Krem z pieczonych pomidorów poznałam już jakiś czas temu, gdy szukałam pomysłu na wykorzystanie kilograma świeżych pomidorów, które zabrałam od znajomej z działki. Nie miałam już ochoty na przygotowanie kolejnych czasochłonnych weków.
Gdy zobaczyłam, że mogę je upiec z kilkoma dodatki i zrobić z nich kremową zupę pomidorową, nie zawahałam się. Wiedziałam, że zawarty w pomidorach likopen, lepiej przyswaja się po poddaniu warzywa obróbce termicznej i dodaniu do niego zdrowych tłuszczy. Byłam również świadoma, że pieczenie pozwoli na zachowanie większości składników odżywczych. Nie wymaga też wiele pracy. W niecałą godzinę przygotowałam więc pyszny obiad. Gorąco polecam krem z pieczonych pomidorów.
Jak zrobić krem z pieczonych pomidorów?
Przygotowanie tej zupy pomidorowej jest banalne. Wystarczy upiec nasmarowane oliwą z oliwek i oprószone aromatycznymi przyprawami warzywa, a następnie połączyć je z bulionem i zblendować. Po podgrzaniu całość będzie gotowa do podania. Prościej być chyba nie może.
Przepis: Krem z pieczonych pomidorów
Pyszna zupa pomidorowa o pięknym aromacie i wielu cennych właściwościach.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 214 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg pomidorów
- 1 główka czosnku
- 1 średnia cebula
- 500 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie warzywPomidory umyj, przetnij na pół. Cebulę pokrój na kawałki. Warzywa ułóż w naczyniu żaroodpornym wraz z czosnkiem w łupinach. Posyp ziołami, pieprzem i solą. Polej i nasmaruj oliwą z oliwek. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 40 minut.
- Robienie kremu z pieczonych pomidorówMiękkie warzywa pozbaw skórek i łupin. Wrzuć do garnka i wlej bulion warzywny. Zblenduj całość na gładki krem. Dopraw wedle uznania solą i pieprzem.
Jak podać zupę pomidorową z pieczonych warzyw?
Świetnym dodatkiem do kremu z pieczonych pomidorów są grzanki. Możesz je przygotować z bagietki lub dowolnej białej bułki pokrojonej w niedużą kostkę. Polecam do ich wykonania wykorzystać aromatyzowaną oliwę z oliwek np. bazyliową czy z ostrą papryką. Będą ciekawsze i przyjemnie podkreślą smak pomidorów.
Dobrym pomysłem na podanie tej wersji zupy pomidorowej jest też posypanie jej pestkami dyni lub słonecznika, które również zapewni nieco chrupkości i dostarczy cennych składników odżywczych. Pasowała będzie też może nieco mniej zdrowa, ale smaczna, posypka w postaci startego parmezanu.
Inne warianty kremu z pieczonych pomidorów
Zupę pomidorowa w tej wersji możesz też zabielić. Świetnie do tego celu sprawdzi się zarówno klasyczna śmietana 18% – którą wystarczy zahartować przed wlaniem do dania — jak i gęste mleko kokosowe, dzięki któremu danie nabierze nieco orientalnego charakteru. By krem z pieczonych pomidorów był bardziej sycący, możesz też wrzucić do niego ugotowaną czerwoną soczewicę i zblendować ją wraz ze składnikami. Po zjedzeniu takiej potrawy zapomnisz o głodzie na długi czas.
Czytaj też:
Ta zupa pomaga oczyścić mój organizm z toksyn. Przepis na nią jest banalnie prostyCzytaj też:
Zupa z dyni według Ewy Wachowicz to hit. Jest pyszniejsza i zdrowsza dzięki sekretnemu dodatkowi