Nie ma lepszego dodatku do kawy niż domowe wypieki – ich cudowny smak tworzy idealne dopełnienie do tego aromatycznego napoju. Ciepłe ciasto, chrupiące ciasteczka czy puszyste drożdżówki sprawiają, że każda filiżanka kawy lub herbaty smakuje jeszcze lepiej. Wypieki przygotowane w domu mają w sobie coś wyjątkowego – to zdecydowanie smaczniejsza opcja niż sklepowe słodycze lub ciasta kupione w cukierni.
Przepis na szybkie i smaczne rogaliki
Ostatnio sąsiadka dała mi przepis na genialny wypiek – rogaliki bez czekania. Robi się je naprawdę szybko, a do tego są niezwykle smaczne. Gdy spróbowałam u niej tych słodkości – nie mogłam oprzeć się, by sięgnąć po kilka dokładek. Nie pamiętam, kiedy ostatnio tak bardzo smakowało mi jakieś ciasto. Postanowiłam zrobić je sama i ku mojemu zaskoczeniu, okazało się, że było to niezwykle proste.
Przepis: Mięciutkie rogaliki
Te rogaliki smakują sto razy lepiej niż wypieki z cukierni
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 180 w każdej porcji
Składniki
- 250 g tłustego lub półtłustego twarogu
- 250 g zimnego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/3 łyżeczki soli (2 g)
- 250 g mąki pszennej typ 550
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- nadzienie
- cukier puder do smaku
Sposób przygotowania
- Mieszanie składnikówMąkę i proszek do pieczenia zmieszaj razem i wysyp na stolnicę. Dodaj pokrojone masło, a także przetarty przez sito ser. Dosyp sól i cukier puder. Całość posiekaj ostrym nożem, a później szybko zagnieć.
- Wałkowanie ciastaGotowe ciasto podziel na pół i cienko rozwałkuj. W trakcie podsypuj stolnicę mąką – ciasto nie powinno się kleić. Rozwałkowane ciasto podziel na cztery ćwiartki. Później każdą z ćwiartek przekrój na trzy części. Na krótszym boku powstałych trójkącików ułóż nadzienie i zawiń, formując rogaliki. Gotowe rogaliki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
- Pieczenie rogalikówRogaliki piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza (bez termoobiegu) przez 30 minut, aż nabiorą złotego koloru. Później je ostudź i posyp cukrem pudrem.
Czym można nadziać rogaliki?
Rogaliki można nadziać na wiele pysznych sposobów, w zależności od upodobań i okazji. Klasyką są nadzienia owocowe, takie jak dżem truskawkowy, morelowy czy śliwkowy, które dodają wypiekom naturalnej słodyczy. Rogaliki cudownie będą smakować także z marmoladą różaną, Świetnie sprawdzają się też rogaliki z czekoladą – wystarczy mała kostka czekolady gorzkiej lub mlecznej na jeden rogalik. Możesz użyć też popularnej nutelli, a jeśli wolisz coś nieco zdrowszego, to spróbuj sam przygotować taką domową fit nutellę.
Miłośnicy słodkich smaków takie wypieki mogą nadziać też kremem orzechowym lub budyniem – idealne na deser lub do popołudniowej kawy. Dobrym nadzieniem do rogalików jest też twaróg wymieszany z żółtkami jaj, cukrem oraz odrobiną wanilii – taka gotowa masa jest wtedy cudownie kremowa. Można użyć też serka mascarpone połączonego z cukrem pudrem.
Czytaj też:
To najgorsze bułki z Biedronki. Dietetyk: unikaj ich, jeśli dbasz o zdrowie i sylwetkęCzytaj też:
Siostra pokazała mi najprostszy przepis na ciasto z rabarbarem. Zrobisz je w 20 minut