Biorę to warzywo i robię z niego pyszne lody. 10 minut pracy, a przyjemności co niemiara

Biorę to warzywo i robię z niego pyszne lody. 10 minut pracy, a przyjemności co niemiara

Dodano: 
Jarmuż
Jarmuż Źródło: Arx0nt /Getty Images
Jedliście kiedyś lody z warzyw? Jeśli nie, to najwyższy czas nadrobić zaległości. Przedstawiamy wam przepis na słodki przysmak z jedną z najstarszych odmian kapusty w roli głównej. Zobaczcie, jak zrobić lody w 3 prostych krokach.

Lody z warzyw. To sformułowanie nie brzmi zbyt apetycznie, ale nie dajcie się zwieść pozorom. Jarzyny umieszczone w odpowiednim „towarzystwie” świetnie sprawdzają się jako deser. Co więcej, te niecodzienne słodkości są mniej kaloryczne od tradycyjnych przysmaków na bazie śmietanki, serka mascarpone czy mleka skondensowanego.

Jak zrobić lody z warzyw?

W tej recepturze pierwsze skrzypce gra jarmuż. To jedna z najstarszych odmian kapusty. Wykorzystuje się ją głównie do przygotowywania dań wytrawnych (na przykład zup, sałatek czy zapiekanek). Niewiele osób wie, że świetnie smakuje też w wersji na słodko, zwłaszcza w połączeniu z pomarańczą, ananasem, miętą i kilkoma innymi składnikami.

Przepis: Lody z jarmużu

Ten niecodzienny przysmak jest doskonałą alternatywą dla sklepowych przysmaków.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
3 godz. 10 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 2 pomarańcze
  • pół ananasa
  • 200 g jarmużu
  • pęczek natki pietruszki
  • 15 listków mięty

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówObierz owoce ze skorki. Usuń zdrewniałe części ananasa i pokrój go na kawałki. Podziel też pomarańcze na mniejsze cząstki.
  2. Robienie lodówWrzuć wszystkie składniki do blendera i zmiksuj na gładką masę. Następnie przelej ją do foremek na lody.
  3. Chłodzenie lodówWłóż foremki do zamrażarki na około 3 godziny (do całkowitego zamrożenia.)

Wskazówka: Pamiętajcie, że możecie zmieniać proporcje poszczególnych produktów zgodnie z indywidualnymi potrzebami i upodobaniami. Jeśli masa na lody wydaje wam się zbyt gęsta, dodajcie do niej trochę wody. Możecie też wzbogacić przysmak o inne owoce, na przykład banany, truskawki czy kiwi.

Dlaczego warto sięgnąć po lody z jarmużu?

Lody z jarmużu są zdrowszą alternatywą dla klasycznych letnich słodkości w rożku czy na patyku. Świetnie smakują, sycą, a jednocześnie nie idą w boczki. Mogą więc po nie sięgać bez wyrzutów sumienia również osoby na diecie, które chcą zrzucić nadprogramowe kilogramy.

Poza tym warto pamiętać, że jarmuż ma wiele cennych właściwości. Poprawia pracę układu nerwowego. Wzmacnia odporność i ułatwia zwalczanie chorobotwórczych drobnoustrojów. Jest też źródłem cennych antyoksydantów (przeciwutleniaczy), które obniżają poziom „złego cholesterolu”, uszczelniają ściany naczyń krwionośnych i chronią przed wieloma rozmaitymi chorobami, takimi jak na przykład miażdżyca, cukrzyca czy nowotwory. Jeśli lubicie eksperymentowanie w kuchni i szukacie niecodziennych połączeń smakowych, spróbujcie zrobić w domu też lody z nasionami chia.

Czytaj też:
Te lody omijaj szerokim łukiem. Mogą poważnie zaszkodzić zdrowiu
Czytaj też:
Katarzyna Bosacka ostrzega przed lodami. Tych nigdy nie kupuj

Źródło: Odżywianie WPROST.pl