Gofry z serka wiejskiego będą obłędnie delikatne i chrupiące. Przepis

Gofry z serka wiejskiego będą obłędnie delikatne i chrupiące. Przepis

Dodano: 
Gofry z malinami
Gofry z malinami Źródło:Unsplash
Gofry z serka wiejskiego to ciekawa alternatywa dla ich klasycznej wersji. Są proste w przygotowaniu, a wyjdą naprawdę pyszne i cudownie kremowe.

Domowe gofry, czyli delikatne i chrupiące wypieki można przygotować na kilka różnych sposób. Najbardziej znana jest ich klasyczna forma – takie, jakich smakiem możemy się cieszyć, będąc w nadmorskich kurortach. Jeśli macie ochotę – możecie też przyrządzić gofry budyniowe, które będą wręcz rozpływać się w ustach. Ciekawą opcją są też gofry z serka wiejskiego, które łączą w sobie smak tradycyjnych gofrów z kremowym, serowym akcentem.

Jak zrobić gofry z serka wiejskiego?

Gofry z serka wiejskiego, znane również jako gofry serowe, to wariacja tradycyjnego przepisu na gofry, w której dodaje się do ciasta serek wiejski. Charakteryzuje się on delikatnym smakiem, co sprawia, że dodatek ten nadaje gofrom nieco kremowego i łagodnego smaku.

Przepis: Gofry z serka wiejskiego

Gofry z serka wiejskiego to doskonały pomysł na pyszny deser. Wyjdą wspaniale kremowe!

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Liczba porcji
4

Składniki

  • 200 gram gęstego serka wiejskiego,
  • 2 łyżki mleka,
  • 4 czubate łyżki mąki pełnoziarnistej,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego,
  • 2 jajka.

Sposób przygotowania

  1. Ubijcie jajkaNajpierw ubijcie jajka na sztywną pianę, a następnie dodajcie do nich serek, mleko, cukier oraz sól. Całość dokładnie wymieszajcie.
  2. Dodajcie mąkęDodajcie przesianą mąkę i ponownie wymieszajcie całość.
  3. Usmażcie gofryTeraz pozostało już jedynie usmażenie gofrów – zróbcie to zgodnie z instrukcją na waszej gofrownicy. Gofry z serka wiejskiego podajcie ze swoimi ulubionymi dodatkami.

Gofry z serka wiejskiego na słodko

Gofry, ze względu na swój uniwersalny smak, można podawać na wiele słodkich sposobów. Klasyczny wybór to syrop klonowy, który dodaje słodkości, a z kolei bita śmietana nadaje całości kremowej konsystencji i wspaniałego smaku. Możecie też udekorować gofry pokrojonymi owocami, takimi jak truskawki, jagody, maliny czy plasterki bananów, aby dodać świeżości i słodkiego smaku. Dobrym pomysłem jest również użycie stopionej czekolady, dżemu lub konfitury. Niektórzy uwielbiają podawać gofry z gałką lodów, co daje przyjemny kontrast między ciepłymi goframi a zimnym lodami.

Z czym podawać gofry z serka wiejskiego w wersji wytrawnej?

Gofry można również podawać w wersji wytrawnej, co stanowi ciekawą alternatywę dla klasycznej opcji, w której są one podawane „na słodko”. Wersje wytrawne gofrów pozwalają na kreatywne eksperymentowanie z różnymi składnikami i smakami, co sprawia, że są one idealnym daniem na śniadanie, ale też na przykład lekki obiad czy kolację.

Gofry wytrawne możecie podawać na przykład z jajkiem i boczkiem. Stanowią one też doskonałą bazę dla wędzonego łososia i sera, tworząc w ten sposób eleganckie danie, które śmiało możecie zaserwować podczas kolacji z przyjaciółmi. Miłośnicy awokado mogą je także połączyć właśnie z goframi. Awokado krojone w plastry i ułożone na gofrach z jajkiem po benedyktyńsku to smaczne i zdrowe rozwiązanie. Grillowane warzywa, takie jak papryka, bakłażan czy cukinia, również stanowią pyszny dodatek do wytrawnych gofrów.

Co zrobić, żeby gofry były chrupiące?

Żeby gofry były chrupiące, musicie pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Jedna z nich dotyczy delikatnego podgrzania wcześniej gofrownicy. Włączcie gofrownicę z wyprzedzeniem i dokładnie posmarujcie ją olejem lub masłem. Dzięki temu unikniecie przywierania ciasta, ale uzyskacie też chrupiącą „skorupkę”. Ważne jest również, by w trakcie smażenia gofrów nie otwierać gofrownicy zbyt często, ponieważ traci wtedy ciepło i parę, co może wpłynąć negatywnie na chrupkość tego smakołyku.

Użyte jajka powinny mieć temperaturę pokojową, podobnie jak mleko. Bardzo ważna jest też konsystencja ciasta. Pamiętajcie, by nie mieszać go przez zbyt długi czas, ponieważ wpłynie to źle na jego strukturę, a w konsekwencji gofry będą ciężkie i mało chrupiące.

Czytaj też:
Jak powinno wyglądać idealne drugie śniadanie? Sprawdź, jaki posiłek przygotować dziecku do szkoły
Czytaj też:
Te suszone owoce opóźniają procesy starzenia. Mają też inne zalety

Źródło: Odżywianie WPROST.pl