Nie gotuj brokuła i kalafiora do sałatki. W tej wersji smakują obłędnie

Nie gotuj brokuła i kalafiora do sałatki. W tej wersji smakują obłędnie

Dodano: 
Sałatka z brokuła i kalafiora
Sałatka z brokuła i kalafiora Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Sałatka z brokuła i kalafiora zachwyca smakiem i jest bardzo sycąca. Przygotowuję ją z surowych, chrupiących warzyw oraz kilku aromatycznych dodatków. Spróbuj, a pokochasz jej smak.

Brokuł i kalafior wyśmienicie smakują nie tylko gotowane, smażone i pieczone, ale także na surowo. Ich słodkawy smak świetnie komponuje się z różnymi dodatkami. Zapraszam po szybki i prosty przepis na sałatkę z brokuła i kalafiora z sosem jogurtowo-majonezowym oraz m.in. serem cheddar i bekonem.

Jak zrobić surowy brokuł i kalafior do sałatki?

Brokuł i kalafior przed dodaniem do sałatki wymagają starannego umycia i osuszenia. Do spożycia na surowo najlepsze są ekologiczne warzywa, które, choć mniej okazałe, zachwycają naturalnym smakiem.

Do sałatki wybieram niezbyt dużego brokuła i kalafiora o jędrnych różyczkach (jeżeli warzywa mają dodatkowo jędrne, intensywnie zielone liście, to znaczy, że są bardzo świeże). Zwróć uwagę, czy podstawa łodygi nie jest spleśniała, a na różyczkach nie są widoczne brązowe lub żółte plamy.

Podzielonego na małe różyczki brokuła i kalafiora wkładam na 5 minut do miski wypełnionej 2 litrami zimnej wody z dodatkiem 2 łyżeczek sody oczyszczonej, płuczę pod bieżącą wodą, pozostawiam na sitku do odcieknięcia i osuszam papierowym ręcznikiem.

Jak zrobić szybką sałatkę z brokuła i kalafiora?

Gdy mam umyte surowe różyczki brokuła i kalafiora, raz-dwa przygotowuję dodatki do sałatki. Surowy bekon kroję w paseczki i smażę na suchej patelni (możesz zastąpić bekon boczkiem, szynką, kiełbasą lub kabanosami), ścieram na tarce ser cheddar (dobrze sprawdzi się również inny ser żółty np. gouda), kroję cebulę i łączę majonez z jogurtem naturalnym i przyprawami. Teraz pozostaje jedynie połączyć składniki i cieszyć się smakiem pysznej przekąski.

Przepis: Sałatka z brokuła i kalafiora

Pyszna surówka z przyjemnie chrupiącymi surowymi warzywami.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
472 w każdej porcji

Składniki

  • 1 mały kalafior
  • 1 mały brokuł
  • 1 średnia cebula czerwona
  • 150 g bekonu w plastrach
  • 150 g sera cheddar

Na sos:

  • 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/3 łyżeczki tymianku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówBrokuł oraz kalafior podziel na różyczki, starannie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Bekon pokrój w paseczki, usmaż na suchej patelni, a następnie odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Ser cheddar zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
  2. Przygotowanie sosuPołącz majonez z jogurtem naturalnym. Dopraw sos oregano, tymiankiem, czosnkiem granulowanym, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszaj składniki.
  3. Łączenie składnikówPrzełóż brokuł, kalafior, cebulę, ser i połowę bekonu do miski. Dodaj sos i wymieszaj. Wierzch sałatki posyp resztą chrupiącego bekonu.

Sałatkę z brokuła i kalafiora podaję na przekąskę, lekki obiad lub kolację. Serwuję to danie ze świeżym pieczywem, tostami lub opiekaną bagietką z masłem czosnkowym.

Inne dodatki do sałatki z brokuła i kalafiora

Podaję sałatkę z brokuła i kalafiora z różnymi dodatkami np. pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem, papryką oraz zblanszowaną brukselką. Przygotowując tę potrawę na lekki obiad, dodaję produkty o dużej zawartości białka m.in. gotowaną, pieczoną lub smażoną pierś z kurczaka, tuńczyka z puszki, wędzonego łososia/pstrąga lub ugotowane na twardo jajka.

Danie dobrze smakuje nie tylko z sosem majonezowym, ale także sosem musztardowym, ziołowym na bazie oliwy z oliwek i soku z cytryny, sosem z suszonymi pomidorami i papryką oraz tradycyjnym czosnkowym.

Czytaj też:
„Cebula czarownic” to jedna z najzdrowszych przypraw. Możesz mieć ją za darmo, ale uważaj na jedno
Czytaj też:
Bosacka: na te majonezy uważaj. Zawierają „zakazany” składnik i mogą szkodzić zdrowiu

Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl