Jeśli wpiszecie w wyszukiwarkę hasło „sernik ananasowy”, otrzymacie masę przepisów na sernik na kruchym spodzie z kawałkami ananasów, pianką i tartym kruchym ciastem na wierzchu. Ja potrzebowałam czegoś zdecydowanie mniej skomplikowanego. Dlatego zmodyfikowałam nieco mój sprawdzony przepis na sernik bez spodu, a efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Sernik ananasowy ze zmiksowanymi ananasami jest tak kremowy i delikatny, że ciągle miałam ochotę sięgać po kolejne kawałki.
Jak zrobić sernik ananasowy?
W oryginalnym przepisie przede wszystkim mocno zmniejszyłam ilość cukru, ponieważ uznałam, że zmiksowane ananasy z syropu są wystarczająco słodkie. Dodałam też trzy torebki budyniu (akurat miałam w szafce 2 waniliowe i jeden śmietankowy).
Postanowiłam lekko skarmelizować ananasy, które dałam na wierzch ciasta. Tu nie dawałam cukru, a jedynie łyżkę masła, które świetnie podkręciło smak i słodycz owoców. Możesz ten etap pominąć i po prostu położyć na cieście kawałki pokrojonych ananasów. Możesz też nie kłaść ich wcale.
Sernik z ananasami wyszedł obłędnie kremowy. Oczywiście nie mogłam się powstrzymać i ukroiłam pierwsze kawałki jeszcze ciepłego ciasta, ale najlepiej smakowało, kiedy już było dobrze schłodzone.
Zastanawiałam się, czy zmiksowane ananasy będą mocno wyczuwalne w serniku. Sernik ma bardzo przyjemny, ale delikatny ananasowy posmak. Stąd jeśli kochasz ananasy, koniecznie dodaj owoce również na wierzch ciasta. Ja przy kolejnym razie (na pewno takie będą) zamierzam wypróbować jeszcze inną wersję tego sernika, która przyszła mi do głowy: posypanego (przed pieczeniem) grubymi wiórkami kokosowymi.
RADA: Ze słodkiego syropu, który został po odsączeniu ananasów, zrobiłam ananasowy napój – rozcieńczyłam syrop z wodą i wrzuciłam do niego kilka plasterków cytryny.
Przepis: Sernik ananasowy bez spodu
Wyjątkowo kremowy sernik z ananasami z puszki.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 10
Składniki
- 1 kg sera z wiaderka lub twarogu półtłustego
- 6 jajek
- 150 g cukru
- 100 g masła
- 3 torebki budyniu waniliowego lub śmietankowego
- skórka otarta z cytryny
- 2 puszki ananasa w syropie (w sumie 700 g odsączonych z syropu ananasów)
- dodatkowa łyżka masła
Sposób przygotowania
- Przygotuj ananasy
- Zrób ciastoMiękkie masło zmiksuj (lub utrzyj z cukrem), aż stanie się jasne i puszyste. Oddziel białka od żółtek. Żółtka dodawaj kolejno do masła i miksuj powoli. Masa ma być puszysta i jasna, a cukier całkiem się rozpuścić. Białka ubij na sztywną pianę. Do masy z masła i żółtek dodaj ser, skórkę z cytryny, zmiksowanego ananasa i budynie. Wszystko wymieszaj. Na koniec delikatnie wmieszaj ubitą pianę z białek.
- Usmaż ananasyPozostałe ananasy wrzuć na rozgrzaną patelnię. Poczekaj, aż sok nieco odparuje i dodaj łyżkę masła. Smaż, aż owoce ładnie się skarmelizują.
- Upiecz ciastoWylej masę serową do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładaj kawałki skarmelizowanych ananasów. Piecz w temperaturze 170 stopnic Celsjusza przez godzinę. Podawaj sernik po ostudzeniu (daj mu dobrze odpocząć, nim zaczniesz kroić).
Czytaj też:
Najprostszy przepis na babeczki jogurtowe, jaki znam. Nie potrzeba ani miksera, ani wagiCzytaj też:
Upiekłam słynne lemon crinkle cookies. Sprawdzony przepis na cytrynowe popękane ciasteczka