Lekka niczym piórko sałatka z kaszy bulgur. Latem robię ją przynajmniej raz w tygodniu

Lekka niczym piórko sałatka z kaszy bulgur. Latem robię ją przynajmniej raz w tygodniu

Dodano: 
Sałatka z kaszy bulgur, bakłażana i papryki
Sałatka z kaszy bulgur, bakłażana i papryki Źródło:Shutterstock / A. Zhuravleva
Prosta sałatka z kaszy bulgur z pieczonymi warzywami skradnie wasze serca. Robi się ją w kilka chwil, a może zastąpić i lunch i kolację.

Sałatka z kaszy bulgur to jedno z tych dań, które łączą w sobie prostotę i bogactwo smaku. Latem na wagę złota są niewymagające długich przygotowań przepisy i ten z pewnością wam się spodoba. Wystarczy około pół godziny, kilka świeżych produktów i szczypta cierpliwości – bo będzie trochę krojenia – by na waszych talerzach pojawiła się potrawa, którą zapamiętacie na długo.

W moim domu często wracam do tej kompozycji, bo smakuje nawet osobom stroniącym od jedzenia warzyw. Do jedzenia bakłażana czy papryki nie zawsze łatwo jest kogoś przekonać. W prostej kompozycji z dobrze doprawioną kaszą jednak najbardziej oporni dali się podejść.

Jak przygotować lekką sałatkę z kaszy bulgur?

Zrobienie sałatki z kaszą bulgur nie zajmuje mi wiele czasu. Nastawiam ziarno pszenicy, kroję warzywa i piekę je do miękkości. Potem jeszcze przesmażam całość z cebulką oraz czosnkiem i w zasadzie gotowe. Taka potrawa może po ostudzeniu spędzić nawet i dwa dni w lodówce, więc często zdarza się mi zrobić większą ilość. Dodaję tylko sok z cytryny i zieleninę na „świeżo”. To danie to połączenie wygody i znakomitego smaku w najczystszej postaci. Jest wręcz idealne, by zabrać je do pracy czy na piknik.

Przepis: Sałatka z kaszy bulgur, bakłażana i papryki

Lekka sałatka z kaszy bulgur i warzyw. Idealna na kolację czy drugie śniadanie.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
2

Składniki

  • 1 szklanka kaszy bulgur
  • 1 bakłażan
  • 2 czerwone papryki
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówKaszę bulgur opłucz. Wsyp do garnka i zalej wodą. Doprowadź całość do wrzenia, posól delikatnie. Gotuj przez 15 minut na niewielkim ogniu. Bakłażana i papryki umyj. Usuń ogonki, z papryk wytnij też gniazda nasienne. Pokrój warzywa w 3-centymetrową kostkę. Wrzuć do naczynia żaroodpornego i dokładnie nasmaruj 2 łyżkami oleju rzepakowego. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 20 minut. Cebulę i czosnek pozbaw łupiny, posiekaj.
  2. Przygotowanie sałatkiNa patelni rozgrzej pozostały olej rzepakowy. Wrzuć cebulę, zeszklij. Dodaj czosnek i smaż przez 30 sekund. Wsyp ugotowaną kaszę bulgur i dokładnie wymieszaj. Po chwili zdejmij z ognia i wrzuć upieczone warzywa. Dopraw solą i pieprzem wedle uznania. Skrop sokiem z cytryny.

Jak podawać sałatkę z kaszy bulgur, bakłażana i papryki?

Po przeniesieniu potrawy na talerz warto posypać ją posiekaną natką pietruszki. Dobrym pomysłem będzie też dodanie pokruszonego sera feta – sprawi, że sałatka stanie się bardziej sycąca. Możecie też pokusić się o dodanie ulubionych ziaren. Pasować będą zarówno ziarna słonecznika, jak i pestki dyni.

Co jeszcze będzie pasowało do sałatki z kaszy bulgur?

Zamiast oberżyny świetnie sprawdza się cukinia. Paprykę natomiast można zamienić choćby na marchew czy inne, pocięte w słupki warzywo korzeniowe. Wtedy jednak warto zmodyfikować zestaw dodawanych przypraw — świetny będzie np. tymianek czy cząber. Cukinia „lubi się” też ze świeżą miętą.

Czytaj też:
Kolorowe sałatki to mój sposób na odchudzanie. Efekty zaczęły się pojawiać, odkąd przestrzegam tych zasad
Czytaj też:
Kasza manna z kardamonem. Przepis na przyspieszony metabolizm