Porzeczki – zarówno czerwone, jak i czarne czy białe – są świetnym dodatkiem do letnich deserów. Są kwaśne, więc nadają słodkościom świeżości tak pożądanej w gorące dni. Do ciasta z naszego przepisu możesz wykorzystać dowolny rodzaj porzeczek, albo mieszać je razem ze sobą.
Ciasto jogurtowe – jak je zrobić?
Sekretem ciasta jest dodatek jogurtu. To dzięki niemu ciasto ładnie wyrasta, jest delikatne i wilgotne. Podczas przygotowania ciasta ważne jest dobre ubicie całych jaj z cukrem. Poświęć na to nawet ok. 5 minut, chodzi o to, aby masa była jasna, bardzo puszysta, a cukier się rozpuścił. Najprościej wykorzystać do tego mikser lub blender z końcówką do ubijania. Potem wystarczy już tylko dodać resztę składników dodaje się do masy jajecznej i krótko wymieszać. W przepisie można zastąpić olej roztopionym masłem (ważne, aby nie było gorące). Wszystkie składniki (także jajka) powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto piecze się ok. 40 minut – lub do suchego patyczka.
Porzeczki – oczywiście bez gałązek – wystarczy wysypać na ciasto. RADA: Jeśli chcesz, aby twoje ciasto było jeszcze bardziej wilgotne, można owoce wymieszać z kisielem. Zrób kisiel z saszetki w kubku i wymieszaj połowę z porzeczkami (drugą połowę możesz zjeść lub wyłożyć na gotowe już ciasto). Porzeczki z kisielem wykładaj na ciasto i piecz.
Jak podawać ciasto porzeczkowe?
Ciasto porzeczkowe możesz posypać cukrem pudrem albo – jeśli lubisz, jak jest bardzo słodko – polać lukrem. To ciasto świetnie smakuje podawane na ciepło z gałką zimnych lodów waniliowych lub śmietankowych.
Przepis: Ciasto jogurtowe z porzeczkami
Łatwe ciasto z sezonowymi owocami.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 10
Składniki
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 2 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- duże opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 330-350 g)
- 1/2 szklanki oleju
- 300 g porzeczek (bez ogonków)
Sposób przygotowania
- Zrób masę jajecznąCałe jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę (najlepiej wykorzystać do tego mikser). Dodaj cukier waniliowy.
- Wymieszaj składnikiMąkę wymieszaj z proszkiem i sodą. Dodaj do masy jajecznej razem z olejem i jogurtem. Wymieszaj krótko (aż do połączenia składników).
- Upiecz ciastoCiasto wyłóż na blachę wyściełaną papierem do pieczenia. Na wierzchu wysyp porzeczki. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Czytaj też:
Puszyste placki z jagodami. Idealne na letnie śniadanieCzytaj też:
Ciasto owocowe na kefirze. Możesz dodać dowolne owoce