Brioche con gelato, czyli lodowa kanapka, którą uwielbiają Włosi. Przepis

Brioche con gelato, czyli lodowa kanapka, którą uwielbiają Włosi. Przepis

Dodano: 
Brioche con gelato
Brioche con gelato Źródło: Shutterstock / Salvatore Allotta
Włosi uwielbiają brioszki z lodami. Lodowe kanapki jedzą na śniadanie, ale też późnym wieczorem. Stoją w długich kolejkach do lodziarni, żeby kupić ten przysmak. Spróbuj przygotować według sprawdzonego przepisu.

Klasyczny przepis na Brioche tuppo con gelato pochodzi z Sycylii. Nazwa brioszek, czyli drożdżowych bułeczek, pochodzi od ich kształtu, który nawiązuje do tradycyjnego niskiego koka, który kiedyś nosiły Sycylijki i który w regionalnym dialekcie nazywa się „tuppo”. A lody to po włosku „gelato”. Jeśli nie jedliście jeszcze lodowych kanapek, to koniecznie spróbujcie je przygotować. Lody, zamiast w wafelku podajemy w drożdżowej, pachnącej masłem bułeczce. Do nadziania bułeczek najlepiej pasują pistacjowe, tradycyjne śmietankowe i czekoladowe lody. Oryginalny smak mają też brioszki nadziane lodami o smaku słony karmel. Ale oczywiście każdy może wybrać swoje ulubione smaki, albo nadziać je domowymi lodami.

Jak przygotować i podać brioche con gelato?

Przygotowanie drożdżowych bułeczek z lodami nie jest trudne. Brioszki, które upieczesz według tego przepisu, są bardzo miękkie. Można je przechowywać przez kilka dni w woreczku, żeby nie zrobiły się twarde, albo je zamrozić. Podając deser przekrój brioszki na pół, dodaj 2-3 gałki lodów do każdej bułeczki. Można też udekorować bułeczki posiekanymi świeżymi lub suszonymi owocami, orzechami lub czekoladą. Stanowią pyszną letnią przekąskę, idealną dla dorosłych i dzieci. Smakują wyśmienicie.

Przepis: Brioche con gelato

Przepis na drożdżowe brioszki, które można nadziać lodami. To doskonała letnia przekąska.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Śródziemnomorska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
2 godz. 20 min.
Liczba porcji
15

Składniki

  • 500 g mąki
  • 15 g świeżych drożdży piwnych
  • 3 duże jajka
  • 180 g miękkiego masła
  • 80 g świeżego pełnego mleka
  • 80 g cukru
  • 1 i pół łyżki miodu akacjowego lub z dzikich kwiatów (około 18 gramów)
  • 1 łyżka esencji waniliowej lub laska wanilii (ewentualnie 1 saszetka waniliny)
  • skórka otarta z 2 pomarańczy
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 8 g soli

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj drożdżeDo miski wlej ciepłe mleko i rozdrobnij drożdże piwne. Mieszaj, aby całkowicie się rozpuściły.
  2. Dodaj kolejne składnikiDodaj skórkę otartą z połowy cytryny, saszetkę waniliny, cukier, olej z nasion i jajko.
  3. Przygotuj ciastoDo pozostałych składników stopniowo zaczynamy dodawać mąkę, cały czas miksując. W pewnym momencie ciasto stanie się bardziej zwarte: przełóżmy je na stolnicę, dalej energicznie zagniatając rękami i dodając mąkę. Kiedy ciasto jest elastyczne i nie klei się już do rąk, jest gotowe.
  4. Odstaw ciasto do wyrośnięciaPrzełóż ciasto do czystej miski, wykonaj na nim nacięcie krzyżowe i przykryj miskę folią. Odstaw w ciepłe miejsce na około 2 godziny, aż do podwojenia objętości.
  5. Uformuj ciasto i podziel na kawałkiNależy uformować ciasto w podłużnym kształcie i podzielić na kawałki po 70 g każdy. Otrzymamy ok. 15 kawałków.
  6. Połóż bułeczki na blachęBułeczki kładziemy na blachę wyłożoną pergaminem i zostawmy jeszcze na 20 minut.
  7. Upiecz w piekarnikuWstawiamy bułeczki do piekarnika na 15-20 minut w temperaturze 180°C.
  8. Posmaruj brioszki wodąGdy brioszki wyjdą z piekarnika, posmaruj je wodą, gdy są jeszcze gorące. Pozostaw je do całkowitego ostygnięcia.

Przepis: Domowe lody z truskawek

Domowe lody truskawkowe

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • pół kilograma truskawek
  • szklanka śmietanki 30 %
  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • odrobina cukru

Sposób przygotowania

  1. Blendowanie truskawekNajpierw zblendujcie truskawki z cukrem i włóżcie do zamrażalnika na około 3-4 godziny.
  2. Ubijanie śmietany z mascarponeNastępnie ubijcie śmietanę, stopniowo dodając do niej serek mascarpone.
  3. Połączenie wszystkich składnikówPołączcie ze sobą mus truskawkowy i masę (gdy już będzie gęsta i napowietrzona).
  4. Mrożenie lodówCałość ponownie włóżcie do zamrażarki, najlepiej na całą noc.

Czytaj też:
Nieoczywiste sposoby na ochłodzenie organizmu podczas upału. Mało osób o nich wie
Czytaj też:
Jak prawidłowo nawadniać organizm? Sprawdź, czy robisz to dobrze

Źródło: odzywianie.wprost.pl
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl