To najlepsze śniadanie, jakie jadłam. Rano robię jajka sadzone rodem z Meksyku

To najlepsze śniadanie, jakie jadłam. Rano robię jajka sadzone rodem z Meksyku

Dodano: 
Meksykańskie śniadanie z jajkiem sadzonym
Meksykańskie śniadanie z jajkiem sadzonym Źródło: Shutterstock / Jack7_7
Śniadanie z jajkami sadzonymi nie musi być nudne. Wystarczy dodać kilka składników, by było bardziej sycące, kolorowe i zabrało nas w podróż po świecie.

Gdy odkryłam meksykańskie śniadanie z jajkiem sadzonym, byłam przekonana, że na diecie nie można jeść boczku. Wiedziałam, że jest tłusty i poza tym zawiera znikome ilości cennych składników odżywczych. Dietetyczka jednak powiedziała mi, że od czasu do czasu zdrowa osoba może sobie pozwolić na coś mniej lekkiego.

W tym posiłku dla równowagi znajduje się spora porcja warzyw — zarówno świeżych, jak i duszonych. Poza jajkiem źródłem białka jest też czerwona fasola, która dodatkowo zawiera m.in. żelazo, kwas foliowy i selen. Jest też bogata w lekkostrawny błonnik i wykazuje działanie usprawniające usuwanie nadmiaru cholesterolu z organizmu.

Strączek połączony został z duszoną papryką — źródłem wspomagającej wchłanianie wielu składników odżywczych witaminy C, obfitującym jednocześnie w korzystne dla naszego wzroku karotenoidy.

Podane z salsą pomidorową sycące śniadanie może i nie powinno gościć naszych talerzach zbyt często, ale jest pyszne i orzeźwiające, właśnie za sprawą wspomnianej pomidorowej surówki, którą uwielbiam. Skropione limonką pomidory smakują wręcz wybitnie.

Jak zrobić meksykańskie śniadanie z jakiem sadzonym?

Wykonanie sycącej potrawy nie jest skomplikowane, ale jest kilkuetapowe. Trzeba pokroić warzywa, podsmażyć boczek i tortillę oraz usmażyć smaczne jajka sadzone. Wszystko to jeszcze potem należy ułożyć na talerzu. Spróbowałam jednak i przekonałam się, że choć procedura wydaje się dość skomplikowana, wcale taka nie jest. Polecam się skusić.

Przepis: Meksykańskie śniadanie z jajkiem sadzonym

Sycące śniadanie inspirowane daniem huevos rancheros. Proste i smaczne.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Meksykańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
2

Składniki

  • 2 jajka
  • 80 g wędzonego boczku
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 czerwona papryka
  • 2 średnie pomidory malinowe
  • 1 czerwona cebula
  • 2 małe placki tortilli kukurydzianej
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • 1/3 łyżeczki wędzonej papryki
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówFasolę odcedź zalewy, przepłucz pod bieżącą wodą. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Pomidory także oczyść z brudu i szypułek, posiekaj. Podobnie postąp z pozbawioną łupiny czerwoną cebulą.
  2. Przygotowanie meksykańskiego śniadaniaPaski boczku podsmaż na patelni. Gdy się zrumienią, przenieś je na talerz. Wrzuć paprykę, posól ją delikatnie i duś przez 4 minuty. W tym czasie w miseczce przygotuj salsę, łącząc pomidory z cebulą, 1 łyżeczką oleju rzepakowego i sokiem z limonki. Dopraw warzywa solą i pieprzem. Do papryki dorzuć fasolę i wlej 1 łyżeczkę oleju rzepakowego. Wsyp paprykę wędzoną, wymieszaj i podgrzewaj całość jeszcze 2-3 minuty. Przenieś zawartość patelni na talerz. Na osobnej patelni podgrzej tortillle. Ułóż je na warstwie z fasoli i papryki. Usmaż jajka sadzone, podlewając je delikatnie wodą i przykrywając naczynie, by szybciej się ścięły. Gotowe przenieś na kukurydziane placki. Udekoruj salsą pomidorową.

Jak podawać sycące śniadanie z jajkiem sadzonym?

Po ułożeniu wszystkich elementów na talerzu wystarczy już tylko zajadać. Jeśli chcecie i lubicie, możecie posypać danie po wierzchu posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Te dodatki nadadzą mu dodatkowej odświeżającej nuty.

Czytaj też:
Śniadanie z restauracji w twojej kuchni – przepis na szakszukę
Czytaj też:
Zrobiłam jajka po szkocku. To połączenie smaków wszystkich zaskoczyło