Do kotletów mielonych babcia dodawała nietypowy składnik. Wychodziły idealne, więc korzystam z jej przepisu

Do kotletów mielonych babcia dodawała nietypowy składnik. Wychodziły idealne, więc korzystam z jej przepisu

Dodano: 
Przygotowywanie masy na kotlety mielone
Przygotowywanie masy na kotlety mielone Źródło: Shutterstock / Maren Winter
Kotlety mielone mojej babci nie miały sobie równych. Były soczyste i delikatne, a ich smak sprawiał wrażenie orzeźwiającego. Niedawno odkryłam przepis. Jeden składnik wprawił mnie w osłupienie.

Moja babcia robiła tak pyszne kotlety mielone, że do dziś na myśl o nich od razu cieknie mi ślinka. Na szczęście mam jej przepiśnik i mogę je przygotować, gdy tylko najdzie mnie ochota. Wystarczy, że oprócz dobrej wieprzowiny kupię kilka kwaśnych jabłek.

To właśnie ten składnik odpowiada za niesamowity smak i soczystość kotletów mielonych mojej babuni. Nie sądziłam, że ten kulinarny eksperyment zakończy się dobrym efektem, ale zaufałam wskazówkom zawartym w notesie. Przygotowałam danie tak pyszne, że teraz cała rodzina pyta, kiedy zrobię je ponownie.

Jak zrobić kotlety mielone jak u babci?

Soczysta i przyjemnie orzeźwiająca wersja kotletów mielonych powstanie w chwilę. Wystarczy, że do mięsa mielonego dodasz kwaśne jabłko starte na tarce. U nie zwykle jest to szara reneta, ale sprawdzi się też antonówka lub szampion. Owoc ten jest na tyle soczysty, że konsystencję masy wystarczy „uregulować” przy pomocy bułki tartej i jajek. Musisz spróbować, bo efekty są zachwycające.

Przepis: Kotlety mielone z tartym jabłkiem

Soczyste i orzeźwiające kotlety mielone, które pokocha całą rodzina.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
380 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 średnia cebula
  • 2 kwaśne jabłka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka tymianku
  • pieprz
  • sól
  • 4 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówCebulę obierz i posiekaj. Jabłka umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o większych oczkach. Na jednej łyżce oleju rzepakowego zeszklij warzywo i przesmaż je dość krótko z owocową pulpą (około 3 minut). Całość ostudź.
  2. Robienie masy na kotlety mieloneW misce połącz mięso mielone oraz ostudzoną zawartość patelni. Dodaj bułkę tartą oraz jajko. Wyrób. Na koniec dopraw tymiankiem, pieprzem i solą.
  3. Smażenie kotletów mielonych babciNa patelni rozgrzej pozostały olej rzepakowy. Smaż na nim uformowane z mięsnej masy owale, aż będą rumiane z obu stron.

Jak podać kotlety mielone z tartym jabłkiem?

Do takiej wersji kotletów mielonych idealnie pasuje surówka z marchewki. Ja lubię tę z dodatkiem imbiru, który nadaje przyjemnej pikanterii i sprawia, że całość ma jeszcze więcej charakteru. Możesz też wybrać kwaskowe dodatki takie jak ogórki kiszone czy kapusta z beczki – też będą pasowały. Koniecznie podaj jeszcze ziemniaki z wody z odrobiną masełka.

Inne warianty kotletów mielonych babci

Kotlety mielone w tym wydaniu będą pyszne także wtedy, gdy zdecydujesz się na wrzucenie jabłka o słodkim smaku. Polecam szczególnie odmianę gala i cortland. Obie oprócz słodyczy – takiej lekko nawet miodowej – mają też lekko wyczuwalne nuty korzenne, które świetnie podkreślają smak mięsa wieprzowego.

Masę na kotlety mielone możesz też doprawić innymi ziołami. Gdy wybierzesz wymienione przeze mnie wyżej jabłka postaw na dodatki takie jak kmin rzymski czy pieprz ziołowy. W wersji z jabłkiem kwaśnym dobrze sprawdzą się też rozmaryn lub kurkuma. Użyj ich tylko osobno, bo obie są bardzo wyraziste i razem nie będą się „zgrywały”.

Czytaj też:
Wzbogaciłam kotlety mielone o 2 nietypowe składniki. Ten prosty zabieg zrobił efekt „wow”
Czytaj też:
Szwedzkie klopsiki według Karola Okrasy to istna petarda. W przepisie zaskakuje jeden dodatek