Młodą kapustę wykorzystuję w niecodzienny sposób. Robię z niej kotlety, które jem nawet na diecie

Młodą kapustę wykorzystuję w niecodzienny sposób. Robię z niej kotlety, które jem nawet na diecie

Dodano: 
Kotlety z młodej kapusty
Kotlety z młodej kapusty Źródło:freepik/ autor: Freepik
Kotlety z młodej kapusty są cudownie delikatne, ale też sycące, a więc idealnie sprawdzą się jako pożywny obiad dla całej rodziny. Tłumaczymy, jak przygotować takie danie.

Z młodej kapusty można przygotować wiele pysznych potraw. Najczęściej przyrządza się duszoną kapustę z dodatkiem boczku lub kapuśniak. Możliwości jest jednak znacznie więcej. Ciekawym pomysłem jest zrobienie kotletów z tego warzywa. To danie zachwyci wszystkie osoby, które lubią eksperymentować w kuchni. Co więcej, zrobienie takich kotletów jest proste, ale też nie zajmuje dużo czasu.

Jak zrobić kotlety z młodą kapustą?

Choć zazwyczaj robi się kotlety z mięsa mielonego, to można też sięgnąć po znacznie bardziej oryginalny przepis. Gwarantujemy, że pokochacie to danie już od pierwszego kęsa. Takie kotleciki z młodej kapusty będą też idealnym zamiennikiem kotletów mielonych dla osób, które walczą z nadprogramowymi kilogramami.

Przepis: Kotlety z młodej kapusty

Te kotlety są cudownie delikatne i lekkie, a więc idealne dla osób na diecie odchudzającej

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
6

Składniki

  • 2 pęczki cebuli dymki
  • 1 pęczek koperku
  • sól i pieprz
  • 80 g bułki tartej
  • 1 kg młodej kapusty
  • 80 g czerstwej bułki
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie kapustyNajpierw obierzcie kapustę z zewnętrznych liści, a następnie ją opłuczcie. Później poszatkujcie i ugotujcie, a następnie odcedźcie i ostudźcie.
  2. Przygotowanie pozostałych składnikówNamoczcie bułkę w mleku, a później ją odciśnijcie. Posiekajcie cebulę, szczypiorek i koperek. Przez maszynkę do mielenia mięsa przepuśćcie bułkę, kapustę i cebulę (lub rozdrobnijcie w malakserze). Do całości dodajcie 2 łyżki bułki tartej, jajka, a także sól i pieprz. Całość starannie wyrabiajcie, aż powstanie jednolita masa.
  3. Formowanie kotletówZ takiej masy uformujcie kotlety, a następnie obtoczcie w bułce tartej i usmażcie z obu stron.

Z jakich jeszcze warzyw można przygotować kotlety?

Popularne i naprawdę łatwe w przygotowaniu są kotlety ziemniaczane. Możecie również zrobić kotlety z jajek – one też dość często goszczą na polskich stołach. Znacznie mniej popularne są za to kotlety ruskie – smakiem przypominają farsz, który znajduje się w tych popularnych pierogach. Doskonałym składnikiem kotletów jest również kalafior – warzywo to sprawia, że potrawa wychodzi niezwykle lekka i delikatna. Dobrze nadaje się do tego również cukinia, szczególnie latem, gdy warzywo to jest tanie i łatwo dostępne. Dobrym wyborem będzie też dynia czy brokuły. Możliwości jest naprawdę wiele, więc warto korzystać z różnych warzyw, gdy trwa na nie sezon, robiąc właśnie takie nietypowe kotleciki.

Dodając do nich różne przyprawy i zioła, można uzyskać różnorodne smaki i tekstury. Kotlety warzywne są nie tylko pyszne, ale także zdrowsze, bogate w składniki odżywcze i idealne dla osób preferujących dietę roślinną. Są też dobrym sposobem na zmniejszenie spożycia mięsa, co dla niektórych osób z pewnością jest bardzo istotne.

Czytaj też:
Młoda kapusta zrobiona z przepisu babci znika z talerzy w mig. Oprócz boczku dodaję też ten owoc
Czytaj też:
Mieszam twaróg z paroma składnikami i w mig mam gotowy obiad. To mój powrót do dzieciństwa

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl