Po Wielkanocy zwykle odczuwamy przesyt, jeśli chodzi o mazurki, serniki, baby oraz inne wypieki. Nie oznacza to jednak, że mija nam ochota na coś słodkiego. Ta potrafi dopaść znienacka, często w najmniej odpowiednim momencie (kiedy nie mamy czasu na gotowanie czy pieczenie). Co zrobić w takiej sytuacji? Sięgać po gotowe słodycze? Niekoniecznie. Znalazłam inne, lepsze i zdrowsze rozwiązanie – przepis na błyskawiczne babeczki czekoladowe z płatków kukurydzianych. Zobacz, jak je zrobić.
Jak zrobić babeczki czekoladowe z płatków kukurydzianych?
Przepis na babeczki jest dziecinnie prosty. Do przygotowania muffinek potrzebujesz jedynie czterech składników. Słodkości zrobisz w ciągu kilku minut. Potem musisz jedynie włożyć je do zamrażarki, by stężały. Jeśli chcecie możecie wzbogacić muffinki o drażetki czekoladowe lub cukrową posypkę. Wszystko zależy od waszej inwencji twórczej. Robienie babeczek może być świetną zabawą, zwłaszcza gdy do wspólnego kucharzenia zaprosicie dzieci.
Przepis: Babeczki czekoladowe z płatków kukurydzianych
Ten błyskawiczny i pyszny deser z pewnością skradnie serca zarówno dużych, jak i małych smakoszy.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 2 godz. 5 min.
- Liczba porcji
- 5
Składniki
- 50 g łatków kukurydzianych
- 100 g czekolady
- 50 g masła
- 45 ml miodu
- garść drażetek czekoladowych
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówRozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i roztop masło.
- Łączenie składnikówPołącz czekoladę z masłem. Dodaj do masy miód i płatki kukurydziane. Całość wymieszaj.
- Robienie babeczekMasę przełóż do foremek na muffinki. Do każdej babeczki dorzuć kilka czekoladowych drażetek (opcjonalnie). Wsadź foremki do zamrażalnika na 2 godziny.
Inne propozycje deserów z płatków kukurydzianych
Płatki kukurydziane dobrej jakości (bez dodatku cukru, barwników czy konserwantów) mają wiele cennych właściwości. Zawierają między innymi magnez, fosfor, selen, żelazo, a także witaminy z grupy B. Możesz je wykorzystać nie tylko do zrobienia czekoladowych babeczek, ale również innych błyskawicznych deserów. Wystarczy połączyć je z jogurtem naturalnym i sezonowymi owocami, by stworzyć pyszną, a zarazem zdrową przekąskę, która pozwoli szybko zaspokoić „mały głód”. Taki jogurtowo-kukurydziany deser zrobisz w mgnieniu oka, nawet w przerwie w pracy.
Czytaj też:
To lepsza wersja sernika baskijskiego. Przepis poleca znany bloger kulinarnyCzytaj też:
Jedz te pestki na obniżenie cholesterolu. Przestrzegaj przy tym jednej ważnej zasady