Lata temu trudno było znaleźć mały kartonik jogurtu, który zawierał mniej niż 20 gramów cukru. Na szczęście producenci nabiału zrobili swoisty „lifting”, dzięki czemu jogurt jest dziś jednym z najzdrowszych dodatków do dań. Bakterie używane do produkcji jogurtu nazywane są „kulturami jogurtowymi”, które fermentują laktozę, naturalny cukier znajdujący się w mleku. W procesie tym powstaje kwas mlekowy, substancja, która powoduje zsiadanie się białek mleka, nadając jogurtowi niepowtarzalny smak i konsystencję.
Jak jogurt pomaga schudnąć?
Według ostatnich badań ludzie, którzy codziennie spożywają co najmniej jedną porcję niskotłuszczowego jogurtu, zwykle ważą mniej, mają mniejszą talię i stosują zdrowszą dietę. Mają również niższy poziom złego cholesterolu, cukru we krwi i insulinooporność. Autorzy badania twierdzą, że mikroelementy w jogurcie, w tym wapń, potas, magnez i witaminy z grupy B, pomagają poprawić jakość diety i utrzymać szybki metabolizm.
Badanie opublikowane w czasopiśmie International Journal of Behavioural Nutrition and Physical Activity wykazało, że spożywanie niskotłuszczowego jogurtu na przestrzeni lat było w rzeczywistości związane ze spadkiem masy ciała w czasie. To samo dotyczyło żywności pochodzenia roślinnego.
Według badań opublikowanych w czasopiśmie Nutrition kobiety, które po południu spożywały wysokobiałkową przekąskę, zgłaszały większe uczucie sytości i zjadły o 100 mniej kalorii podczas kolacji niż gdy wybierały krakersy lub czekoladę. Badania sugerują, że im wyższa zawartość białka w jogurcie, tym większy jego wpływ na kontrolę apetytu.
Czytaj też:
Dwie szklanki jogurtu dziennie receptą na cukrzycę i nadciśnienie? Nowe odkrycia