Klasyczny przepis na Brioche tuppo con gelato pochodzi z Sycylii. Nazwa brioszek, czyli drożdżowych bułeczek, pochodzi od ich kształtu, który nawiązuje do tradycyjnego niskiego koka, który kiedyś nosiły Sycylijki i który w regionalnym dialekcie nazywa się „tuppo”. A lody to po włosku „gelato”. Jeśli nie jedliście jeszcze lodowych kanapek, to koniecznie spróbujcie je przygotować. Lody, zamiast w wafelku podajemy w drożdżowej, pachnącej masłem bułeczce. Do nadziania bułeczek najlepiej pasują pistacjowe, tradycyjne śmietankowe i czekoladowe lody. Oryginalny smak mają też brioszki nadziane lodami o smaku słony karmel. Ale oczywiście każdy może wybrać swoje ulubione smaki, albo nadziać je domowymi lodami.
Jak przygotować i podać brioche con gelato?
Przygotowanie drożdżowych bułeczek z lodami nie jest trudne. Brioszki, które upieczesz według tego przepisu, są bardzo miękkie. Można je przechowywać przez kilka dni w woreczku, żeby nie zrobiły się twarde, albo je zamrozić. Podając deser przekrój brioszki na pół, dodaj 2-3 gałki lodów do każdej bułeczki. Można też udekorować bułeczki posiekanymi świeżymi lub suszonymi owocami, orzechami lub czekoladą. Stanowią pyszną letnią przekąskę, idealną dla dorosłych i dzieci. Smakują wyśmienicie.
Przepis: Brioche con gelato
Przepis na drożdżowe brioszki, które można nadziać lodami. To doskonała letnia przekąska.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Śródziemnomorska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 2 godz. 20 min.
- Liczba porcji
- 15
Składniki
- 500 g mąki
- 15 g świeżych drożdży piwnych
- 3 duże jajka
- 180 g miękkiego masła
- 80 g świeżego pełnego mleka
- 80 g cukru
- 1 i pół łyżki miodu akacjowego lub z dzikich kwiatów (około 18 gramów)
- 1 łyżka esencji waniliowej lub laska wanilii (ewentualnie 1 saszetka waniliny)
- skórka otarta z 2 pomarańczy
- skórka otarta z 1 cytryny
- 8 g soli
Sposób przygotowania
- Przygotuj drożdżeDo miski wlej ciepłe mleko i rozdrobnij drożdże piwne. Mieszaj, aby całkowicie się rozpuściły.
- Dodaj kolejne składnikiDodaj skórkę otartą z połowy cytryny, saszetkę waniliny, cukier, olej z nasion i jajko.
- Przygotuj ciastoDo pozostałych składników stopniowo zaczynamy dodawać mąkę, cały czas miksując. W pewnym momencie ciasto stanie się bardziej zwarte: przełóżmy je na stolnicę, dalej energicznie zagniatając rękami i dodając mąkę. Kiedy ciasto jest elastyczne i nie klei się już do rąk, jest gotowe.
- Odstaw ciasto do wyrośnięciaPrzełóż ciasto do czystej miski, wykonaj na nim nacięcie krzyżowe i przykryj miskę folią. Odstaw w ciepłe miejsce na około 2 godziny, aż do podwojenia objętości.
- Uformuj ciasto i podziel na kawałkiNależy uformować ciasto w podłużnym kształcie i podzielić na kawałki po 70 g każdy. Otrzymamy ok. 15 kawałków.
- Połóż bułeczki na blachęBułeczki kładziemy na blachę wyłożoną pergaminem i zostawmy jeszcze na 20 minut.
- Upiecz w piekarnikuWstawiamy bułeczki do piekarnika na 15-20 minut w temperaturze 180°C.
- Posmaruj brioszki wodąGdy brioszki wyjdą z piekarnika, posmaruj je wodą, gdy są jeszcze gorące. Pozostaw je do całkowitego ostygnięcia.
Przepis: Domowe lody z truskawek
Domowe lody truskawkowe
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- pół kilograma truskawek
- szklanka śmietanki 30 %
- 1 opakowanie serka mascarpone
- odrobina cukru
Sposób przygotowania
- Blendowanie truskawekNajpierw zblendujcie truskawki z cukrem i włóżcie do zamrażalnika na około 3-4 godziny.
- Ubijanie śmietany z mascarponeNastępnie ubijcie śmietanę, stopniowo dodając do niej serek mascarpone.
- Połączenie wszystkich składnikówPołączcie ze sobą mus truskawkowy i masę (gdy już będzie gęsta i napowietrzona).
- Mrożenie lodówCałość ponownie włóżcie do zamrażarki, najlepiej na całą noc.
Czytaj też:
Nieoczywiste sposoby na ochłodzenie organizmu podczas upału. Mało osób o nich wieCzytaj też:
Jak prawidłowo nawadniać organizm? Sprawdź, czy robisz to dobrze