Ścieram ziemniaki i łączę je z kilkoma składnikami. W mig mam smaczny obiad lub ciepłą kolację

Ścieram ziemniaki i łączę je z kilkoma składnikami. W mig mam smaczny obiad lub ciepłą kolację

Dodano: 
Kluski kładzione z zielonym sosem
Kluski kładzione z zielonym sosem Źródło: Pexels / Mona Sabha Cabrera
Kluski kładzione są prostym i smacznym daniem. Z zielonym sosem warzywnym będą też lekkie i idealnie sprawdzą się jako zdrowy obiad lub kolacja.

Kluski kładzione zawsze wydawały mi się skomplikowane. W końcu ciasto na ten przysmak trzeba odpowiednio przygotować, a każda pomyłka może skutkować uzyskaniem niesmacznego gumowatego tworu. Przyjaciółka jednak dała mi kapitalny przepis na kluski z ziemniaków. Przygotowała sobie niedawno ich lekką wersję z sosem z zielonych warzyw. Postanowiłam więc wypróbować jej recepturę. Wykonanie dania okazało się znacznie prostsze, niż wcześniej myślałam.

Jak zrobić kluski kładzione z zielonym sosem?

Wystarczy zetrzeć obrane ziemniaki na tarce, odsączyć je z płynu i wymieszać z mąką i jajkami. Zielony sos robi się chwilę. Trzeba jedynie rozdrobnić warzywa w blenderze i połączyć je z dodatkami.

Weźcie ugotowane brokuły, szpinak, jarmuż i ogórka. Stworzycie tym samym kompozycję pełną żelaza, potasu i wapnia z solidną dawką witamin m.in. A, C i K – pyszną i zdrową. Nie wiem czemu, tak długo wstrzymywałam się z przygotowanie sobie klusek z ziemniaków.

Przepis: Kluski kładzione z zielonym sosem

Sycące i smaczne kluski z ziemniaków z dodatkiem zielonego sosu z warzyw to propozycja na pyszny obiad lub kolację.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4

Składniki

Na kluski:

  • 1 kg ziemniaków
  • 80 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • pieprz
  • sól

Na zielony sos:

  • 5 ugotowanych różyczek brokuła
  • 3 liście jarmużu
  • 50 g szpinaku baby
  • 1/2 ogórka szklarniowego
  • 1/2 cytryny
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżeczka tahini
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masy na kluskiZiemniaki obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Pulpę przenieś na sito i pozostaw na kwadrans. Odsączone ziemniaki przenieś do czystej miski, wsyp obie mąki i wbij jajka. Dodaj też skrobię, która zgromadziła się na dnie płynu z ziemniaków (wodę zlej). Wymieszaj i dopraw masę solą oraz pieprzem.
  2. Przygotowanie sosu z zielonych warzywWarzywa, sok wyciśnięty z cytryny, oliwę z oliwek oraz tahini zblenduj na gładką masę. Dopraw całość solą oraz pieprzem.
  3. Przygotowanie klusek kładzionychW dużym garnku zagotuj wodę. Posól ją, a następnie przy pomocy łyżki wrzucaj do płynu niewielkie porcje masy na kluski. Gotuj je przez 2-3 minut od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Odcedź, a następnie połącz z warzywnym sosem.

Jak podawać kluski z ziemniaków?

Danie najlepiej smakuje tuż po przygotowaniu. Jeśli jednak chcecie wykorzystać kluski później, przepłuczcie je zimną wodą po ugotowaniu, odsączcie i z sosem połączcie dopiero przed podaniem. Dobrym pomysłem będzie wtedy zarówno wrzucenie ich na minutę do wrzątku, jak i podgotowanie w ciepłym sosie.

Uwagi dotyczące przygotowania klusek kładzionych

Do klusek kładzionych, zamiast mąki pszennej można dodać mąkę ryżową. Jest bezglutenowa, a także świetnie spoi ziemniaki. Jeśli zdecydujecie się na taki ruch, zrezygnujcie z dodawania mąki ziemniaczanej.

Pamiętajcie, że robiąc kluski kładzione, możecie potrzebować innej ilości mąki niż w przepisie. Ziemniaki różnią się między sobą zawartością skrobi i im więcej jej w nich będzie, tym mniej dodatku potrzebujemy.

Czytaj też:
Przepis na te odżywcze kluski dostałam od dietetyka. Są szybkie, pyszne i o niebo lepsze niż tradycyjne leniwe
Czytaj też:
Przepis na mięciutkie i puszyste kluski z kaszy manny. Nawet największy niejadek poprosi o dokładkę