Ceny masła biją rekordy! Poznaj 7 tańszych i zdrowszych zamienników, które znajdziesz w każdym sklepie

Ceny masła biją rekordy! Poznaj 7 tańszych i zdrowszych zamienników, które znajdziesz w każdym sklepie

Dodano: 
Pieczenie ciasta
Pieczenie ciasta Źródło: Shutterstock / Marina Onokhina
Masło to obecnie towar niemal luksusowy. Na szczęście możesz je łatwo zastąpić podczas robienia wypieków i sporo zaoszczędzić. Sprawdź listę tanich i łatwo dostępnych zamienników.

Masło sprawia, że ciasto zyskuje bogatszy smak i złocisty kolor. Nadaje mu też lepszą konsystencję. Sprawia, że staje się delikatniejsze i bardziej puszyste. Co więcej, dodatek tłuszczu zapobiega nadmiernemu wysychaniu masy. Poza tym działa ono niczym spoiwo i łączy poszczególne składniki w jedną całość. Dziś radzimy, co użyć zamiast masła, gdy jego kostka to czasami koszt rzędu 10 złotych.

Czym zastąpić masło w ciastach i innych deserach?

Zastosowanie zamienników masła w deserach oraz słodkich i wytrawnych wypiekach to nie tylko sposób na odciążenie domowego budżetu. Dzięki tym produktom ciasta i ciasteczkach zyskują też często (choć nie w każdym przypadku) większą wartość odżywczą. Tracą za to kalorie, dzięki czemu łatwiej utrzymać szczupłą sylwetkę i pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Zastąpić masło mogą takie artykuły spożywcze jak na przykład:

  • purée z bananów – rozgniecione i dojrzałe owoce można dodać do naleśników, placuszków czy brownie (około pół szklanki na każde 100 gramów masła w przepisie),
  • purée z dyni – świetnie sprawdzi się między innymi w domowych ciastach marchewkowych (proporcja to 1:1),
  • ser – wykorzystaj mascarpone, twaróg lub ricottę w proporcji 1:1 jako dodatek do wytrawnych lub słodkich wypieków
  • jogurt typu greckiego – możesz po niego sięgnąć podczas przygotowywania choćby ciast ucieranych czy półkruchych (wystarczy 250 ml na 250 gramów masła, a jeśli masa będzie zbyt płynna, dodaj do niej więcej mąki),
  • majonez – dobrze odnajdzie się w przepisach, które wymagają użycia roztopionego tłuszczu (proporcja to 1:1)

Olej i margaryna jako zamienniki masła

Tradycyjne masło możesz zamienić również na oleje roślinne pozyskiwane z rzepaku czy awokado (80 ml na 100 gramów „klasyka”). Nic nie stoi też na przeszkodzie, by zastąpić standardowy mleczny tłuszcz margaryną (proporcja to 1:1). Ten wyrób pasuje do większości wypieków. Przed zakupem upewnij się jednak, czy dany produkt na pewno nadaje się do pieczenia. Informacja na ten temat powinna znaleźć się na etykiecie towaru.

Czytaj też:
Polacy sięgają po te produkty, by zaoszczędzić na maśle. To może poważnie szkodzić zdrowiu
Czytaj też:
Koniec ze skrobaniem twardego masła. Genialny patent na miękkie masło w kilka sekund

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl