Najprostszy przepis na babeczki z morelami. Nie potrzebujesz miksera

Najprostszy przepis na babeczki z morelami. Nie potrzebujesz miksera

Dodano: 
Babeczki z morelami
Babeczki z morelami Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Babeczki z morelami pachną latem! Razem z pieczeniem zrobisz je w niecałą godzinę. Wystarczą proste składniki i dwie miski.

Soczyste, aromatycznie i słonecznie pomarańczowe morele są świetnym dodatkiem do letnich ciast i deserów. My dziś proponujemy proste babeczki jogurtowe, które mogą przygotować nawet dzieci. Nie jest do ich zrobienia potrzebny żaden mikser. Wystarczą dwie miski i łyżka do mieszania.

Ciasto jogurtowe na muffinki

Ciasto z tego przepisu to jedno z najprostszych ciast. Wystarczy osobno wymieszać składniki mokre i suche, a potem je połączyć. Nawet nie musi to być zrobione szczególnie starannie. Po prostu mieszaj je ze sobą przez chwilę. Takie ciasto jest lekkie, zawsze ładnie wyrasta i doskonale nadaje się na babeczki.

Ciasto z tego przepisu możesz wykorzystać na różne sposoby. Nie masz albo nie lubisz moreli? Dodaj do niego inne owoce (np. porzeczki, jagody, truskawki albo wiśnie). Do suchych składników w cieście możesz też dodać 1-2 łyżki kakao, jeśli chcesz mieć czekoladowe babeczki. Wówczas zmniejsz odpowiednio ilość mąki. Z naszego przepisu wychodzi 8-12 babeczek, w zależności od wielkości foremek.

Babeczki z morelami – jak je podawać?

Babeczki z morelami możesz zrobić na kilka sposobów. Efektownie wyglądają duże połówki moreli zatopione częściowo w cieście. Ale możesz także pokroić morele na mniejsze kawałki. Jeśli naprawdę uwielbiasz morele, zrób babeczki podwójnie morelowe i do samego ciasta na koniec wmieszaj również drobno posiekane suszone morele.

Babeczki można posypać cukrem pudrem, ozdobić polewą czekoladową lub cytrynowym lukrem. Są doskonałe na letnie wycieczki i wypady za miasto, możesz je spakować do pracy albo na podróż.

Przepis: Jogurtowe babeczki z morelami

Proste i szybkie muffinki z dodatkiem sezonowych owoców.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
10

Składniki

  • szkanka mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • ekstrakt waniliowy
  • morele (5 sztuk)

Sposób przygotowania

  1. Wymieszaj składnikiW oddzielnych miskach połącz składniki suche (mąka, cukier, proszek do pieczenia i sól) oraz mokre (olej, jogurt, jajko, ekstrakt waniliowy).
  2. Zrób ciastoPołącz składniki suche i mokre. Wymieszaj krótko łyżką lub widelcem – tylko do połączenia składników. Morele pokrój na ćwiartki ub połówki.
  3. Upiecz babeczkiPrzełóż ciasto do foremek na muffinki. Na każdą babeczkę połóż połówkę moreli (w całości lub pokrojoną na kawałki). Piecz ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Czytaj też:
Jagodzianki z dużą ilością jagód. Sprawdzony przepis
Czytaj też:
Jogurtowe ciasto z porzeczkami. Proste i szybkie

Źródło: Odżywianie WPROST.pl
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl