Spaghetti bolognese podałam ostatnio jako pyszną kolację z makaronem. Włoskie danie moim zdaniem należy urozmaicać, więc dodałam do niego mało oczywiste składniki. Tym razem padło na dynię. Kupiłam smakowitą odmianę muscat i użyłam jej oprócz pomidorów. Gotowałam dla niejedzących mięsa znajomych, więc mieloną łopatkę wieprzową, której zwykle używam, podmieniłam jeszcze na czerwoną soczewicę. Wyszło smacznie i syto.
Jak zrobić pyszną kolację z makaronem?
W mojej wersji spaghetti bolognese zamieniłam tylko mięso i część pomidorów. Tradycyjne trio, czyli marchew, cebula i seler naciowy poddusiłam je jak w oryginalnym przepisie. Potem dodałam opłukaną soczewicę, pokrojoną dynię oraz bulion i dość krótko wszystko gotowałam. Doprawiłam na koniec ziołami i podałam z osobno ugotowanym makaronem. Smak był nieziemski.
Przepis: Spaghetti bolognese z dynią i czerwoną soczewicą
Pyszna kolacja z makaronem inspirowana włoskim daniem.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 602 w każdej porcji
Składniki
- 400 g suchego makaronu spaghetii
- 250 g czerwonej soczewicy
- 125 ml bulionu waryzwnego
- 400 g pomidorów krojonych z puszki
- 400 g dyni muscat
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 duża marchewka
- 1 większa cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka tymianku
- pieprz
- sól
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówMakaron ugotuj w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu, odcedź. Dynię oczyść, pokrój w kostkę. Marchewkę obierz, pokrój w półtalarki. Seler naciowy opłucz pokrój w cienkie paseczki. Cebulę i czosnek pozbaw łupin i posiekaj. Czerwoną soczewicę przepłucz na sicie.
- Gotowanie sosu bologneseNa dnie głębokiego garnka rozgrzej olej rzepakowy, wrzuć cebulę, marchewkę i seler naciowy. Gdy cebulka zmięknie, dodaj czosnek, koncentrat pomidory oraz słodką paprykę. Przesmaż krótko, a następnie wrzuć dynię, pomidory z puszki i soczewicę. Wlej bulion i sos sojowy. Doprowadź do wrzenia i gotuj, aż dynia i soczewica będą miękkie (13-15 minut). Dopraw tymiankiem, szczypta soli i świeżo zmielonym pieprzem.
- Podawanie spaghetti bolognese z dyniąNa talerzach ułóż odcedzony makaron. Dodaj sos bolognese z dynią i udekoruj wedle uznania.
Jak podawać dyniowe spaghetti bolognese?
Podobnie jak w przypadku tradycyjnej wersji włoskiego dania, warzywną odsłonę spaghetti bolognese z dynią możesz posypać startym parmezanem. Polecam ten krok, bo twardy i aromatyczny ser znakomicie podkreśla smak dyni. Roślinną alternatywą będą nieaktywne płatki drożdżowe lub zamienniki przygotowane z nerkowców. Moi znajomi je uwielbiają.
Do dania możesz też wykorzystać zieleninę. Natka pietruszki czy kolendra doskonale wpasują się w proponowaną kompozycję smaków i nadadzą włoskiemu daniu odświeżającego charakteru.
Inne wersje kolacji z makaronem
Zamiast dyni muscat możesz postawić na dowolną inną. Jedyne co będzie wtedy konieczne to odpowiednie doprawieni, gdyż nie wszystkie odmiany warzywa mają tak samo intensywny smak. W przypadku dyni hokkaido, ze względu na jej wyjątkowy mączysty miąższ, niezbędne może też okazać się dodanie płynu do sosu.
Jeśli chcesz, możesz zrobić spaghetti bolognese z mięsem mielonym i dynią. Tradycyjnie włoskie danie zawiera mieloną wołowinę i trzeba ją dodać do potrawy zaraz po zeszkleniu warzyw, a następnie zrumienić i dusić z sosem. W takiej wersji polecam użycie pieczonej dyni i dobre jej zblendowanie. Bulion polecam wlewać do gotowanej kolacji z makaronem w miarę potrzeby, do momentu, aż duszone mięso będzie na tyle miękkie, że będziemy chcieli już tylko zagęścić sos. Samą pastę wrzucasz już po przyrządzeniu sosu.
Czytaj też:
Ten makaron robię, gdy nie wiem, jak zużyć ulubioną sałatę. Przepis jest ekspresowyCzytaj też:
Dietetyczka poleciła mi pyszny makaron soba. Robię z niego prosty, tani i zdrowy obiad