Pistacjowa panna cotta. Nie mogliśmy przestać jeść!

Pistacjowa panna cotta. Nie mogliśmy przestać jeść!

Dodano: 1
Pistacjowa panna cotta
Pistacjowa panna cotta Źródło: WPROST.pl / Robert Stachnik
Pistacjowa panna cotta to deser idealny na przyjęcia. – W tej wersji ten deser jest po prostu wyjątkowy – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który przygotował przepis specjalnie dla „Wprost”.

Panna cotta to włoski klasyk – deser przygotowywany na bazie śmietanki. Tu oprócz śmietanki ważną rolę grają pistacje. – To cudowny deser! W tej wersji jest po prostu wyjątkowy – zachwala Leszek Wodnicki. A my potwierdzamy, bo sami nie mogliśmy oderwać się od pucharków.

Jak zrobić pistacjową panna cottę?

Jak podkreśla kucharz, kluczowe w tym deserze są proporcje. – Nie można dodać za dużo żelatyny, bo nie chodzi nam tu o zbitą masę, ale delikatny deser. Dla osób, które chcą zrobić panna cottę w wersji wegetariańskiej, polecam wykorzystanie agaru – mówi.

Leszek Wodnicki radzi, aby nie rezygnować z dodatku wody różanej. – Kupicie ją bez problemu w sklepach z kuchnią orientalną. To sekretny składnik, który podkreśla smak deseru – mówi. Świeżości dodają owoce. Tu można wykorzystać po prostu swoje ulubione. Kucharz poleca, aby podawać deser przy wyjątkowych okazjach. – Świetnie sprawdzi się na wszelkie karnawałowe imprezy. Wasi goście będą zachwyceni! – mówi.

Przepis: Pistacjowa panna cotta

Klasyczny włoski deser w nieco innej odsłonie. Przepis Leszka Wodnickiego.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 300 ml śmietanki 30%
  • 300 ml mleka
  • 200 g pasty pistacjowej
  • 100 g cukru
  • 1,5 łyżeczki agaru (lub 6 łyżeczek żelatyny)
  • 1 łyżka wody różanej
  • 250 g owoców np.malin, borówek
  • 4 łyżki posiekanych świeżych pistacji
  • kilka listków mięty
  • opcjonalnie: 2 pistacjowe ciasteczka

Sposób przygotowania

  1. Uszykuj składniki
    Uszykuj składniki
    Do podania deseru możesz dodatkowo wykorzystać pistacjowe ciasteczka (połówka a każdą porcję).
  2. Podgrzej śmietankę
    Podgrzej śmietankę
    Do garnuszka wlej śmietankę i mleko, dodaj cukier. Podgrzewaj wszystko na małym ogniu i mieszaj, aby cukier się rozpuścił.
  3. Dodaj resztę składników
    Dodaj resztę składników
    Dodaj wodę różaną i żelatynę lub agar, gotuj wszystko na małym ogniu 7-10 minut.
  4. Dodaj pastę pistacjową
    Dodaj pastę pistacjową
    Po tym czasie dodaj pastę pistacjową i porządnie wszystko wymieszaj rózgą. Przed rozlaniem do kieliszków, możesz całość zmiksować blenderem. Unikniesz ewentualnych grudek.
  5. Rozlej masę do kieliszków
    Rozlej masę do kieliszków
    Masę rozlej do kieliszków, pucharków lub szklanek i chłodzimy w lodówce (kilka godzin).
  6. Udekoruj deser
    Udekoruj deser
    Przed podaniem panna cottę ozdób świeżymi, umytymi owocami, ciasteczkami, mięta i posyp pistacjami.

Pistacjowa panna cotta

Leszek Wodnicki to półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef. „Oddał fartucha” dopiero w 11 odcinku. Jak sam przyznaje, gotowanie to jego życie i prawdziwa pasja. Jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, ale również spotkania ze znajomymi, dyskusje, próbowanie nowych smaków. W gotowaniu lubi kreatywność, poszukuje nowych kulinarnych wyzwań. Kuchnia w jego wykonaniu nawiązuje do najlepszych tradycji kuchni śródziemnomorskiej oraz nowoczesnej kuchni europejskiej. Otwierając 8 lat temu swoją szkołę gotowania „Kulinarne Atelier”, spełnił swoje największe marzenie. W plebiscycie Mistrzowie Smaku w 2022 roku zdobył tytuł Kucharza Roku w województwie zachodniopomorskim. Jego autorskie przepisy pojawiają się cyklicznie (w każdy weekend) na wprost.pl.

Czytaj też:
Jak zrobić domowy paprykarz szczeciński? Kucharz zdradził przepis krok po kroku
Czytaj też:
Nie macie pomysłu na kaki? To proste danie nas zachwyciło

Źródło: Odżywianie WPROST.pl