Smalec z fasoli z suszoną śliwką pokochali także mięsożercy. Niebo w gębie!

Smalec z fasoli z suszoną śliwką pokochali także mięsożercy. Niebo w gębie!

Dodano: 
Smalec z fasoli z suszoną śliwką
Smalec z fasoli z suszoną śliwką Źródło:Shutterstock / Monika_1
Smalec niekoniecznie musi być tłusty i niezdrowy. Jego wersja z fasoli z suszoną śliwką podbiła żołądki nie tylko wegetarian, ale także mięsożerców. Poznaj przepis na pastę, która zmienia zwykłe kanapki w bajeczne przekąski.

Nigdy nie przepadałam za tradycyjnym smalcem, mimo że nie jestem wegetarianką. Zniechęcała mnie nie tylko jego wysoka kaloryczność, ale przede wszystkim konsystencja i... skwarki (proces ich wytapiania ze słoniny działał na mnie odpychająco). Jednak smalczyk z fasoli i suszonych śliwek podbił moje podniebienie! Po jego zjedzeniu czuję się lekka i mam energię do działania.

Przepis: Wegański smalec z fasolą i śliwką

To smarowidło jest nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Świetnie komponuje się z pełnoziarnistym pieczywem.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 1 puszka białej fasoli (ewentualnie 1,5 szklanki ugotowanej fasoli)
  • 2 cebule
  • 5 suszonych śliwek
  • 1 łyżka oleju
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • lubczyk
  • 2 liście laurowe
  • 2 goździki
  • 1/4 szklanki wody
  • 4 kiszone ogórki

Sposób przygotowania

  1. Smażenie cebuliCebule dokładnie umyj, a następnie pokrój w kostkę. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż na złoty kolor. Dodaj pokruszone liście laurowe, ziele angielskie oraz goździki. Gdy miks będzie gotowy, wyjmij z niego przyprawy.
  2. Przygotowanie fasoliOdsącz fasolę z zalewy (jeśli decydujesz się na gotowaną wersję, ugotuj fasolę wcześniej). Następnie miksuj ją blenderem do momentu aż konsystencja będzie jednolita. Między czasie dodaj sól i pieprz oraz majeranek.
  3. Przygotowanie śliwekŚliwki pokrój na drobne kawałeczki.
  4. Łączenie pasty z cebulą i śliwkamiPrzygotowaną pastę z fasoli połącz z cebulą i kawałkami śliwek. Całość zmiksuj w taki sposób, aby pasta była idealna do smarowania chleba, ale jednocześnie, żeby można było wyczuć w niej kawałki śliwek i cebulkę.
  5. Schładzanie w lodówcePastę przełóż do słoiczka, który umieść w lodówce. Schładzaj pastę przez kilka godzin, a następnie połóż ją na pajdy chleba, bułkę albo na krakersy. Smacznego!

Zalety wegetariańskiego smalcu z fasoli z suszoną śliwką

Zarówno śliwki, jak i fasola, bardzo dobrze wpływają na trawienie i poprawiają mikroflorę jelitową. Śliwki polecane są osobom, które mają problemy z wypróżnianiem. Ich atutem jest zaskakująco duża zawartość błonnika pokarmowego, który wspomaga przemianę materii oraz obecność sorbitolu, mającego działanie przeczyszczające. Śliwki zawierają witaminy: A, B (B2, B3 i B6) oraz C i K, a także wartościowe minerały: magnez, mangan, fosfor, miedź i potas.

Z kolei spożywanie fasoli pomaga obniżyć ryzyko chorób serca, cukrzycy i wysokiego ciśnienia krwi. Stwierdzono, że jedzenie fasoli ma również wpływ na utrzymanie prawidłowej wagi i zwalcza stany zapalne występujące w organizmie. A to wszystko dzięki zawartości witamin: C oraz B6, a także tiaminy, niacyny i ryboflawiny. Fasola jest też bogata w skrobię i błonnik.

Z czym podawać smalczyk z fasoli i suszonej śliwki?

Ja najbardziej lubię łączyć wegański smalczyk ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Nie ma nic lepszego na śniadanie czy kolację jak kromeczka z pastą z fasoli. Dobrze jest upiec pieczywo samodzielnie, polecam zwłaszcza przepis na chleb z siemienia lnianego, idealny dla osób uczulonych na gluten. Bardzo lubię jadać ten smalec z ogórkiem konserwowym, choć większość osób uwielbia tradycyjną wersję, czyli z kiszonym ogórkiem. Najlepiej jest pokroić go w cienkie plastry i poukładać je na smalcu. Świetnym pomysłem na imprezy jest podanie smalczyku na krakersach i udekorowanie nie tylko ogórkiem, ale i koprem. Niektórzy lubią też jeść włoskie paluchy posmarowane smacznym smalcem z fasoli.

Czytaj też:
Leczo do słoików na zimę. Przepis na danie, którym można zajadać się nawet zimą
Czytaj też:
Trzy pomysły na niebanalne puree. Ziemniaki nie muszą być nudne