Warzywa z piekarnika to pyszne danie. Oczywiście na blaszce mogą wylądować również inne warzywa, nie te z przepisu mojego męża. Można dodać pomidorki koktajlowe, paprykę czy buraki ćwikłowe. Warto też komponować różne warianty smakowe z wykorzystaniem ulubionych przypraw i ziół. W przepisie podaję ilość składników na jedną blachę warzyw z piekarnika.
Przepis: Warzywa z piekarnika
Warzywa pokrojone na duże kawałki (lub pieczone w całości, jeśli są mniejszych rozmiarów) wystarczy obtoczyć w oliwie i przyprawach, by zrobić z nich pyszną pieczoną przekąskę.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 3
Składniki
- 10 ziemniaków (najlepiej małych rozmiarów)
- mały kalafior
- 5 średniej wielkości marchewek
- 3 czerwone cebule
- puszka ciecierzycy
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- sól, pieprz, oregano, rozmaryn, kolendra, słodka papryka
- 3 ząbki czosnku
Sposób przygotowania
- Przygotowanie warzywUmyj, obierz i pokrój warzywa na kawałki. Ziemniaki, jeśli są małe, warto upiec w całości, jeśli są duże, to pokrój je w łódeczki. Kalafior podziel na różyczki. Cebulę pokrój w piórka, a marchewki w słupki. Czosnek najlepiej posiekaj na drobno. Ciecierzycę z puszki wyłóż na sitko, żeby obciekła. Tak przygotowane warzywa umieść w osobnych miskach.
- Przygotowanie marynatyOliwę z oliwek lub olej rzepakowy wymieszaj z posiekanym czosnkiem. Jeśli nie przepadasz za czosnkiem, możesz z niego zrezygnować.
- Przyprawienie składnikówDo każdej miski z warzywami dodaj po łyżce przygotowanej marynaty. Dodaj przyprawy, które możesz komponować wg uznania. Ziemniaki posyp np. solą i rozmarynem, kalafior – solą i słodką papryką, marchewkę – oregano, a czerwoną cebulę – pieprzem i solą. Ciecierzycę warto oprószyć kolendrą i odrobiną pieprzu.
- Ułożenie warzyw na blaszceBlaszce wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż na nią warzywa, starając się, by rozłożyć je równomiernie i nie za ciasno.
- Pieczenie warzyw w pikarnikuRozgrzej piekarnik do temperatury ok. 200°C. Umieść blaszkę z warzywami w rozgrzanym piekarniku i piecz je przez ok. 20-30 minut, lub do momentu, gdy staną będą miękkie i lekko się zarumienią.
- Serwowanie upieczonych warzywWarzywa z piekarnika można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, jako przystawkę lub dodatek do głównego dania. W każdej wersji smakują wyśmienicie.
Możesz modyfikować ten przepis do swoich preferencji, wybierając ulubione warzywa i przyprawy. To proste danie, które można modyfikować i dostosowywać do różnych smaków i okazji. Jest niskokaloryczne, więc przypadnie do gustu osobom dbającym o linię lub chcącym zgubić zbędne kilogramy.
Czytaj też:
Jakich warzyw nie jeść na diecie? Niektóre przyniosą zupełnie odwrotny skutek, niż myślicieCzytaj też:
Blanszowanie warzyw i ziół. Jak to dobrze zrobić?