Brokuł i kalafior wyśmienicie smakują nie tylko gotowane, smażone i pieczone, ale także na surowo. Ich słodkawy smak świetnie komponuje się z różnymi dodatkami. Zapraszam po szybki i prosty przepis na sałatkę z brokuła i kalafiora z sosem jogurtowo-majonezowym oraz m.in. serem cheddar i bekonem.
Jak zrobić surowy brokuł i kalafior do sałatki?
Brokuł i kalafior przed dodaniem do sałatki wymagają starannego umycia i osuszenia. Do spożycia na surowo najlepsze są ekologiczne warzywa, które, choć mniej okazałe, zachwycają naturalnym smakiem.
Do sałatki wybieram niezbyt dużego brokuła i kalafiora o jędrnych różyczkach (jeżeli warzywa mają dodatkowo jędrne, intensywnie zielone liście, to znaczy, że są bardzo świeże). Zwróć uwagę, czy podstawa łodygi nie jest spleśniała, a na różyczkach nie są widoczne brązowe lub żółte plamy.
Podzielonego na małe różyczki brokuła i kalafiora wkładam na 5 minut do miski wypełnionej 2 litrami zimnej wody z dodatkiem 2 łyżeczek sody oczyszczonej, płuczę pod bieżącą wodą, pozostawiam na sitku do odcieknięcia i osuszam papierowym ręcznikiem.
Jak zrobić szybką sałatkę z brokuła i kalafiora?
Gdy mam umyte surowe różyczki brokuła i kalafiora, raz-dwa przygotowuję dodatki do sałatki. Surowy bekon kroję w paseczki i smażę na suchej patelni (możesz zastąpić bekon boczkiem, szynką, kiełbasą lub kabanosami), ścieram na tarce ser cheddar (dobrze sprawdzi się również inny ser żółty np. gouda), kroję cebulę i łączę majonez z jogurtem naturalnym i przyprawami. Teraz pozostaje jedynie połączyć składniki i cieszyć się smakiem pysznej przekąski.
Przepis: Sałatka z brokuła i kalafiora
Pyszna surówka z przyjemnie chrupiącymi surowymi warzywami.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 472 w każdej porcji
Składniki
- 1 mały kalafior
- 1 mały brokuł
- 1 średnia cebula czerwona
- 150 g bekonu w plastrach
- 150 g sera cheddar
Na sos:
- 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/3 łyżeczki tymianku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówBrokuł oraz kalafior podziel na różyczki, starannie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Bekon pokrój w paseczki, usmaż na suchej patelni, a następnie odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Ser cheddar zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
- Przygotowanie sosuPołącz majonez z jogurtem naturalnym. Dopraw sos oregano, tymiankiem, czosnkiem granulowanym, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszaj składniki.
- Łączenie składnikówPrzełóż brokuł, kalafior, cebulę, ser i połowę bekonu do miski. Dodaj sos i wymieszaj. Wierzch sałatki posyp resztą chrupiącego bekonu.
Sałatkę z brokuła i kalafiora podaję na przekąskę, lekki obiad lub kolację. Serwuję to danie ze świeżym pieczywem, tostami lub opiekaną bagietką z masłem czosnkowym.
Inne dodatki do sałatki z brokuła i kalafiora
Podaję sałatkę z brokuła i kalafiora z różnymi dodatkami np. pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem, papryką oraz zblanszowaną brukselką. Przygotowując tę potrawę na lekki obiad, dodaję produkty o dużej zawartości białka m.in. gotowaną, pieczoną lub smażoną pierś z kurczaka, tuńczyka z puszki, wędzonego łososia/pstrąga lub ugotowane na twardo jajka.
Danie dobrze smakuje nie tylko z sosem majonezowym, ale także sosem musztardowym, ziołowym na bazie oliwy z oliwek i soku z cytryny, sosem z suszonymi pomidorami i papryką oraz tradycyjnym czosnkowym.
Czytaj też:
„Cebula czarownic” to jedna z najzdrowszych przypraw. Możesz mieć ją za darmo, ale uważaj na jednoCzytaj też:
Bosacka: na te majonezy uważaj. Zawierają „zakazany” składnik i mogą szkodzić zdrowiu