To najlepszy makaron z dynią jaki jedliśmy. Przepis jest banalnie prosty

To najlepszy makaron z dynią jaki jedliśmy. Przepis jest banalnie prosty

Dodano: 
Makaron z dynią
Makaron z dynią Źródło:WPROST.pl / Robert Stachnik
To danie zrobicie w niecałe pół godziny, a my gwarantujemy: efekt was zachwyci, bo sami lepszego makaronu z dynią nigdy nie jedliśmy. Przepis specjalnie dla „Wprost” przygotował Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef.

– Nie wiesz, co tracisz! – stwierdził Robert Stachnik (który fotografował gotowanie) widząc, że jem wegetariańską wersję makaronu z dynią, czyli bez pancetty. – Pancetta jest tu doskonale wyczuwalna i jest to tak dobre, że na pewno będę chciał zjeść taki makaron jeszcze nie raz – dodał. Ja powiem tylko tyle: na drugi dzień pobiegłam do osiedlowego warzywniaka i kupiłam dynię Hokkaido, bo chcę jak najszybciej powtórzyć ten przepis w domu. Wierzę Robertowi na słowo, że z pancettą jest świetny, ale myślę, że wegetarianie też nie mają czego żałować, bo ja jestem makaronem z dynią tej wersji po prostu zachwycona.

Jak zrobić makaron z dynią?

– Korzystajcie z sezonu na dynię – zachęca Leszek Wodnicki, który przygotował danie specjalnie dla nas. Jak podkreśla, do tego przepisu najlepiej wykorzystać dynię Hokkaido. – Ma piękny kolor, jest bardzo aromatyczna, no i można ją zetrzeć razem ze skórką – podkreśla.

W przepisie najpierw podsmażamy pancettę (można ją zastąpić zwykłym, wędzonym boczkiem) i ściągamy ją z patelni, zlewając jednocześnie nadmiar wytopionego tłuszczu. Po co ten zabieg? – Nie chcemy, żeby dynia pływała nam w tłuszczu, ale jednocześnie to masło jest tu naszym nośnikiem smaku, dlatego dodajemy kolejną łyżkę do smażenia dyni, to masło nam się po prostu w dynię wchłonie. Dopiero wtedy dodajemy do dyni usmażoną wcześniej pancettę – radzi kucharz. Jak dodaje, przy tym daniu trzeba koniecznie uważać na ilość soli, ponieważ pancetta jest sama w sobie dość słona. Gotowy makaron wystarczy tylko posypać tartym parmezanem i udekorować bazylią. Smacznego!

Przepis: Makaron tagliatelle z dynią, pancettą i parmezanem

Proste danie z makaronu i dyni dla całej rodziny.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
25 min.
Liczba porcji
2

Składniki

  • 100 g startej dyni Hokkaido ze skórką
  • 2 łyżki masła
  • 100 g pancetty lub wędzonego boczku
  • 80 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 50 g świeżo startego parmezanu lub grana padano
  • 2 porcje makaronu tagliatelle (około 180 g)
  • sól
  • listki bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Uszykuj składniki
    Uszykuj składniki
    W wersji wegetariańskiej możesz pominąć dodatek pancetty (i wykorzystać parmezan oznaczony jako wege).
  2. Uszykuj dynię
    Uszykuj dynię
    Dynię pokrój na mniejsze kawałki, usuń pestki i zetrzyj (razem ze skórką) na tarce na grubych oczkach.
  3. Usmaż pancettę
    Usmaż pancettę
    W międzyczasie roztop 1 łyżkę masła na patelni, włóż pokrojoną w kostkę pancettę i obsmażaj przez około 3 minuty, aż będzie chrupiąca i delikatnie zrumieniona. Zdejmij pancettę z patelni (lub przesuń na bok), możesz też odlać nadmiar tłuszczu.
  4. Ugotuj makaron
    Ugotuj makaron
    Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
  5. Usmaż dynię
    Usmaż dynię
    Na patelnię włóż drugą łyżkę masła i dodaj startą dynię. Dopraw delikatnie solą i pieprzem. Smaż przez około 5 minut, aż dynia zmięknie i lekko się przyrumieni.
  6. Zrób dyniowy sos, dodaj makaron
    Zrób dyniowy sos, dodaj makaron
    Do dyni dodaj podsmażoną pancettę, wlej trochę wody z makaronu i śmietankę. Wymieszaj wszystko i zagotuj. Włóż na patelnię makaron. Dodaj jeszcze trochę wody z gotującego się makaronu. Wymieszaj i podgrzewaj przez około 1 minutę, aż sos zgęstnieje. Dopraw delikatnie solą (pancetta jest słona) i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
  7. Zaserwuj danie
    Zaserwuj danie
    Wyłóż makaron na talerze, posyp startym parmezanem i udekoruj listkami bazylii.

Makaron z dynią

Leszek Wodnicki to półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef. „Oddał fartucha” dopiero w 11 odcinku. Jak sam przyznaje, gotowanie to jego życie i prawdziwa pasja. Jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, ale również spotkania ze znajomymi, dyskusje, próbowanie nowych smaków. W gotowaniu lubi kreatywność, poszukuje nowych kulinarnych wyzwań. Kuchnia w jego wykonaniu nawiązuje do najlepszych tradycji kuchni śródziemnomorskiej oraz nowoczesnej kuchni europejskiej. Otwierając 8 lat temu swoją szkołę gotowania „Kulinarne Atelier”, spełnił swoje największe marzenie. W plebiscycie Mistrzowie Smaku w 2022 roku zdobył tytuł Kucharza Roku w województwie zachodniopomorskim. Jego autorskie przepisy pojawiają się cyklicznie (w każdy weekend) na wprost.pl.

Czytaj też:
Przepis na dyniowe gnocchi. Kucharz: Niebo istnieje!
Czytaj też:
Pomarszczone ziemniaczki wyglądają jak z ogniska. Jak zrobić papas arrugadas?

Źródło: Odżywianie WPROST.pl