniki
- 100 g masła
- szklanka drobnego cukru
- 1 jajko
- 100 g czekolady gorzkiej
- szklanka mąki pszennej
- pół szklanki zmielonych migdałów
- 1/4 szklanki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 220 ml kefiru
- ekstrakt waniliowy
- 350 g wiśni
Sposób przygotowania
- Przygotuj ciastoCzekoladę rozpuść w rondelku i odstaw do wystudzenia. Masło i cukier utrzyj (najlepiej mikserem) na jasną i puszystą masę. Dodaj kolejno jajko i czekoladę i dalej ucieraj. Dodaj kefir, ekstrakt waniliowy, mąkę, proszek i sodę, kakao oraz zmielone migdały. Wszystko wymieszaj łyżką – tylko do połączenia składników.
- Upiecz ciastoWyłóż ciasto na blachę. Na ciasto połóż wydrylowane wiśnie. Piecz ok. 45 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
Jak podawać ciasto czekoladowe z wiśniami?
Ciasto z wiśniami możesz podawać od razu po upieczeniu, jeszcze ciepłe w towarzystwie lodów waniliowych, czekoladowych lub wiśniowych. Oczywiście doskonale smakuje także w klasycznej wersji, czyli po wystudzeniu. Możesz ciasto udekorować posypując je cukrem pudrem, a jeśli mało ci czekolady – użyj do dekoracji polewy czekoladowej. Ciasto będzie także dobrze smakowało w towarzystwie sosu waniliowego lub kwaśnych sosów owocowych (malinowego, wiśniowego lub pomarańczowego).
Czytaj też:
Najprostszy przepis na babeczki z morelami. Nie potrzebujesz mikseraCzytaj też:
Jogurtowe ciasto z porzeczkami. Proste i szybkie