Sezonowy hit na zdrowie i dobry nastrój. Ten obłędny koktajl zrobisz w kilka minut

Sezonowy hit na zdrowie i dobry nastrój. Ten obłędny koktajl zrobisz w kilka minut

Dodano: 
Kobieta pije koktajl
Kobieta pije koktajl Źródło: Freepik
Gdy nadchodzi jesień, warto sięgnąć po koktajl, który wzmocnij naszą odporność, ale też doskonale zadziała na samopoczucie. Zobacz, jak go przygotować, by był najzdrowszy.

Jesienią bardzo lubię wykorzystywać w kuchni sezonowe owoce. Królują u mnie wtedy śliwki, gruszki i jabłka. Czasami jem je po prostu jako słodką przekąskę, ale często przygotowuję z nich też pyszne koktajle. Ostatnio odkryłam naprawdę smakowite połączenie, które jest nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe.

Jak zrobić koktajl ze śliwkami? Prosty przepis

Koktajl ze śliwek, gruszek i kakao to zdrowa i niezwykle smaczna propozycja na lekką przekąskę, kolację lub śniadanie. Dojrzałe śliwki i gruszki nadają mu naturalnej słodyczy i aksamitnej konsystencji. Z kolei dodatek kakao sprawia, że ma on czekoladowy akcent. Taki koktajl jest bogaty w witaminy, błonnik pokarmowy oraz przeciwutleniacze, a do tego doskonale syci. Zrobisz go dosłownie w parę minut.

Przepis: Koktajl śliwkowy

Ten koktajl smakuje naprawdę obłędnie, musisz spróbować!

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
652

Składniki

  • 500 g słodkich śliwek
  • 1 gruszka
  • ½ szklanki wody
  • 1 łyżka kakao w proszku
  • 1 łyżka masła orzechowego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie owocówUmyj i pokrój na mniejsze kawałki śliwki oraz gruszkę.
  2. Mieszanie składnikówUmieść owoce w kielichu blendera, wlej wodę. Dodaj kakao i masło orzechowe. Całość zblenduj.

Można go przygotować z dodatkiem mleka roślinnego lub jogurtu, aby uzyskać jeszcze bardziej kremową konsystencję.

Dlaczego warto jeść śliwki?

Śliwki należą do jednych z najbardziej popularnych owoców w naszym kraju. W zależności od odmiany ich kaloryczność wynosi 30–60 kcal/100 g. Najwięcej substancji prozdrowotnych, głównie polifenoli, znajduje się w skórce tych owoców (nawet pięć razy więcej niż w miąższu!), dlatego najlepiej ich nie obierać. Śliwki mają właściwości przeciwutleniające, przeciwcukrzycowe i przeciwzapalne.

Spożycie śliwek (zwłaszcza suszonych) może obniżać poziom „złego” cholesterolu LDL u dorosłych. Poprawiają także metabolizm glukozy i regulują częstotliwość wypróżnień. Te owoce wspomagają trawienie i pomagają regulować pracę jelit, są także polecane przy problemach z zaparciami. Dostarczają witamin z grupy B, witaminy C oraz potasu.

Kakao, czyli zdrowy dodatek do koktajlu

Kakao jest nie tylko smacznym dodatkiem do różnych deserów, ale przede wszystkim produktem o dobroczynnych właściwościach dla naszego organizmu. Jest bogate w przeciwutleniacze, zwłaszcza flawonoidy, które mogą obniżać ciśnienie krwi i poprawiają krążenie. Zawiera także magnez, żelazo i potas – minerały ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Ciekawostką jest też to, że kakao działa korzystnie na nasz nastrój, gdyż pobudza wydzielanie endorfin i serotoniny, nazywanych hormonami szczęścia. Koniecznie zobacz też, jak rozpoznać najzdrowsze kakao.

Czytaj też:
To puszyste ciasto ze śliwkami zawsze się udaje. Robię je bez miksera, a znika w kilka minut
Czytaj też:
Słodziutkie, pełne antyoksydantów i niskokaloryczne. Zobacz, co poleca dietetyk

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl