Jesienią bardzo lubię wykorzystywać w kuchni sezonowe owoce. Królują u mnie wtedy śliwki, gruszki i jabłka. Czasami jem je po prostu jako słodką przekąskę, ale często przygotowuję z nich też pyszne koktajle. Ostatnio odkryłam naprawdę smakowite połączenie, które jest nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe.
Jak zrobić koktajl ze śliwkami? Prosty przepis
Koktajl ze śliwek, gruszek i kakao to zdrowa i niezwykle smaczna propozycja na lekką przekąskę, kolację lub śniadanie. Dojrzałe śliwki i gruszki nadają mu naturalnej słodyczy i aksamitnej konsystencji. Z kolei dodatek kakao sprawia, że ma on czekoladowy akcent. Taki koktajl jest bogaty w witaminy, błonnik pokarmowy oraz przeciwutleniacze, a do tego doskonale syci. Zrobisz go dosłownie w parę minut.
Przepis: Koktajl śliwkowy
Ten koktajl smakuje naprawdę obłędnie, musisz spróbować!
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 652
Składniki
- 500 g słodkich śliwek
- 1 gruszka
- ½ szklanki wody
- 1 łyżka kakao w proszku
- 1 łyżka masła orzechowego
Sposób przygotowania
- Przygotowanie owocówUmyj i pokrój na mniejsze kawałki śliwki oraz gruszkę.
- Mieszanie składnikówUmieść owoce w kielichu blendera, wlej wodę. Dodaj kakao i masło orzechowe. Całość zblenduj.
Można go przygotować z dodatkiem mleka roślinnego lub jogurtu, aby uzyskać jeszcze bardziej kremową konsystencję.
Dlaczego warto jeść śliwki?
Śliwki należą do jednych z najbardziej popularnych owoców w naszym kraju. W zależności od odmiany ich kaloryczność wynosi 30–60 kcal/100 g. Najwięcej substancji prozdrowotnych, głównie polifenoli, znajduje się w skórce tych owoców (nawet pięć razy więcej niż w miąższu!), dlatego najlepiej ich nie obierać. Śliwki mają właściwości przeciwutleniające, przeciwcukrzycowe i przeciwzapalne.
Spożycie śliwek (zwłaszcza suszonych) może obniżać poziom „złego” cholesterolu LDL u dorosłych. Poprawiają także metabolizm glukozy i regulują częstotliwość wypróżnień. Te owoce wspomagają trawienie i pomagają regulować pracę jelit, są także polecane przy problemach z zaparciami. Dostarczają witamin z grupy B, witaminy C oraz potasu.
Kakao, czyli zdrowy dodatek do koktajlu
Kakao jest nie tylko smacznym dodatkiem do różnych deserów, ale przede wszystkim produktem o dobroczynnych właściwościach dla naszego organizmu. Jest bogate w przeciwutleniacze, zwłaszcza flawonoidy, które mogą obniżać ciśnienie krwi i poprawiają krążenie. Zawiera także magnez, żelazo i potas – minerały ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Ciekawostką jest też to, że kakao działa korzystnie na nasz nastrój, gdyż pobudza wydzielanie endorfin i serotoniny, nazywanych hormonami szczęścia. Koniecznie zobacz też, jak rozpoznać najzdrowsze kakao.
Czytaj też:
To puszyste ciasto ze śliwkami zawsze się udaje. Robię je bez miksera, a znika w kilka minutCzytaj też:
Słodziutkie, pełne antyoksydantów i niskokaloryczne. Zobacz, co poleca dietetyk